Vietnamilaisia tyttöjä salakuljetetaan Kiinaan vaimoiksi, kertoo CNN. Yhden lapsen politiikka ja poikalasten suosiminen on ajanut kiinalaismiehet siihen tilanteeseen, että he etsivät vaimoja epätoivoisesti.
Lan muistaa yhä illan, joka muutti hänen loppuelämänsä. Hän valmistautui aloittamaan yliopisto-opintonsa Pohjois-Vietnamissa rajan tuntumassa. Eräänä päivänä hänen netissä tapaamansa ystävä pyysi häntä illalliselle ison ryhmän kanssa.
Lan meni illalliselle, mutta hän väsyi ennen muita, ja halusi kotiin. Muut kuitenkin pyysivät häntä jäämään ja ottamaan vielä juoman.
Seuraava asia, jonka hän muistaa, on se, että hänet oli salakuljetettu rajan yli Kiinaan.
– Halusin lähteä. Autossa oli lisäkseni muitakin tyttöjä, mutta siellä oli myös ihmisiä jotka vartioivat meitä, Lan kertoo.
Vietnamin ja Kiinan rajan tuntumassa sijaitsevat kylät ovat ihmissalakuljettajien ja -kauppaajien metsästysmaastoa.
Jopa 13-vuotiaat tytöt kertovat tulleensa huijautuiksi tai huumatuiksi, minkä jälkeen heidät on salakuljetettu rajan yli veneellä, moottoripyörällä tai autolla.
Kiinalaisparien avioliitoilla iso hintalappu
Nuoret vietnamilaiset naiset ovat suosittuja Kiinassa, missä yhden lapsen politiikka ja pitkään jatkunut poikalasten suosiminen on vääristänyt sukupuolijakaumaa valtavasti.
Yksinkertaistettuna yhden lapsen politiikan seuraus kuitenkin on se, että kiinalaiset miehet haluavat epätoivoisesti saada vaimon.
– Kiinalaiselle miehelle maksaa valtavia summia mennä naimisiin kiinalaisen naisen kanssa, selittää Ha Thi Van Khanh, joka toimii koordinaattorina kansainvälisessä salakuljetuksen vastaisessa organisaatiossa Vietnamissa.
Perinteisesti kiinalaisten miesten, jotka haluavat naimisiin paikallisen naisen kanssa, oletetaan maksavan prameat juhlat ja ostavan avioparille uuden kodin, johon he voivat muuttaa häiden jälkeen.
– Sen vuoksi he yrittävät tuoda Kiinaan naisia naapurimaista, kuten Vietnamista, Ha Thi Van Khanh sanoo.
Kiina luopui yhden lapsen politiikasta kokonaan vuoden 2015 lopussa muun muassa väestön vanhenemisen vuoksi.
Vietnamissa tapahtuvaa salakuljetusta vastaan perustetun Pacific Links Foundationin perustaja Diep Vuongin mukaan vietnamilaisten morsianten hinta voi nousta 3000:een dollariin, eli noin 2700 euroon.
Vietnamilaiset morsiamet ovat yleensä haluttuja myös sen vuoksi, että Kiinan ja Vietnamin kulttuurit ovat samankaltaisia.
Ystävän poikaystävä huumasi
Nguyen oli vain 16-vuotias, kun hänen ystävänsä poikaystävä huumasi hänet ja salakuljetti hänet Kiinaan. Hän yritti vastustaa pakkoavioliittoa.
Kolmen kuukauden ajan hän kieltäytyi, vaikka salakuljettajat pahoinpitelivät häntä, eivät antaneet hänelle ruokaa ja uhkasivat tappaa hänet.
Lopulta hän antautui ja hänet naitettiin kiinalaiselle miehelle. Nguyenin mukaan hänen aviomiehensä oli hänelle kiltti, mutta hän ei koskaan lakannut ikävöimästä perhettään Vietnamissa.
