Pääsääntöisesti laitevalmistajien omia johtoja ja seinäkappaleita voi käyttää ristiin keskenään. Hyperhalvoissa johdoissa ongelmia voi aiheuttaa johdosta puuttuva "äly".
Laturi unohtui mökkireissun ajaksi kotiin. Kaveri tarjoaa omaansa, mutta puhelimen merkki ja malli ovat erilaiset. Kannattaako lainaustarjoukseen tarttua?
Ulkomailta tilattava laturi voi olla riski
Puhelin todella voi vahingoittua, jos käyttää väärää laturia. Fonum Oy:n huoltopäällikkö Sami Vaittinen varoittaa erityisesti esimerkiksi ulkomailta tilattavista johdoista ja seinäkappaleista, jotka maksavat euron tai kaksi.
– Riskit näissä "euron johdoissa" tai seinäkappaleissa ovat suuret. Laitteet keskustelevat johtojen ja seinäkappaleiden kanssa ja niin sanotusti yhdessä määrittävät sopivan virransaannin laitteeseen, Vaittinen kuvailee.
– Mikäli tämä "äly" puuttuu johdosta tai seinäkappaleesta, tai se on ohitettu, niin laitteeseen syötetään virtaa liian kovalla voimalla. Se saattaa vahingoittaa akkua, ja pahimmillaan koko laitetta.
Laitevalmistajien omia latureita voi usein käyttää ristiin
Pääsääntöisesti laitevalmistajien omia johtoja ja seinäkappaleita voi käyttää ristiin keskenään. Vanhaa mallia voi siis ladata saman valmistajan uuden mallin johdolla. Toiminnassa voi olla satunnaisia eroja.
– On kuitenkin hyvä muistaa, että uudemmat laturit kokonaisuudessaan ovat huomattavasti tehokkaampia kuin vanhemmat, ja mikäli näitä tehokkaita latureita käyttää vanhemmissa laitteissa, voi akun kunto kärsiä, Vaittinen sanoo.
Lisäksi kannattaa pitää mielessä, etteivät latureiden toiminnot ole kaikilla valmistajilla samanlaisia.
– Esimerkiksi pikalataus ei välttämättä toimi eri puhelinvalmistajien laitteiden välillä, koska ominaisuudet on suunniteltu laitevalmistajakohtaisesti.
Pikalatureita pitäisi muutenkin Vaittisen mukaan käyttää aina niiden laitteiden kanssa, joita varten ne on tarkoitettu. Jos vanhan puhelimen satunnaisesti lataa pikalaturilla, se ei kuitenkaan haittaa.
– Osa laitevalmistajista tosin sanoo suoraan, että tietty laturi on suunniteltu vain tiettyyn laitteeseen, ei mihinkään muuhun, Vaittinen sanoo.
Pelkän seinäkappaleen vaihtaminen toiseen malliin harvoin vaarallista
Peruslataus toimii yleensä poikkeuksetta ristiin: laturin johtoa voi siis lainata yhdestä puhelinmallista toiseen, kunhan latauspää on laitteeseen sopiva. Pelkän seinäkappaleen, siis johdon päässä olevan "latausmötikän", vaihtaminen toisen valmistajan malliin on harvoin vaarallista.
– Harvemmin pelkkä seinäkappale on aiheuttanut vahinkoa, mikäli johto on ollut sertifioitu johto. Johdon tehtävä on myös toimia "rajoittimena" seinäkappaleen ja laitteen välissä, Vaittinen kuvaa.
– Mutta pieni riski vaurioille totta kai on olemassa, jos seinäkappaleessa ei ole asianmukaisia suojauksia. Laitevalmistajien omat seinäkappaleet ovat kuitenkin pääasiallisesti turvallisia käyttää ristiin.