Puhelimien ja tablettien käyttöjärjestelmäpäivitysten tarkoituksena on tehostaa laitteiden toimintaa ja tuoda niihin uusia ominaisuuksia.
Yleensä käyttöjärjestelmien päivitykset tuoreimpiin versioihin sujuvat varsin kitkattomasti ja ne todellakin parantavat laitteiden toimintaa.
Tuoreimman käyttöjärjestelmän lataaminen tuttuun ja turvalliseen kännykkään voi kuitenkin osoittautua joissakin tapauksissa kaikkea muuta kuin hyväksi asiaksi.
Täysin uusissa käyttöjärjestelmäversioissa voi olla esimerkiksi erilaisia lastentauteja, jotka vaikuttavat haitallisesti ennen niin luotettasti pelanneen kännykän tai tabletin toimintaan.
Nettiä selaillessa löytää nopeasti keskustelupalstoja, joissa turhautuneet käyttäjät kiroavat ohjelmistopäivityksen tappaneen lopullisesti heidän vanhan mobiililaitteensa.
Moni tuskaileekin, että uskaltaako omaa rakasta mobiililaitetta edes päivittää, kun koskaan ei tiedä varmaksi, mitä siitä seuraa käytännössä? Tilanne on hankala, sillä jo pelkästään tietoturvan kannalta laitteet kuitenkin kehotetaan päivittämään viimeisimpiin saatavilla oleviin versioihin.
Ongelmat ovat aina mahdollisia, vaikka käyttöjärjestelmien ja laitteiden yhteensopivuus pyritään testaamaan ennen julkaisua.
Pikaisen nettisurffailun perusteella päivitysten jälkeisiä laitteiden toimintaongelmia on raportoitu niin Applen iOS:n, Googlen Androidin kuin myös Microsoftin Windows Phonen tapauksessa.
Onneksi ongelmien kanssa ei joudu painimaan yksin ja netistä voi löytää hyviä vinkkejä bugien korjaamiseen ja kännykän mukavan käytön jatkamiseen. Päivityksen jälkeistet mahdolliset ongelmat eivät siis välttämättä tarkoita mobiililaitteen muuttumista käyttökelvottomaksi.
Yleisiä Android-ongelmia päivityksen jälkeen
Esimerkiksi Androidpit-sivusto on koonnut Androidin Lollipop-päivityksen aiheuttamia ongelmia ja mahdollisia korjausehdotuksia. Neuvoista voi olla hyötyä myös muiden käyttöjärjestelmien tapauksessa:
Surkea suorituskyky
Jotkut käyttäjät valittavat, että päivitysten jälkeen puhelin alkaa hyytyä ja kaatuilla. Tehdasasetusten palautus saattaa ratkaista ongelman. Puhelimessa olevista sovelluksista kannattaa tarkistaa, että ne tukevat uutta käyttöjärjestelmää. Ongelmaa voi myös ratkaista sulkemalla tarpeettomia ohjelmia ja katsoa olisiko siitä apua.
Ongelmat Wi-Fi-yhteyksissä
Päivityksen jälkeen laitteen langattomissa Wi-Fi ja Bluetooth -yhteyksissä voi esiintyä ongelmia. Apua voi löytyä siitä, että laitteen lentokonetilan kytkee päälle ja jälleen pois päältä. Laite kannattaa myös yrittää kytkeä uudelleen haluttuun langattomaan verkkoon.
Ylikuumeneminen ja akun nopea kuluminen
Tehoa nielevien sovelluksien asentaminen ja päällä pitäminen voivat saada vanhemman laitteen kuumenemaan tehokkaasti ja samalla myös akku kuluu vauhdilla. Jos olet hankkinut puhelimeesi suojakotelon, voi luurin ottaminen pois kotelosta viilentää laitetta. Kannattaa huomioida, että monia kännyköitä ei ole muutenkaan suunnitelu käytettäväksi ilmanvaihdon sulkevien koteloiden kanssa.
Muita havaittuja ongelmia Android-päivityksissä
Android 5.0 -järjestelmässä on havaittu myös mm. ongelma, joka käynnistää laitteeseen asennettuja sovelluksia uudelleen. Tämä puolestaan vaikuttaa laitteen toimintaan, mitä pidempään se on ollut päällä. Tähän ratkaisuna on laitteen uudelleenkäynnistäminen.
Muita Android-käyttöjärjestelmän päitykseen liittyviä ongelmia ovat olleet mm. häiriöt videotoistossa, kameran toiminnassa sekä pikalatauksen toiminnassa.
Applen iOS-ongelmia käyttöjärjestelmäpäivityksen jälkeen
GottaBeMobile-sivusto on puolestaan koonnut Applen uudessa iOS9-käyttöjärjestelmässä havaittuja ongelmia ja mahdollisia ratkaisuja niihin.
Kosketusnäytön ongelmat
Laitteen näytön kosketustoiminnot saattavat lakata reagoimasta kosketuksiin. Tässä tapauksessa kannattaa pitää virtakytkintä ja kotipainiketta painettuna samanaikaisesti.
Puhelin käynnistyy tällöin uudelleen ja ongelma saattaa ratketa. Joissakin tapauksissa iPhone joudutaan käynnistämään useita kertoja peräkkäin ennen kuin kosketustoiminnot palaavat käyttöön.
Bluetooth- ja Wi-Fi-ongelmat
Wi-Fi-ongelmat ovat yleisiä päivityksen jälkeisiä häiriöitä myös iOS:ssä. Resetoi Wi-Fi asetukset ja kytkeydy verkkoon uudestaan. Myös reitittimen uudelleenkäynnistys tai päivittäminen saattaa auttaa.
Myös Bluetooth-ongelmissa yhteyksien resetointi voi auttaa. Laitteen kytkennän voi myös ”unohtaa”, jonka jälkeen se kytketään takaisin uudestaan.
Muita mahdollisia iOS9-ongelmia
Myös iOS9:n tapauksessa voi olla lisäksi havaittavissa laitteen suorituskyvyn heikkenemistä, ongelmia laitteeseen ladattujen sovellusten kanssa sekä iMessageen liittyviä ongelmia.
Windows Phone
Ongelmia on raportoitu joitakin kuukausia sitten myös myös Windows Phonen päivittämisen jälkeen.
Esimerkiksi viime vuonna julkistetun 8.1 päivityksen jälkeen käyttäjiltä tuli valituksia Lumia 1020 ja Lumia 925-puhelimien jähmettymisestä.
The Register -sivusto totesi alkuvuodesta, että jähmettyneellä puhelimella ei paljoakaan tee, jos se ei vastaanota puheluita.
MTV Uutiset tiedusteli asiaa Microsoftilta ja tällä hetkellä yhtiön tiedossa ei ole käyttöjärjestelmän päivykseen liittyvää hidastelua.
Onko kännykkäsi tai tablettisi käyttöjärjestelmäpäivitys aiheuttanut laitteellesi ongelmia? Voit kirjoittaa kokemuksistasi alapuolella olevaan kommenttiosioon tai suoraan allekirjoittaneen sähköpostiin.