Vietnamilainen Bui Thi Nhung, 19, lähti kotiseudultaan etsimään parempaa elämää. Nyt hänen perheensä pelkää, että naisen elämä päättyi Essexin "kuolemanrekkaan". Uutistoimisto Reutersin toimittajat selvittivät Nhungin mahdollisesti viimeisiä hetkiä.
Berliinissä Nhung nappasi selfien säteilevä hymy kasvoillaan. Brysselissä hän siemaili trendijuomaa ja poseerasi vanhan pörssitalon edessä. Tavallisia matkakuvia Euroopasta, kuin kenellä tahansa 19-vuotiaalla turistilla. Turistimatka se ei kuitenkaan ollut, vaan löytöretki paremman elämän perässä.
Naisen kuvissa hymyillään, mutta tekstit ovat pääosin melankolisia.
– Aikuisuus tarkoittaa, että joudut peittämään surusi ja pitämään yllä hymyä, Nhung kirjoitti Facebook-kuvaansa viikko sitten.
Reutersin selvitys perustuu Nhungin sosiaalisen median tileihin ja hänen läheistensä haastatteluihin.
Kotoisin köyhistä oloista
Bui Thi Nhungin on kotoisin Yen Thanhin kaupungista, joka sijaitsee noin 300 kilometriä pääkaupunki Hanoista etelään. Koko Nghe Anin provinssi on köyhää seutua.
Lauantai-iltana katolinen pappi Anthony Dang Huu Nam johti paikallisessa kirkossa hartautta, joka järjestettiin Britannian rekkatragedian uhrien muistolle. Osallistujia oli noin viisisataa.
Uhrien epäiltiin aluksi olevan kiinalaisia, mutta viimeisimpien tietojen mukaan joukossa uskotaan olevan myös useita vietnamilaisia väärennetyillä passeilla. Moni ihminen tältä alueelta on lähtenyt etsimään parempaa elämää, varsinkin Brittein saarilta. Britannian viranomaiset eivät ole vielä tunnistaneet kuolleena rekasta löydettyjä ihmisiä.
Suurlähettiläs varoitti matkan vaaroista
Britannian Vietnamin-suurlähettiläs kirjoittikin paikallisiin sanomalehtiin viime kuussa mielipidetekstin, jossa hän varoitti ihmissalakuljettajien järjestelemän matkan vaarallisuudesta.
– Viime vuosina viranomaisemme ovat havainneet satoja vietnamilaisia, jotka ovat joutuneet ihmiskaupan uhreiksi, suurlähettiläs Gareth Ward kirjoitti.
Hän varoitti myös kuljetuskonttien vaaroista.
– On havaittu hapenpuutteesta tai äärimmäisestä kylmyydestä johtuvia kuolemia. Moni ei edes ole päässyt "luvattuun maahan" asti, Ward kirjoitti viitaten salakuljettajien lupauksiin.
Matka alkoi elokuussa, sukulaiset keräsivät rahat
Bui Thi Nhungin perheen mukaan hän lähti matkalleen elokuussa. Ensin Kiinaan, siitä Saksaan ja lopulta Belgiaan, josta perhe uskoo naisen lähteneen kohtalokkaalle rekkamatkalle.
– Haluan vain rauhallisen elämän Nhung kirjoitti Facebook-kuvaansa muutamaa viikkoa ennen lähtöään Vietnamista. Kuvassa hän poseeraa vehreällä pellolla.
– Onnea on löytää joku, joka ei hylkää sinua vaikeimpina hetkinä, hän kirjoitti elokuussa.
Myös Nhungin perhe osallistui lauantaiseen hartauteen. Toivoa ei juuri ollut, sillä kukaan ei ollut saanut yhteyttä naiseen noin viikkoon. Naisen kuva ripustettiin alttarille hänen isänsä kuvan viereen. Isä kuoli muutama vuosi sitten syöpään.
