Kansainväliselle medialle vuodetut dokumentit paljastavat, kuinka Kiina systemaattisesti aivopesee satojatuhansia uiguurivähemmistön edustajia vankileireillään ja valvoo vähemmistöjään. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.
Dokumentit on vuodettu kansainväliselle tutkivien journalistien yhteenliittymälle ICIJ:lle, joka on tehnyt yhteistyötä BBC:n ja 16 muun uutismedian kanssa.
Dokumenteissa kuvataan yksityiskohtaisesti Luoteis-Kiinan Xinjiangin vankileireille annettuja ohjeita. Kiinan hallitus on toistuvasti väittänyt, että leirit eivät ole vankileirejä, vaan tarjoavat vapaaehtoista koulutusta ja muun muassa mandariinikiinan ja työtaitojen opiskelua. Dokumenteista käy kuitenkin ilmi, kuinka leireillä olevia pidetään vangittuina, aivopestään ja rangaistaan.
Lue myös: Media: Kiinalaisvakoilija pakeni Australiaan ja paljasti salaisista tietoja – pelkää tulevansa teloitetuksi kotimaassaan
Kiinan Britannian-suurlähettiläs kiisti vuodettujen dokumenttien tiedot ja kutsui niitä valeuutisiksi.
YK:n mukaan noin miljoona uiguurimuslimia on suljettu Xinjiangissa leireille, joissa heidät pyritään käännyttämään pois islamista ja kulttuuristaan. Leirejä on rakennettu eripuolille Xinjiangia viime vuosien aikana.
Yksityiskohtaisia määräyksiä
Vuodettujen Kiinan hallinnon dokumenttien joukossa on muun muassa yhdeksänsivuinen muistio, jonka Xinjiangin kommunistisen puolueen johtohahmo ja alueen johtava turvallisuusviranomainen lähetti leirien johtajille vuonna 2017.
Muistion ohjeissa todetaan selvästi, että leirejä pitää johtaa kuin korkean turvaluokituksen vankiloita ja että leireillä pidettyjen elämän jokaista osa-aluetta pitää monitoroida ja kontrolloida.
– Oppilailla pitää olla tietty nukkumapaikka, tietty jonopaikka, tietty paikka luokkahuoneessa, tietty paikka työtaitojen tuntien aikana, ja näiden muuttaminen on tiukasti kielletty, ohjeissa sanotaan BBC:n mukaan.
Ohjeissa määrätään myös muun muassa, ettei pakenemisia saa sallia ja että leirien makuusaleissa ja luokkahuoneissa pitää taata täysi videovalvonta. Muistio käskee leirien johtajia kontrolloimaan vessakäyntejä, peseytymistä ja syömistä.
Human Rights Watch -järjestön Kiinan toimintojen johtaja Sophie Richardson kommentoi BBC:lle, että syyttäjien pitäisi käyttää vuodettua muistiota todistusaineistona.
– Tämä dokumentoi suunnatonta ihmisoikeuksien rikkomusta, Richardson totesi.