Voisiko henkirikoksen tehnyt lapsi jäädä asumaan kotiinsa? Lapsiasiainvaltuutettu: ”Voi olla paras meille kaikille”

Voisiko henkirikoksen tehnyt lapsi jäädä asumaan kotiinsa: ”Voi olla paras meille kaikille” 1:26
Näin asiantuntijat kommentoivat ajatusta siitä, että vakavan rikoksen tehnyt lapsi jäisi asumaan kotiinsa.

Henkirikoksen tehneen lapsen voisi olla parempi olla kotona kuin laitoksessa, arvioi lapsiasiainvaltuutettu Elina Pekkarinen SuomiAreenassa. 

Hän korostaa, että jokaisen lapsen tilanne on arvioitava erikseen ja selvitettävä, millaista tukea tämä tarvitsee ja millaisissa oloissa tämä on elänyt.

– Jos kotona asiat ovat hyvin ja kasvuympäristö on lasta tukeva ja lapselle turvallinen, niin voi olla, että meidän kaikkien kannalta on paras mahdollinen ratkaisu se, että hän asuu tuettuna kotona, Pekkarinen sanoo.

– Laitosympäristössä kasvaminen ja eläminen ei välttämättä ole lapselle se paras ympäristö. Joskus on, mutta ei aina.

Taustalla keskustelu 12-vuotiaasta kouluampujasta

Keskustelu liittyy osaltaan Vantaan Viertolan tapaukseen, jossa 12-vuotias poika ampui kuoliaaksi yhden koulutoverinsa ja vahingoitti kahta muuta. Ikänsä vuoksi poika ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa, eikä siksi voi saada tuomiota rikoksesta. SuomiAreenessa asiantuntijat eivät kommentoineet tätä yksittäistapausta, vaan pohtivat asiaa yleisellä tasolla.

Tampereen yliopiston nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala katsoo, että vakavan rikoksen tehneen lapsen kotona pitämisen vieroksumisessa voi olla takana voi vaikuttaa ajatus siitä, rikosoikeudellisen vastuun ikärajan alittavallekin lapselle pitäisi saada jokin rangaistus. Sijoittamisen kodin ulkopuolelle voidaan sellaiseksi kokea. 

Hän korostaa, että jokaisen lapsen tilanne tulisi arvioida tapauskohtaisesti, selvittää väkivaltaisen toiminnan syyt ja sen mukaan valita ratkaisut lapsen kehityksen tukemiseksi. Toisen tappaneella lapsellakin on edessään lukuisia vuosia, ja tämän pitäisi saada tukea, jotta nämä vuodet olisi mahdollista elää osana yhteiskuntaa.

Otsikkoa korjattu 27.6. kello 8.54: Otsikosta korjattu virhe. Kyseessä on se, missä henkirikoksen tehnyt lapsi voi asua, ei se, missä henkirikoksen tehneen henkilö lapsen asuisi.

Lue myös:

    Uusimmat