– Haluni päästä kotiin oli sanoinkuvaamaton. Suostuin menemään naimisiin miehen kanssa, mutta en voinut pysyä vieraan ihmisen luona, kun minulla ei ollut tunteita häntä kohtaan, Nguyen sanoo.
Kun Nguyenin anoppi ymmärsi, että Nguyen ei tulisi koskaan hyväksymään avioliittoa, perhe palautti hänet salakuljettajille. Perhe sai rahansa takaisin, kun taas Nguyen pakotettiin toiseen avioliittoon.
Poliisit pelastivat tytöt rajalla
Kun CNN oli käymässä Kiinan ja Vietnamin rajalla, he saivat puhelun hallituksen työntekijältä, joka kertoi poliisin juuri pelastaneen viisi tyttöä, joita salakuljettajat olivat viemässä rajan yli.
Salakuljettajien kyydissä olleet tytöt olivat 14-vuotiaita. He kertoivat kotikylässä naapurin luvanneen heille 600 dollaria, jos he menevät Kiinaan töihin. Poliisit pidättivät naapurin.
Joskus Vietnamin poliisi saa pelastettua salakuljetettuja naisia vielä senkin jälkeen, kun heidät on jo kuljetettu Kiinan puolelle. Viime vuonna 109 vietnamilaista salakuljetuksen uhria saatiin tuotua takaisin kotiin kiinalaisten viranomaisten avulla.
– Kiinalaisten viranomaisten avulla olemme onnistuneet paikantamaan naisia kaukaa sisämaastakin. He ovat olleet bordelleissa, ja heidät on pakotettu seksityöläisiksi, Nguyen kertoo.
Jos naisia ei pelasteta viranomaisten tekemissä ratsioissa, heidän täytyy yrittää päästä kotiin omin neuvoin.
Jotkut naiset ovat sanoneet, että he ovat onnistuneet saamaan yhteyden sukulaisiinsa Vietnamissa, mutta eivät ole saaneet apua poliisilta, koska he eivät tienneet tarkkaa olinpaikkaansa.
Paosta täytyi maksaa korkea hinta
Lan ja Nguyen päätyivät samaan kaupunkiin Kiinassa.
Kahden vuoden jälkeen he onnistuivat livahtamaan kodeistaan ja ottamaan taksin paikalliselle poliisiasemalle. He pelkäsivät koko ajan, että heidän aviomiestensä perheet löytäisivät heidät.
Kiinalaiset poliisit tutkivat tilannetta ja palauttivat naiset lopulta Vietnamiin.
Naiset pääsivät pakoon pakkoavioliitoistaan, mutta he joutuivat maksamaan siitä korkean hinnan: molemmat joutuivat jättämään lapsensa Kiinaan.
Lan kertoo, että jos hän vielä joskus näkisi lapsensa uudestaan, hän pyytäisi anteeksi tämän jättämistä.
– Toivon, että hän saa siellä paremman elämän.
Sekä Lanin että Nguyenin opettajat olivat aikoinaan kertoneet heille salakuljettamisesta. Kumpikaan ei vain uskonut, että se tapahtuisi heille.
Turvapaikka paenneille naisille
Pacific Links Foundationilla on turvapaikka salakuljetuksen uhreille Pohjois-Vietnamissa Lao Caissa.
Nuoret naiset pysyttelevät turvapaikassa yleensä kahdesta kolmeen vuotta. He käyvät koulua ja saavat taideterapiaa. Heille opetetaan kokkaamista, käsitöitä ja puutarhanhoitoa.
Naiset ovat kohtalotovereidensa ympäröimiä, ja turvapaikassa heitä kaikkia autetaan nousemaan jaloilleen ja etsimään töitä, joilla he voivat elättää itsensä.
He myös levittävät tietoutta salakuljetuksesta.
– Tietoisuus on ainoa työkalu tämän estämiseksi, Pacific Links Foundationin perustaja Diep sanoo.