Ydinjätteiden loppusijoitustunneleiden louhinta on alkanut Olkiluodossa

Käytettyjen ydinpolttoaineiden loppusijoitustunneleiden louhinta on alkanut Olkiluodossa, kertoo Posiva.

Loppusijoituslaitoksen sadan vuoden käyttöaikana louhitaan arviolta sata loppusijoitustunnelia, joiden yhteispituus on noin 35 kilometriä.

Posivan rakennuspäällikkö Juha Riihimäki kertoo tiedotteessa, että tähän hetkeen tiivistyy pitkäaikainen kalliorakentamisen tutkimus- ja kehitystyö, jonka tuloksena on suomalaiseen peruskallioon soveltuva ydinjätteen loppusijoitus.

Säteilyturvakeskus on Posivan mukaan todennut louhinnan aloittamiselle asetettujen edellytysten täyttyneen.

Riihimäen mukaan rakentamismenetelmien kehittäminen alkoi Onkalon rakentamisella vuodesta 2004 lähtien.

–  Yhteen tunneliin asennetaan noin 30 kapselia riippuen hyväksyttyjen loppusijoitusreikien määrästä, hän arvioi. Reikien määrään vaikuttaa kallion rakenteiden perusteella määriteltävä soveltuvan kallion määrä. Yhden tunnelin 30 kapseliin mahtuu noin 65 tonnia käytettyä ydinpolttoainetta.

Posivan mukaan käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi ja kapselien sijoittaminen loppusijoitusreikiin alkaa, kun valtioneuvosto on myöntänyt loppusijoituslaitokselle käyttöluvan.

–Tämän hetken arvion mukaan loppusijoitustoiminta alkaa 2020-luvun puolivälissä, ennustaa Posivan ohjelmapäällikkö Kimmo Kemppainen.

Viisi ensimmäistä tunnelia louhitaan puolentoista vuoden aikana

Kemppaisen mukaan nyt aloitettu tunnelien louhinta ja lujitukset tiukkojen viranomaisvaatimusten mukaan merkitsevät Posivalle siirtymistä Onkalon kaikkein vaativimman kalliorakennejärjestelmän toteuttamiseen.

Seuraavan puolentoista vuoden aikana louhittavat viisi ensimmäistä tunnelia ovat Posivan mukaan alku mittavalle urakalle. Posiva arvioi, että yhtiö on ensimmäisenä maailmassa toteuttamassa käytetyn ydinpolttoaineen geologista loppusijoitusta.

Olkiluodon tunneleihin on tarkoitus loppusijoittaa Olkiluodon kolmen ja Loviisan kahden reaktorin koko käyttöikänä syntyvä ydinjäte. Ydinjätteen määrä on noin 6  500 tonnia, mikä tietää noin 3  000:ta maan poveen haudattavaa kuparikapselia.

Lue myös:

    Uusimmat