Perinteiset huijaustavat, joissa pyydetään lähettämään rahaa ennakkoon ja luvataan postittaa avaimet jälkikäteen, toimivat edelleen. Nykyisin huijarit ovat kuitenkin panostaneet tunteisiin vetoaviin tarinoihin.
Vuokra-asuntohuijauksia, joissa asunnon ilmoittaja kauppaa olematonta asuntoa ja pyytää rahoja etukäteen, ilmenee enemmän ilmaissivustoilla, mutta myös kaikissa maksullisissa palveluissa.
Oikotien asiakaspalvelupäällikkö Tapio Luoto kertoo kevään aikana ilmenneen yhden huijaustapauksen, jossa oli käytetty hyväksi surullista tarinaa.
– Kohteen jättäjällä oli sanojensa mukaan ulkomailla arvostetulla alueella asunto tyhjillään ja siihen liittyi nyyhkytarina – lähisukulainen on kuollut tai vastaavaa – eikä kohdetta pääse näyttään. Jättäjä edellytti käteismaksua.
Ihmiset sortuvat huijauksiin yleensä, kun asunto täytyy löytää nopeasti. Kevät ja kesä ovat vuokra-asuntohuijareiden sesonkiaikaa.
– Otollisin kohde huijarille on henkilö, joka on hakemassa ensimmäistä vuokra-asuntoaan. Kysyjiä on nyt monta, ehkä sitä kautta löytää potentiaalisimman uhrin huijaukselle.
Jokakoti.fi:n hallituksen puheenjohtaja Jaana Anttilakankaan mukaan huijausten olemassaolo osoittaa niihin myös sorruttavan.
– Jos joku osuus jää aina haaviin, se ratkaisee sen, että kannattaa kokeilla uudemmankin kerran.
Rikosylikomisario Kari Hyyryläisen mukaan vuokra-asuntohuijauksista on siirrytty loma-asuntohuijauksiin.
MTV:n lukija kertoi tapauksesta, jossa kaveriporukalla vuokrattua lomamökkiä ei ollut olemassakaan.
– Sovimme vuokraajan kanssa, että soittelemme tarkemmin saapumisajankohdasta, kun olemme matkalla. Asunnon vuokraaja ei kuitenkaan vastannut puhelimeen vaan laittoi viestin, että mökissä on ollut vesivahinko.
– Asia paljastui huijaukseksi. Tällä hetkellä asiasta käydään oikeutta.