Ennen lähtöään Nhungille oli kerätty yhdessä rahaa, jotta hän voisi päästä ulkomaille aloittamaan paremman elämän.
– Ei hänellä ollut täällä mahdollisuutta saada työtä, josta maksettaisiin hyvin. Eikä sitä ole hänen ystävillään tai juuri kellään täällä, eno Hoang Binh kertoo Reutersille.
– Ulkomaille lähteminen ja ylimääräisen rahan lähettäminen tänne oli ainoa vaihtoehto.
Yli puolet joutuu ihmiskaupan uhriksi
Ei ole tiedossa minkälainen työ Nhungia olisi odottanut Britanniassa, tai oliko hän edes saanut mitään lupausta salakuljettajilta.
Brittiviranomaisten raportin mukaan maahan laittomasti tulevista vietnamilaisista noin 70 prosenttia päätyy ihmiskaupan uhriksi surkeisiin oloihin. Miehille työtä löytyy huumeteollisuudesta, naisille kynsisalongeista.
– Tytöt ja naiset maaseudulta joutuvat todennäköisimmin ihmiskaupan uhreiksi, raportissa todetaan.
Tapasi ystäviään Berliinissä
Syyskuussa, ollessaan jo matkalla, Nhung julkaisi Facebookissa kuvan lapsista lennättämässä leijaa. Kuva ei ole hänen itsensä ottama, vaan netistä poimittu.
– Kun kasvoin aikuiseksi huomasin, ettei elämä ole yhtä rauhaisaa kuin luulin. Haluaisin palata takaisin lapsuuteen. Silloin olin vielä vapaa, Nhung kirjoitti tekstiksi.
Seuraavat kuvat ovat Berliinistä. Yhdessä niistä hän on kokannut vietnamilaisia nuudeleita ystävilleen. Berliinissä asuva Nhungin ystävä Ton Quang Tuan kuvailee Reutersille Nhungin vaikuttaneen hyvin iloiselta ollessaan Berliinissä.
– Kävimme ulkona pari kertaa ja meillä oli hauskaa, Tuan sanoo.
Hän menetti yhteyden Nhungin pian tämän lähdettyä kohti Britanniaa. Se ei ole läheisillä tiedossa, mitä reittiä Nhung matkusti Kiinasta Berliiniin, johon moni Britanniaan pyrkivä vietnamilainen saapuu ensimmäisenä Euroopassa.
Lue myös: Rekkatragedian kuolonuhreista puolet saattaa olla vietnamilaisia, uhrit matkustivat ehkä väärennetyillä kiinalaisilla passeilla
"Luulin Euroopan olevan vaaleanpunainen"
– Tunnen oloni yksinäiseksi paikassa, josta aiemmin unelmoin joka päivä, Nhung kirjoitti Facebookissa 25. syyskuuta.
Hänen olinpaikastaan tuolloin ei ollut tietoa. Ihmissalakuljettajat usein ohjeistavatkin, ettei sijainnistaan kannata kertoa liikaa. Näin viranomaisten on vaikeampi jäljittää heitä.
– En tiedä milloin totun nykyiseen elämääni, mutta yhden asian tiedän varmasti. Tällä hetkellä kaipaan sinua, isä. Kaipaan sinua kuin hullu.
Päiviä myöhemmin Nhung julkaisi kuvan Berliinin tuomiokirkon edessä kädessään vietnamilaisten nuorten suosima teejuoma.
Viimeisimmät kuvat ovat Belgiasta. Samanlainen juoma kädessään hän katseli Brysselin nähtävyyksiä. Sen jälkeen perhe uskoo hänen nousseen rekkaan, joka matkasi Zeebruggen satamasta Britannian Essexiin.
– Kun olin vielä Vietnamissa luulin Euroopan olevan vaaleanpunainen, Nhung kirjoitti Berliinissä.
– Mutta se onkin musta.
1:37