Mikä on Wordle? Mitä siinä tehdään? Tämä sanapeli on noussut vain kuukausissa miljoonien rakastamaksi netti-ilmiöksi!
Harmaita, keltaisia, lopulta vihreitä ruutuja. Netissä pyöriessään ei ole voinut välttyä Wordlelta, sanapeliltä, jota joka toinen tuntuu nyt pelaavan. Wordle onkin vuoden 2022 "ensimmäinen viraali peli", kertoo Insider.
Lue myös: Pokémon Go -peliä pelanneet poliisit jahtasivat rosvon sijaan "taskuhirviötä" – saivat potkut
Mikä on Wordle?
Wordle on sanapeli, jossa yritetään arvata viisikirjaimista sanaa kirjaimia kirjoittamalla; jos arvaat sanasta löytyvän kirjaimen oikein oikeaan paikkaan, se muuttuu vihreäksi. Oikea kirjain väärässä paikassa muuntuu keltaiseksi. harmaa kirjain ei löydy koko sanasta.
Arvauksia on rajoitettu määrä.
Pelistä on myös suomenkielinen versio, Sanuli. Pelin taustalla on Kotimaisten kielten keskuksen nykysuomen sanalista.
Lue myös: Latasitko puhelimeesi näitä pelejä? Poista välittömästi – sisältävät erittäin ikävän yllätyksen
Miksi Wordlea pelataan? Selityksiä on useita
Wordle on viekoitellut monet puolelleen, mutta miksi? Miksi sanojen arvailu on niin ihanaa?
Pelin kehitti Brooklynissa asuva Josh Wardle, joka halusi keksiä pelin itselleen ja kumppanilleen. Lokakuussa 201 hän julkisti pelin. Tammikuussa sillä oli The Guardianin mukaan jo kaksi miljoonaa pelaajaa.
Katso myös: Muistatko nämä aikansa hitit? Panimme vanhan Nokian pelit testiin! Juttu jatkuu videon alla.
1:37
Wordlen tenho perustuu brittipsykologi Lee Chambersin mukaan siihen, että se stimuloi aivoissa sekä kieleen että logiikkaan erikoistuneita alueita. Kuten muutkin pelit, se myös saa aivot erittämään mielihyvähormonina tunnettua dopamiinia.
Sanoja saa arvata vain yhden päivässä
Aiemmin massoja on villinnyt samaan tapaan esimerkiksi Candy Crush, jossa yritetään muodostaa samanlaisista karkeista rivejä. Wordleakin voi pelata sovelluksessa, mutta sanoja saa arvata vain yhden päivässä.
Wordleen ei siis voi upottaa tunteja joka päivä, sillä jokaiselle päivälle on tarjolla vain yksi arvattava sana. Kun peli on pelattu, uuden sanan saa vasta vuorokauden vaihtuessa.
Peli luo ympärilleen yhteisön
Pelin pelattuaan käyttäjä saa myös jakaa tuloksensa, joka koostuu harmaista, keltaisista ja vihreistä neliöistä ja näyttää, miten peli sujui. Kuka tahansa Wordlea pelannut tunnistaa kuvion. Näin syntyy omanlaisensa yhteisö.
Kuvia Wordle-tuloksesta jaetaan somessa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
Käyttäjä päätti tehdä käsityön Wordle-pelitulostensa inspiroimana. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
Wordlessa vetoaa myös se, että kaikki käyttäjät arvailevat samaa sanaa. Peli tuo yhteisöllisyyden tunteen mukaan pandemia-aikaan, joka on monille vaikeaa.
– Se, että kaikki ratkaisemme samaa arvoitusta tuo meidät yhteen, se auttaa tuntemaan, että ratkaisemme isompaa ongelmaa yhdessä, Chambers kuvailee.
Toki tärkeää on myös kilpailullisuus – siis se, että saa sanan arvattua nopeammin kuin muut. Kun kuvia pelistä näkee somessa usein, saattaa myös kokea jäävänsä jostakin paitsi, mikäli ei itsekin kokeile peliä!
Lue myös: Tiedätkö, mitä tapahtuu, jos kirjoitat Googleen "askew"? Kokeile näitä hakusanoja ja saatat yllättyä lopputuloksesta
Lue myös: Miten sujuu Super Marion pelaaminen Nintendolla 20 vuoden tauon jälkeen? Testasimme: "Ei hyvin mene"
Katso myös: Tässä esimakua alkuvuoden 2022 kovimmista pelijulkaisuista!
1:45
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Insider.com, Theguardian.com, Kotus.fi