Windows 10 -päivitykset ovat aiheuttaneet ongelmia lukuisissa tietokoneissa. Microsoft muutti Windows 10:n kohdalla päivitysrutiineitaan siten, että päivitykset asentuvat automaattisesti Windows Update-palvelun kautta.
Windows 10 Pro- sekä Enterprise-versioiden käyttäjät voivat lykätä päivitysten asennusta puolen vuoden ajan. Home-käyttäjille päivitykset tulevat tarjolle ilman erillistä pyyntöä.
Jos päivitys tehdään, se saattaa pahimmassa tapauksessa saattaa tietokoneen tilaan, josta sen saa palautettua vain ammattilaisen avulla. Vaikka päivitys asentuisi, se voi aiheuttaa joidenkin ajureiden ja ohjelmien toimimattomuuden asennuksen jälkeen.
Kotikäyttäjä voi kytkeä Windows Updaten pois päältä, mutta tämä ei ole suositeltavaa. Seurauksena käyttöjärjestelmään voi jäädä haavoittuvuuksia, jotka lisäävät riskiä haittaohjelmien pääsylle järjestelmään. Kotikäyttäjä voi peruuttaa tarjotun päivityksen, mutta moni saattaa hyväksyä pyynnön tietämättä mahdollisista riskeistä.
Microsoftin mukaan ongelmia asennuksessa ei pitäisi ilmetä, sillä Windows 10:n päivitysavustaja tutkii koneen ennen päivityksen asentamista. Ongelmista päätellen avustajan toiminnassa on kuitenkin puutteita.
Teknavi otti selvää, millaisia riskejä asennuksessa on. Asiantuntijana käytettiin Järvenpään DataSkyn huoltoasiantuntijaa Heikki Armista.
Yleisimpiä ongelmia Windows 10 -päivityksessä:
1. Päivitys asentuu hyvin, mutta jossain vaiheessa käynnistysvalikko tai mitkään alapalkin napit ei toimi. Tämä korjaantuu yleensä, kun järjestelmä käynnistetään pariin kertaan uudelleen. Tällöin sammutus ja uudelleenkäynnistys ei toimi vaan käyttäjän on valittava käynnistä uudelleen -toiminto. Jos se ei toimi, käyttäjän on ajettava powershell-komento (vastaa entisaikojen komentosarjoja dos-käyttöjärjestelmässä).
2. Osassa Dell Latitude -sarjan kannettavia tietokoneita, joissa BIOSia ei ole päivitetty ennen asennusta, koneen oma näyttö pimenee. Ulkoisen näytön avulla päivitys onnistuu useimmiten. Osassa koneista käyttöjärjestelmä on pitänyt asentaa kokonaan uudestaan.
3. Osassa Fujitsun koneista päivitys menee läpi, mutta jos erehtyy palaamaan vanhempaan versioon niin kesken palautuksen levy menee tilaan, jossa toisellakin Windows-koneella levy näkyy osioimattomana ja vain Fujitsun oma Recovery on käytettävissä. Näissä tapauksissa tiedostot saa talteen käyttämällä Linuxia, mutta kotikäyttäjän kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.
4. Lenovon koneissa on ollut jonkin verran ollut näytön toimivuusongelmia, mutta nämä ongelmat on voitu välttää poistamalla kaikki Lenovon ohjelmat tai päivittämällä kaikki ohjelmat uusimpiin versioihin ennen Windows 10 -päivitystä.
5. WLAN-piirit eivät välttämättä toimi kunnolla Windows-päivityksen jälkeen. Tällöin verkkokortti on kytkettävä pois käytöstä ja takaisin päälle tietokoneen laitehallinnasta käsin.
6. Kannettavissa tietokoneissa, joissa on käytössä niin sanottu tuplanäytönohjain, toinen ohjaimista ei välttämättä asennu käyttöön Windows-päivityksen jälkeen. Kotikäyttäjä huomaa ongelman yleensä vasta, kun Windows 10 -päivityksen jälkeen teräväpiirtovideot eivät enää pyöri kunnolla. Välillä ajurit saattavat asentua oikein, mutta kone ei osaa ottaa käyttöön parempaa näytönohjainta, kun sitä tarvitaan.
7. Suuri määrä ohjelmia, pelejä ja lisälaitteita saattavat lopettaa toimintansa Windows 10 -päivityksen jälkeen.
8. Välillä päivitys on jäänyt jumiin, eikä käyttäjä ole päässyt vanhaan tai uuteen käyttöjärjestelmään. Näissä tapauksissa syynä on ollut usein tietokoneen fyysinen vika.