Wilma Murto on ennakkoon Suomen joukkueen suurin menestystoivo yleisurheilun MM-kisoissa. Asiantuntija Mika Järvinen pitää Murron mitalia lähes varmana eikä pelkää puhua maailmanmestaruudesta. Tälle kaudelle sisään ajetut pidemmät seipäät mahdollistavat entistä korkeammatkin hypyt.
LUE MYÖS: Yleisurheilun MM-kisat 2023: Ohjelma, aikataulu ja suomalaiset
Wilma Murto murtautui viime kaudella Münchenin EM-kullalla maailman seiväseliittiin. Tällä kaudella Murto on säilyttänyt tasonsa ja osoittanut, että hän on yksi maailman parhaista seiväshyppääjistä.
– Taso on noussut todella paljon. Tällä kaudella 440-450 ovat ylittyneet välillä jopa huonoilla hypyillä. Kun mennään pari kolme vuotta taaksepäin, päästiin huippuhypyillä 450:n ja 460:n tuloksiin, asiantuntija Mika Järvinen sanoo.
LUE MYÖS: Kisaturisti-puheet porisevat kuumina – asiantuntija lataa takaisin Suomen MM-joukkueesta: "Olisi oikeusmurha"
Viimeisin kansainvälinen kilpailu osoitti, että ei ole ollenkaan tuulesta temmattua puhua jopa MM-kullasta. Murto voitti Timanttiliigan kisan Lontoossa tuloksella 480. Mukana oli esimerkiksi maailman tämän kauden tilastokärki Katie Moon, joka jäi Murron taakse samalla tuloksella.
– Oikeasti kaikki mahdollisuudet jopa kultamitaliin. Se vaatii vain sitä, että oma hyppy toimii.
Järvisen mukaan Murto on osoittanut, että hänen hyvä perustasonsa on 470 paremmalla puolella, millä taistellaan mitaleista. Toki tällä kaudella peräti 11 kilpasiskoa on hypännyt päälle 470:n, mutta loistokunnossa oleva suomalainen on osoittanut, että jopa uudet ennätyslukemat ovat realistisia.
– Jos tulee unelmahyppy, niin sitten mennään korkealta. 485 tai jopa 490 voivat olla täysin mahdollisia.
Murron ennätys on viime vuonna Münchenissä syntynyt 485. Tällä kaudella Salon Vilppaan hyppääjä on ylittänyt kahdesti 480.
3:36Wilma Murto kertoo, ettei ole ainakaan mitään tuloskattoa asettanut itselleen Budapestin MM-kisoihin.
Uudet seipäät
Lontoon Timanttiliigassa Murto hyppäsi pidemmillä seipäillä.2023 British Athletics
Murto on ajanut tälle kaudelle sisään uudet pidemmät seipäät. Ne olivat käytössä Lontoon Timanttiliigassa ja Kalevan kisoissa, joten niillä on saatu aikaan jo reilusti hyviä hyppyjä.
– Käsitykseni mukaan on mahdollisuus nostaa otetta kymmenkunta senttiä. Se helpottaa korkeammista korkeuksista hyppäämistä, Järvinen analysoi.
– En usko, että se on vielä käytössä. Ei ole vielä menty maksimiotekorkeuteen.
LUE MYÖS: Maailmantähti Armand Duplantis ajautui poikkeuksellisiin ongelmiin – apuun hälytetty luottomies vastasi huutoon
Murron tekeminen on vakuuttanut Järvisen totaalisesti.
– Hyppääminen toimii tällä hetkellä aika lailla kivuttomasti. Jos Wilma juoksee hyvin ja on hyppyhetkellä hyvin seipään takana, niin sen jälkeen kaikki tapahtuu automaattisesti.
Suomen edellinen MM-mitali on vuoden 2015 Tero Pitkämäen keihäspronssi. Edellinen muu kuin keihäsmitali on tullut Suomeen viimeksi vuonna 2005, kun Tommi Evilä ponkaisi sensaatiomaisen pituuspronssin Helsingin kotikisoissa. Edelliseen naisen tuomaan MM-mitaliin pitää matkata peräti vuoteen 1995, jolloin Mikaela Ingberg kiskaisi keihäspronssia tuloksella 65,16.
Harvoin kisoihin lähdettäessä tilanne on ollut suomalaisittain näin herkullinen jonkin lajin osalta.
– Harvinaislaatuinen tilanne, kun globaalilla tasolla suomalaisurheilija lähtee kisaan, jossa oma perustaso riittää mitalitaisteluun.
Naisten seiväshypyn MM-karsinta maanantaina kello 19.40 alkaen. Suomalaisista ovat Murron lisäksi mukana Saga Andersson ja Elina Lampela. Karsintaraja on 465. Loppukilpailu on edessä keskiviikkona.
2:29
Videolla asiantuntija Mika Järvisen hurja arvio Wilma Murron saumoista MM-kisoissa.