Lääkäri kertoo oireet, jotka kielivät testosteronivajeesta: "Tyypillisin yhdistelmä"

Onko jokaisella miehellä oikeasti joskus erektio-ongelmia? 2:33
Onko jokaisella miehellä joskus erektio-ongelmia? Videolla vastataan kutkuttaviin peniskysymyksiin.

Tavallisesti testosteronin tuotanto alkaa hiljalleen heiketä noin 45-vuotiaasta eteenpäin, mutta myös yhä nuoremmat miehet kärsivät hormonin puutoksesta. Ylipainolla ja diabeteksella on suuri rooli nuorten miesten testosteronivajeen taustalla.

Testosteronin puutos on noussut viime vuosina yhä enenevissä määrin julkiseen keskusteluun eikä syyttä. Tavallisesti mieshormonin tuotanto alkaa hiljalleen heiketä keski-iässä, mutta länsimaissa testosteronitasojen on havaittu laskeneen myös yhä nuoremmilla.

Ilmiö huolettaa, sillä testosteronin puute voi vaikuttaa kielteisesti miehen terveyteen ja hyvinvointiin.

Aina testosteronivajeesta kertovia oireita ei kuitenkaan tunnisteta. Jotkut miehet ovat kertoneet, miten mieshormonin puutteesta johtuvat oireet on kuitattu virheellisesti masennuksena. Toiset ovat rohkaistuneet mittauttamaan testosteronitasojaan lääkärissä tai omin päin varmoina siitä, että he kärsivät puutoksesta – kunnes laboratoriotesti lyttää oletuksen.

Mikä on tuo miehille tärkeä hormoni ja mikä sen puutosta oikeasti aiheuttaa?

Testosteronin puutteesta kertovat oireet

Testosteroni on pääasiassa kiveksissä muodostuva sukupuolihormoni, joka saa aikaan miehisten ominaisuuksien, kuten äänenmurroksen ja karvankasvun, kehittymisen murrosiässä.

Aikuisiällä testosteronia tarvitaan sukuviettiin, erektioihin, siittiöiden tuotantoon sekä lihasten ja luiden kunnon ylläpitämiseen. Hormoni vaikuttaa myös aineenvaihduntaan ja mielialaan.

Testosteronin moniin eri vaikutuksiin liittyvät myös sen puutteesta kertovat oireet, kuten seksihalujen heikkeneminen, väsymys, aloitekyvyttömyys ja alakuloisuus. Myös unihäiriöitä ja naisten vaihdevuosista tuttuja kuumia aaltoja voi esiintyä.

Pitkään, kuukausia tai vuosia jatkuva testosteronivaje johtaa karvoituksen vähenemiseen, lihasheikkouteen ja osteoporoosiin. Impotenssi ja siittiötuotannon väheneminen puolestaan aiheuttavat lapsettomuutta.

Toisaalta kaikilla testosteronin puute ei oireile ja tyypilliset oireet voivat johtua monesta muustakin asiasta. Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta kertoo, että testosteronivajetta on syytä epäillä ainakin, jos energiatasot ovat laskeneet samanaikaisesti seksihalujen kanssa.

– Kun puhti on lopussa ja seksi ei onnistu tai erektioita on vähemmän, se on se tyypillisin yhdistelmä, Jaakko Halonen summaa.

Testosteronin puutoksen syyt

Testosteronivaje voi johtua monista eri syistä, jotka johtavat kivesten testosteronituotannon vähenemiseen. Taustalla voi olla suoraan kiveksiä vahingoittava tekijä, kuten piilokives, tulehdus tai syöpä, mutta selvästi useammin vajeen perimmäinen syy löytyy muualta kuin kiveksistä.

Yleisiä syitä testosteronivajeelle ovat esimerkiksi diabetes ja ylipaino, jotka koskettavat suurta osaa suomalaismiehistä.

– Jos ylipäätään ajatellaan aikuiskäistä miesväestöä, kyllä ylipainon merkitys on tosi suuri testosteronivajeessa, Halonen sanoo.

Testosteronitasojen tiedetään olevan yhteydessä miehen yleiseen terveydentilaan. Puutos esimerkiksi lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä tyypin 2 diabetekseen, mutta sairaudet voivat myös aiheuttaa testosteronitasojen laskua.

Lihavuus laskee testosteronitasoja, kun rasvakudokseen kulkeutuvaa mieshormonia alkaa muuntua naishormoni estrogeeniksi, joka estää testosteronin tuotantoa. Mitä enemmän miehellä on ikää, sitä todennäköisemmin ylipaino erityisesti vyötärölle kertyneenä vaikuttaa testosteronin määrään.

Juttu jatkuu videon alla.

Hormonitoimintaa sotkevat lisäksi ylikuormitus ja voimakas stressi, jotka riittävän pitkään jatkuneena saavat testosteronitasot laskemaan. Myös tietyt lääkkeet sekä runsas alkoholin käyttö voivat johtaa mieshormonin määrän vähenemiseen elimistössä.

Ei ole myöskään tavatonta, että testosteronivajeen taustalta löytyy anabolisten steroidien käyttöä. Dopingaineena käytetyt hormonit sammuttavat elimistön oman testosteronituotannon pitkäksi aikaa.

Mitä enemmän päällekkäisiä riskitekijöitä on, sitä todennäköisemmin testosteronivaje syntyy.

Testosteronivajeen diagnosointi ja lääkehoito

Halonen kertoo, että yhä useampi mies hakeutuu tutkimuksiin, koska epäilee kärsivänsä testosteronin puutteesta. Toisinaan huoli on aiheellinen, toisinaan ei.

Testosteronivajetta epäiltäessä asia on syytä tutkia lääkärissä väärien johtopäätösten välttämiseksi. Mieshormonin puute diagnosoidaan verinäytteestä.

Laboratoriotutkimuksissa toistuvasti todettua ja oireilevaa mieshormonin puutetta hoidetaan testosteronivalmisteilla, tavallisesti pistoksilla tai geelillä. Hoito on turvallista ja se auttaa esimerkiksi vetämättömyyteen jo muutamassa viikossa. Erektio-ongelmien korjaantumisessa aikaa voi kulua enemmän, kuukausiakin.

Nuorten miesten kohdalla testosteronihoitoa tulee kuitenkin harkita tarkoin, sillä korvaushoidon myötä elimistön oma tuotanto loppuu kokonaan. Lopputuloksena on melko varmasti hedelmättömyyttä.

Hoitoa ei myöskään tule aloittaa, jos mies sairastaa eturauhassyöpää. Myös vaikea sydänsairaus tai veren korkea hemoglobiinipitoisuus ovat mahdollisia esteitä korvaushoidolle.

Testosteronitasoja nostavat elintavat

Ensisijaisesti mataliin testosteronitasoihin tulisi puuttua elämäntapamuutoksilla, jos niitä on puutoksen taustalla. Terveellisten elintapojen noudattamiseen ei vaadita tutkimuksia.

Normaalipainoon pyrkiminen, henkisen ja fyysisen stressin hillitseminen, alkoholin käytön vähentäminen, savuttomuus ja lihaskunnon parantaminen ovat hyväksi paitsi testosteronitasoille myös yleiselle terveydentilalle.

Vaikka ongelmien hoitaminen lääkkeillä voi tuntua helpolta ratkaisulta ja on toki toisinaan tarpeellista, on etenkin nuorten aikuisten kohdalla elintapojen muutos järkevämpi vaihtoehto.

Tällaisia ovat eturauhassyövän oireet 3:00
Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Videolla kerrotaan, miten tauti oireilee.

Osittaislähde: Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat