Tiedemiehet varoittavat: Koronakriisi on vasta alkua – luonnossa elää 1,7 miljoonaa virusta, jotka voivat tarttua ihmisiin

4:13img
Eteneekö koronavirus liian hitaasti Suomessa? Haastatttelussa HUS:n toimitusjohtaja Juha Tuominen.
Julkaistu 02.05.2020 16:36
Toimittajan kuva

Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Ryhmä huipputiedemiehiä varoittaa, että tulevaisuudessa pandemioita tulee olemaan nykyistä useammin ja ne tulevat olevaan tappavampia, jos ihminen ei muuta ympäristönsä tuhoamista.

Neljän tiedemiehen ryhmä sanoo, että luonnossa on lähes kaksi miljoonaa ihmisille toistaiseksi tuntematonta virusta, jotka voisivat levitä ihmisiin. Heidän mukaansa luonnonvarojen tuhlaus ja tuhoaminen altistavat ketjuille, joissa virukset lähtevät leviämään.

Ihmiskunnalla on kuitenkin jonkinlaista toivoa estää ja hidastaa tappavien pandemioiden leviäminen jatkossa, sanoo ryhmä artikkelissaan YK:n alaisen IPBES-järjestön sivuilla.

– Meillä on pieni mahdollisuus voittaa tämänhetkisen kriisin haasteet ja välttää lietsomasta vastaavia tulevaisuudessa, kirjoittavat professorit Josef Settele, Sandra Diaz, Eduardo Brondizio ja tohtori Peter Daszak artikkelissaan.

Koronakriisi on vasta alkua

Tutkijoiden mukaan koronakriisi on vasta alkua. He pohjaavat näkemyksensä viime vuonna julkaistuun tutkimusraporttiin, jossa arvioitiin, että miljoona eläin- ja kasvilajia on vaarassa hävitä maapallolta tulevina vuosikymmeninä.

– On arvioitu, että noin 1,7 miljoonaa ihmisille tuntematonta virusta elää nisäkkäissä ja vesilinnuissa. Virukset ovat samantyyppisiä kuin ne, joiden tiedetään jo tarttuneen ihmisiin.

Lisää aiheesta: Koronaviruksen väitetään levinneen laboratoriosta, mutta todisteita väitteen tueksi on vaikea löytää 

Tiedemiesten mukaan ihmisen tapa tuhota luontoa lisää virusten leviämisen riskiä.

– Metsien hävittäminen, maanviljelyksen kontrolloimaton leviäminen,  maatalouden tehotuotanto, kaivosstoiminta sekä luonnonvaraisten lajien hyväksikäyttö luovat "täydellisen myrskyn", jossa sairaudet voivat siirtyä luonnosta ihmisiin. Tämä tapahtuu useimmiten alueilla, joilla tarttuville taudeille ollaan kaikkein alttiimpia.

"On mietittävä myös luonnon terveyttä"

Tiedemiehet suosittelevat, että ympäristösäädöksiä sekä tiukennetaan että valvotaan nykyistä paremmin. Lisäksi he kehottavat, että yhteiskunnassa tuettaisiin vain ja ainoastaan kestävää kehitystä ja luonnolle ystävällistä tapaa toimia.

– Ottakaa päätöksissä käyttöön yhteisen terveyden näkökulma, jossa otetaan huomioon nämä kaikki: ihmisten, eläinten, kasvien ja ympäristön terveys.

Tiedemiehet suosittelevat myös, että terveydenhuoltoa tuettaisiin nykyistä vankemmin maissa, joissa sairauksien leviämisen riski on suuri. Heidän mukaansa kansainvälistä rahaa pitäisi käyttää muun muassa klinikoiden rakentamiseen ja terveyden seurantaohjelmien luomiseen. 

Artikkelista uutisoi myös CNN.

IPBES-järjestö, jonka sivuilla artikkeli on:

  • yhdistää tieteen ja politiikan toimijoita  kestävän kehityksen edistämiseksi. 
  •  jäsenmaiden hallitusten edustajat hyväksyvät löydösten perusteella päätöksentekijöille annettavat suositukset

IPBESin nettisivut

Lue myös: Hallituslähde: Kirjastojen koronarajoitusten osittaisesta purkamisesta päätettäneen huomenna 

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus