WHO pääsi tutkimaan al-Shifan sairaalaa Gazassa – video näyttää täydellisen tuhon

Maailman terveysjärjestö WHO on päässyt tutkimaan Israelin tuhoaman al-Shifan sairaalan vaurioita Gazassa.

Israel kertoi kuun alussa vetäytyneensä Pohjois-Gazassa sijaitsevasta al-Shifan sairaalasta. Israelin erikoisjoukot tekivät kahden viikon ajan iskuja sairaalaan tarkoituksenaan löytää ja tappaa Hamasin taistelijoita.

– Terroristien tukikohta Shifassa on eliminoitu, Israelin puolustusministeri Yoav Gallant sanoi maanantaina CNN:n mukaan.

WHO:n johtama valtuuskunta pääsi tekemään alustavan arvion sairaalan tuhoista perjantaina, viisi päivää vetäytymisilmoituksen jälkeen. 

WHO:n terveyshätätilanteista vastaavan ryhmän johtaja ja lääkäri Ayadil Saparbekov kertoo WHO:n toimittamalla ja uutistoimisto Reutersin julkaisemalla videolla, että sairaala on täysin tuhoutunut. 

– Näette täydellisen tuhon kaikkialla. Ja ennen kaikkea, ympärilläni on viemärin ja mätänevien ruumiiden haju.

Sairaala-alueelle on kaivettu useita matalia hautoja kuolleille. WHO:n mukaan osissa haudoista oli nähtävissä ruumiiden raajoja maan pinnalla. 

WHO:n valtuuskunta näki sairaalan alueella ainakin viisi ruumista osittain peitettynä maassa ja alttiina kuumuudelle. 

– Tämä on kauheaa ja käsittämätöntä. Tämän sodan pitäisi loppua nyt, Saparbekov sanoo.

Toimintakyvyn palauttaminen hankalaa

Sairaalassa ei ole enää potilaita hoidettavana. Sairaalan päivystysosasto, kirurginen osasto ja synnytysosasto ovat vaurioituneet laajalti räjähteiden ja tulipalojen vuoksi. Myös sairaalan happilaitos on tuhoutunut, jonka myötä Pohjois-Gazassa lääketieteellistä happea kykenee tuottamaan vain Kamal Adwanin sairaala.

WHO:n mukaan al-Shifan vähäisenkin toimintakyvyn palauttaminen lyhyellä aikavälillä vaikuttaa epätodennäköiseltä. Tilanne hankaloittaa entisestään kriittisen terveydenhuollon saatavuutta Gazassa.

Al-Shifa oli Gazan kaistan suurin sairaala ennen viime vuoden lokakuussa syttynyttä sotaa Israelin ja äärijärjestö Hamasin välillä. Yli kahta miljoonaa gazalaista palvelevista 36 tärkeimmästä sairaalasta vain kymmenen on edelleen jokseen toimintakykyisiä, kertoo WHO. 

Lue myös:

    Uusimmat