Valitatko huonosta älypuhelimestasi? Muistelepa maailman ensimmäistä älyluuria – tällainen oli IBM Simon, jonka akku kesti vain tunnin

Muistatko nämä? Panimme vanhan Nokian pelit testiin! 1:37
Muistat matopelin, mutta entä nämä klassikot? Panimme vanhat Nokian pelit testiin.

Toisin kuin moni kenties kuvittelee, älypuhelimet eivät ole 2000-luvun keksintöjä. Maailman ensimmäinen älypuhelin, IBM Simon, esiteltiin maailmalle jo vuonna 1992.

Älypuhelin löytyy nykyisin jokaisesta taskusta, mutta ensimmäinen älyluuri on jo yli 25-vuotias. IBM Simon Personal Communicator, kavereille vain IBM Simon, esiteltiin jo vuonna 1992. Myyntiin se tuli vuonna 1994.

Nykymittakaavassa melkoinen järkäle

IBM Simonia pidetään maailman ensimmäisenä älypuhelimena, vaikka kyseistä sanaa ei ollutkaan 1990-luvun puolivälin paikkeilla vielä keksitty.

Simon oli nykymittakaavassa melkoinen järkäle: 20 senttiä pitkä ja kuusi senttiä leveä. Painoa aikansa edistyksellisimmällä puhelimella on 500 grammaa, ja korkeuttakin lähes neljä senttiä. Sen näyttö oli vihertävä, ja näytön taustavalo syttyi ja sammui käyttäjän aktiivisuuden mukaan.

Kalenteri, hakulaite, hälytin, piirustusmahdollisuuksia...

Timen mukaan Simon oli myös ensimmäinen kaupallisesti tarjolla oleva puhelin, jossa oli kosketusnäyttö. Sitä navigoitiin erillisen kynän avulla; sormen kosketuksiin Simon reagoi tahmeammin. Näyttöön saattoi myös kirjoittaa ja piirtää, vaikka Sketch Pad -ominaisuudella tehtyjä töherryksiä mahtuikin muistiin vain 32 kappaletta.

Simonissa oli ominaisuuksia kuin nykypuhelimissa konsanaan: siitä löytyi kalenteri, hakulaite ja mahdollisuus tehdä muistiinpanoja, se osasi lähettää sähköpostia ja viestejä ja sen saattoi jopa yhdistää faksiin. Hälytysominaisuus hälytti käyttäjän asettaman ajan kuluttua.




Lataa 14–16 tuntia, soittaessa vedä antenni esiin

Käyttöönoton yhteydessä Simonia tuli ladata ohjekirjan mukaan 14–16 tuntia. Mullistavaa puhelimessa oli näyttö, jota käyttöohje mainosti "kosketukselle herkkänä". Näytön nappuloita saattoi painaa joko mukana tulevalla kynällä tai sormella. Yli-innokkaille ohje tosin huomautti, ettei kovempi painaminen saa Simonia toimimaan paremmin.

Puheluihin vastattiin ja niitä soitettiin painamalla lankapuhelimen mallista ikonia. Puhelun ajaksi Simonin antenni piti vetää "hellästi" esiin niin pitkälle kuin mahdollista.

– Kännykät ovat erilaisia kuin tavalliset, langalliset puhelimet, jotka ovat sinulle tuttuja. Huomaa, ettet kuule "valintaääntä", kun panet puhelimen päälle, manuaali huomauttaa.

Simonia esitellään TekGadgin videolla vuodelta 2011:

Puhelusta ilmoittavia soittoääniä oli kolme: Standard eli standardi, Bell eli kello ja Beeps, siis piippaukset.

Viestejäkin Simonilla saattoi lähettää. Alkeellinen ennustava tekstinsyöttö, PredictaKey-ominaisuus, esitteli ohjekirjan mukaan "aina kuusi kirjainta, jotka todennäköisimmin tulet juuri kirjoittamiesi kirjainten perusteella tarvitsemaan".

Ei noussut superhitiksi

Megahittiä sympaattisesta tiiliskivestä ei kuitenkaan tullut, vaikka bisnesihmisten keskuudessa IBM Simon olikin suosittu. Simonista joutui pulittamaan ostoajankohdasta riippuen 600–1100 dollaria. Lopulta sitä myytiin vain noin 50 000 kappaletta.

– Akku kesti vain tunnin, se maksoi 899 dollaria eikä mobiilinettiä ollut tuolloin. Joten se ei ollut kovin menestynyt, amerikkalaisen informaatioteknologian museon edustaja Charlotte Connelly kuvaili BBC:lle IBM Simonin 20-vuotisjuhlien aikaan vuonna 2014.

Entä muistatko Mobira Talkmanin? Katso video "kätevästä" puhelimesta:

Muistatko vielä Mobira Talkman -puhelimen? 0:56

Lue myös:

    Uusimmat