Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pitää miettiä tarkemmin varainkäyttöään, jotta luottamus virastoon saadaan takaisin, sanoo VTV:n luottamusmies Pasi Tervasmäki. Hänen mukaansa kulukurin pitäisi koskea ainakin matkoja.
Tervasmäki sanoo, että koska VTV tarkastaa muita valtion virastoja, sen on oltava omassa toiminnassaan esimerkillinen ja ylimmän johdon toimia esimerkkinä muulle henkilöstölle.
Tervasmäen mukaan pitäisi pohtia myös sitä, pitäisikö VTV:n pääjohtajan raportoida jatkossa virkamatkoistaan VTV:n ulkopuoliselle taholle, joka voisi olla esimerkiksi eduskunnan tarkastusvaliokunta.
– Tarkastusvaliokunta voisi sitten oman harkintansa mukaan kysellä tarkemmin, miten matkat ovat liittyneet viraston toimintaan ja ovatko nämä toteutettu mahdollisimman kustannustehokkaalla tavalla, hän sanoo.
Eduskunnan kansliatoimikunta päätti tänään esittää VTV:n virasta pidätetyn pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin irtisanomista. Päätös Yli-Viikarin kohtalosta tehdään eduskunnan täysistunnossa huomenna.
Yli-Viikarin matkalaskut ovat olleet suhteettoman suuret, ja käynnissä on rikostutkinnat sekä Yli-Viikarin lentopisteiden käytöstä että tilanteesta, jossa VTV maksoi työntekijälle palkkaa siitä, ettei hän tullut töihin.
"Huojentava päätös"
Toimet luottamuksen palauttamiseksi alkoivat Tervasmäen mukaan jo huhtikuussa, kun Yli-Viikari pidätettiin virastaan. Tervasmäki sanoo, että hänellä on pääjohtajan sijaisen Matti Okon kanssa hyvät välit.
– Koemme yhteiseksi tavoitetilaksi luottamuksen palauttamisen tarkastusvirastoon, hän sanoo.
Tervasmäen mukaan henki on muutoinkin parantunut.
Hän piti kansliatoimikunnan päätöstä huojentavana. Hän toivoo, ettei Yli-Viikari palaa pakastevirkaansa ylijohtajaksi VTV:hen ainakaan sinä aikana, kun Yli-Viikaria koskeva rikostutkinta on kesken.
Tervasmäen mukaan tilanne VTV:ssä on parantunut huomattavasti sen jälkeen, kun Yli-Viikari ja toinen johtaja ovat olleet virasta pidätettyjä.
– Tietenkään minulla ei ole joka paikkaan silmiä ja korvia, mutta todetaan, että pelolla johtaminen on vähentynyt, hän sanoo.
Pelolla johtamisella Tervasmäki viittaa siihen, että hänen mukaan esimiesroolissa olevia henkilöitä on siirretty pois esimiesroolista, jos Yli-Viikari ei ole sietänyt heiltä tullutta kritiikkiä.
Yli-Viikarin mukaan perusteita irtisanomiselle ei ole
Yli-Viikari on aiemmin sanonut, ettei perusteita hänen irtisanomiselleen ole.
– Tämä nojaa siihen, että tarkastusvaliokunnan mietinnössä ja eduskunnan erityistilintarkastajien tarkastuskertomuksessa olevat yksilöidyt asiat eivät ole juridisesti pääjohtajan vastuulla. Ne ovat sellaisia asioita, joita varten on eri virkamiehillä heidän työtehtäviensä kautta virkavastuu, hän on sanonut medialle viime viikolla.
Eduskunnan kansliatoimikunta kuuli viime viikolla Yli-Viikaria.
Yliviikari kertoi, että hän selvitti keskustelussa seikkaperäisesti, minkälaista johtamista ja strategista työtä virastossa on tehty hänen pääjohtajakautensa aikana. Hän korosti, että viraston taloudenhoitoon liittyvät epäselvyydet eivät ole yksin pääjohtajan vastuulla.
– Minun kantani yksinomaan on, että juridisia perusteita sälyttää sitä vastuuta yksinomaan tai täysin pääjohtajalle ei ole, hän sanoi.