Härskien asuntohuijausten buumi alkaa näinä päivinä – ole tarkkana, yksi suosittu huijauskeino toistuu taatusti!

0:29img
MTV Uutiset kertoi tammikuussa hauskasta vuokrailmoituksesta, joka levisi laajalle somessa.
Julkaistu 07.07.2019 08:13

MTV UUTISET - MATIAS HAIKONEN

Kesä on suosittua asuntojen vuokrausaikaa, ja hektisin vaihe on vielä edessä. Toisinaan vuokra-asuntojen houkuttelevat ilmoitukset voivat johdattaa vuokralaisen piinan ääreen.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita kertoo, että vuokranantajien puolelta erityisesti yksi huijauskeino on suosittu.

– Yleisin huijaus on se, että vuokranantaja ilmoittaa asunnon avainten tulleen mukaan ulkomaanmatkalle. Näissä tapauksissa vuokralaista pyydetään tulemaan vastaan avaimen palautuskustannuksissa. Tällaiseen ei koskaan pidä lähteä, hän toteaa.

Epäselvyyksiä ja riitatilanteita tapahtuu myös esimerkiksi asunnon remontointia koskevissa asioissa. Vuokra-asuntoa etsivälle Viita antaa selkeän yleisohjeen.

–  Sanon aina, että siinä vaiheessa kannattaa huolestua, kun asunto vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta. Jos ilmoituksessa näkyy esimerkiksi yksiö Eirasta, jossa vuokra on 400 euroa kuukaudessa, kannattaa miettiä kaksi kertaa. Joskus asuntoa ei edes ole olemassa.

Viidan mukaan ensi viikko tulee todennäköisesti olemaan asuntovuokrien kannalta jännittävää aikaa, sillä viimeistenkin opiskelupaikkojen kohtalo ratkeaa.

Hän kertoo, että kokemattomuus ja liika innokkuus aiheuttavat usein harmia esimerkiksi ensimmäistä asuntoaan etsivälle.

– Kyllä aika jännityksellä odotan, mitä ensi viikolla tapahtuu. Huijauksien buumi lähtee liikkeelle silloin, kun untuvikot ovat liikkeellä asuntojen vuokrausmarkkinoilla.

Vuokralaisenkin on kannettava vastuunsa

Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva muistuttaa, että vuokralaisen ja vuokranantajan välisen luottamuksen on toimittava molempiin suuntiin. Toisinaan myös vuokralainen pelaa vilunkipeliä tai pimittää tietoa.

– Vuokralaisten kanssa törmää välillä esimerkiksi siihen, että sanotaan luottotietojen olevan kunnossa, mutta ei olekaan. Samoin vuokralainen voi esimerkiksi väittää olevansa töissä, vaikkei oikeasti olisi, hän sanoo.

Koro-Kanerva kertoo Suomen Vuokranantajat ry:n tähtäävän toiminnassaan siihen, että luottamusongelmia ei pääsisi syntymään.

Hän suosittelee vuokra-asuntoa etsiviä tutustumaan potentiaaliseen asuntoon etukäteen käymällä esimerkiksi asuntonäytössä. Lisäksi vuokralaisella on oikeus vaatia vuokranantajalta todistus siitä, että tällä on oikeus vuokrata asuntoa.

– Me tähtäämme siihen, että jäsenkuntamme vuokranantajilla olisi puhtaat jauhot pussissa, Koro-Kanerva painottaa.

Tuoreimmat aiheesta

Vuokraus