Risto E. J. Penttilä: Tätä Trump peittelee Grönlanti-diilillään

4:34img
VIDEO: Näistä syistä Grönlanti on Yhdysvalloille tärkeä
Julkaistu 09.01.2025 08:06
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Trump dominoi keskustelua. Ja kun näin tapahtuu, ei silloin juututa asioihin, jotka ovat hänelle ikäviä, asiantuntija arvioi.

Tämä on juuri sitä, mitä Yhdysvaltojen tuleva presidentti Donald Trump haluaa. 

Näin arvioi Washingtonin lentokentältä MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä.

– Kun Trump ensimmäistä kertaa ehdotti, että Yhdysvallat ostaisi Grönlannin, sitä pidettiin naurettavana ajatuksena, Penttilä sanoo.

– Nyt hän on saanut aikaan sen, että asiasta järjestetään kokouksia ja Suomen mediaa myöten pohditaan sitä, mitä Trump oikein haluaa. Tämä on juuri se, mitä Trump haluaa, Penttilä jatkaa.

Trump ei tiistaina sulkenut pois mahdollisuutta, että Yhdysvallat käyttäisi armeijaansa tai taloudellista painostusta pakottaakseen Tanskan myymään Grönlannin Yhdysvalloille tai saadakseen Panaman kanavan itselleen.

Tanskassa parlamenttipuolueiden johtajat kokoustavat keskiviikkona Grönlannin tilanteesta, kertovat useat tanskalaismediat.

Mitä seuraavaksi?

Penttilä on keskustellut Trumpin aiheuttamasta pienoisesta kansainvälisestä maanjäristyksestä muun muassa tulevan presidentin neuvoantajien, demokraattipuolueen edustajien ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoiden kanssa.

– Trump on saanut nostettua Grönlannin agendalle. Seuraavaksi tavoite on saada läpi tosiasiallisia tavoitteita, Penttilä uskoo.

Grönlanti ei ole Trumpille pelkkä päähänpinttymä.

Yhdysvallat todennäköisesti haluaa varmistaa, että se saa tulevaisuudessa nykyistäkin paremmat sotilaalliset toimintamahdollisuudet autonomisella saarella. Jo nyt Yhdysvalloilla on sotilastukikohta Grönlannissa.

Grönlannissa on lisäksi kriittisiä mineraaleja, joiden käyttöoikeuksista Yhdysvallat on epäilemättä kiinnostunut.

Kyse on myös eräänlaisesta ennaltaehkäisevästä iskusta. Vahvistamalla asemiaan Grönlannissa Yhdysvallat samalla vaivalla sulkisi oven Kiinalta, jolla uskotaan silläkin olevan kiinnostusta Grönlannin suuntaan.

Reviirin merkkausta

Trumpin Yhdysvallat ei välttämättä enää halua olla maailmanpoliisi. Yhdysvaltojen viime vuosikymmenien sodista Afganistanissa ja Irakissa tuli paljon suunniteltua pidempiä ja vaikeampia.

Maailmanpoliisin roolista luopuminen ei kuitenkaan tarkoita suurvaltapolitiikan lopettamista. 

Grönlannista, Panaman kanavasta ja Kanadasta tiukkaan sävyyn puhumalla Trump mahdollisesti "merkitsee reviirikseen" ne alueet, jotka ovat Yhdysvalloille tulevaisuudessa tärkeitä, Penttilän lähteet arvioivat. 

Tämä taas tähtää Kiinan vaikutusvallan patoamiseen.

Trumpin kovien vaatimusten ja uhkailujen taustalta voi siis löytyä niin sanotusti aitoja huolenaiheita. Risto E. J. Penttilä uskoo, että Trumpin puheiden tarkoitus voi hyvinkin olla saada ulkovallat ymmärtämään nämä murheet ja niiden oikeutus.

– Alueluovutuksista ei varmastikaan keskustella, mutta monissa muissa kysymyksissä voidaan päästä eteenpäin, Penttilä uskoo.

– Uhkavaatimukset ja mahdottomien ajatusten esittäminen on toiminut Trumpin kannalta aika hyvin, Penttilä jatkaa.

Trump vähät välittää kansainvälisen politiikan etiketistä, Penttilä muistuttaa. Hänen metodinsa ovat maksimaalinen huomio, neuvottelu ja diili. Näin hän uskoo saavansa tuloksia nopeammin ja varmemmin kuin neuvottelemalla vaikkapa EU:n kanssa. 

Trumpin tiimi tuntuu olevan tästä samaa mieltä, Pentilä toteaa.

Tässä piilee vaara, jonka Penttilä sanoo huomanneensa kesken puhelun pohtiessaan Trumpin tarkoitusperiä.

Herkästi tulee ajatelleeksi, että taustalla on "suuri strateginen suunnitelma", mutta käytännössä kyse voi olla vain "diilin tekemisestä". Jos jonkinlaiset kaupat saadaan tehtyä, voidaan siirtyä seuraavaan aiheeseen.

– Hänen tiimillään on strategista ajattelua, mutta Trumpille kaikki on viime kädessä kaupantekoa, hän jatkaa.

"Trump dominoi"

Trumpin aloitteiden tarkoitus on usein kerätä suuri huomio, nostaa jokin asia keskustelunaiheeksi ja horjuttaa muita osapuolia. 

Näin luodaan painetta neuvottelukumppaneille ja pakotetaan heidät keskustelemaan asioista, joista he eivät aiemmin olleet lainkaan kiinnostuneita tai halukkaita puhumaan.

– Aletaan pohtia, mitä voidaan tarjota Yhdysvalloille. Lopulta toinen osapuoli voikin olla sitä mieltä, että päästiin aika vähällä, Risto E. J. Penttilä sanoo.

Huomiopolitiikalla voidaan myös pyrkiä vetämään valokeila pois sellaisista asioista, joissa sen ei haluta olevan. 

Trumpille yksi tällainen asia voi olla esimerkiksi Ukraina. Trumpille on eduksi, jos ei puhuta siitä, saako hän solmittua Ukrainaan rauhan päivässä, kuten on itse uhonnut.

Trump itsekin on jo vetänyt sanojaan takaisin Venäjän ja Ukrainan välisten sotatoimien pikaisen loppumisen suhteen. 

Silti, Trumpille voi olla eduksi heitellä palloja sinne tänne ja toivoa, ettei esimerkiksi inflaatio liiaksi hallitse keskustelua. Senkin kun Trump on luvannut kääntyvän heti laskuun, jahka hänestä tulee presidentti.

– Näin Trump dominoi keskustelua. Silloin ei jäädä jumiin niihin asioihin, jotka ovat hänelle epämieluisia, Penttilä katsoo.

Penttilä pitää Grönlannin, Panaman kanaalin ja Kanadan suhteen sekä teoriaa diilintekemisestä että reviirin merkkaamisesta uskottavina. Totuus löytyy jostain niiden väliltä, Penttilä uskoo.

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvallat