Eteläisellä Tyynellämerellä riehuva voimakas sykloni Yasa on tuhonnut kyliä Fidzhillä, kertovat paikalliset avustusjärjestöt. Myrsky on aiheuttanut ainakin yhden ihmisen kuoleman. Pelastustoimet ovat yhä kesken.
Voimakkuudeltaan viitoskategorian myrsky iski Fidzhin saarivaltion toiseksi suurimmalle saarelle Vanua Levulle myöhään torstaina paikallista aikaa. Hurjimmillaan myrskytuulet puhalsivat lähes 96 metriä sekunnissa.
– On monia kyliä, joista on kerrottu kaikkien asuinrakennusten tuhoutuneen, Pelastakaa lapset -järjestön Fidzhin-johtaja Shairana Ali kertoi uutistoimisto AFP:lle.
Myrsky riehui saarella neljän tunnin ajan ennen kuin jatkoi matkaansa takaisin merelle ja heikkeni kolmoskategorian myrskyksi. Yasa aiheutti Vanua Levulla lisäksi tulvia, maanvyöryjä sekä sähkökatkoja.
Vuoden 2016 sykloni tuhosi kymmenientuhansien kodit
Yasa on yksi voimakkaimmista sykloneista, joka on iskenyt saarivaltioon. Vuonna 2016 Fidzhiä moukaroi Winston-sykloni, joka aiheutti 44 ihmisen kuoleman ja tuhosi kymmenientuhansien ihmisten kodit.
Alin mukaan Yasa ei ole aiheuttanut maan suurimmissa kaupungeissa merkittäviä vaurioita lukuun ottamatta pääsaari Viti Levulla sijaitsevaa Rakirakin kaupunkia, jossa on tulvinut.
– Tilanne saattaa vielä muuttua, sillä syklonista pahiten kärsineet alueet ovat melko syrjäisiä ja myrskyn reitillä on myös joitakin pieniä saaria, Ali lisäsi.
Fidzhille perustetuissa 500 evakuointikeskuksessa on ollut noin 24 500 ihmistä paossa myrskyä. Tuhoista saadaan tarkemmin tietoja myöhemmin, mutta pelko huomattavista tuhoista on suuri.
Useita syklonin reitillä olleiden kylien asuinrakennuksista ei ole rakennettu kestämään viitoskategorian myrskyjä. Siksi monien pelätään menettäneen kotinsa.
– Monet syklonin reitillä asuvista ihmisistä saavat elantonsa maataloudesta ja myrskyn pelätään tuhonneen myös näiden ihmisten sadon, Ali huomauttaa.
Hirmumyrskyt yleistyneet ilmaston lämmettyä
Fidzhin pääministeri Frank Bainimarama on puhunut ilmastotoimien puolesta pitkään ja nostanut esiin ilmaston lämpenemisen johtaneen hirmumyrskyjen yleistymisen.
– Tämä ei ole normaalia. Ilmasto on hätätilassa, Bainimarama on tviitannut.
Edellinen viitoskategorian sykloni riehui eteläisellä Tyynellämerellä viime huhtikuussa, jolloin yhteensä 31 ihmistä menetti henkensä Salomonsaarten, Vanuatun, Fidzhin ja Tongan alueilla.