Liki kahdenkymmenen trooppisen sairauden kitkemisessä ja hoidossa on saavutettu merkittävää edistystä, kertoo Maailman terveysjärjestö (WHO).
Järjestö on yhdessä lääkeyhtiöiden ja Bill ja Melania Gatesin säätiön sekä sen yhteistyökumppanien kanssa pyrkinyt kitkemään 18 trooppista sairautta, joihin on olemassa tehokkaita hoitokeinoja, mutta joiden hoitoon on käytetty vähän resursseja. Taudit ovat tappaneet ja vammauttaneet yhteensä miljoonia ihmisiä vuosittain pääasiassa maailman köyhimmillä alueilla. WHO julkaisi tuoreimman raporttinsa näiden niin sanottujen laiminlyötyjen trooppisten sairauksien hoidosta keskiviikkona.
Muun muassa denguekuumeen, unitaudin ja matotauti drakunkuliaasin kitkemisessä on WHO:n mukaan edistytty viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana merkittävästi.
– Viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana miljoonat ihmiset on pelastettu vammautumiselta ja köyhyydeltä, kiitos yhden historian tehokkaimmista kumppanuuksista modernin julkisen terveydenhuollon saralla, sanoi WHO:n johtaja Margaret Chan lausunnossaan.
Lahjoitetut lääkkeet auttaneet tautien kitkemisessä
Noin 1,6 miljardia ihmistä kärsii yhä niin kutsutuista laiminlyödyistä trooppisista sairauksista. Määrä on kuitenkin laskenut noin kahdella miljardilla vuodesta 2010.
Taistelu trooppisia tauteja vastaan tiivistyi vuonna 2012, kun joukko valtioita ja lääkeyhtiöitä allekirjoitti Lontoossa sopimuksen, jolla ne sitoutuivat suuntaamaan resursseja tautien kitkemiseen.
Lääkeyhtiöt ovat lahjoittaneet satoja miljoonia lääkeannoksia vuosittain, mikä on parantanut hoitoon pääsyä köyhillä alueilla merkittävästi.
WHO:n mukaan tautien kitkemisessä saavutettu edistys säilyy kuitenkin vain, jos köyhyyteen liittyviin laajempiin sosiaalisiin ongelmiin puututaan. Muun muassa puhtaan juomaveden ja käymälöiden saatavuuden varmistamiseksi kaikille on WHO:n mukaan tehtävä töitä.