Yhdysvallat on ostanut itselleen valtavan määrän remdesivir-lääkettä, jonka on todistettu nopeuttavan koronavirukseen sairastuneiden parantumisaikaa. Ostomäärä vastaa lääkettä myyneen yhtiön koko heinäkuun tuotantomäärää.
Asiasta uutisoi The Independent.
Kyseessä on remdesivir-lääke, jota on aiemmin käytetty ebola-viruksen hoitoon. Saman lääkkeen on todistettu nopeuttavan myös covid19-virukseen sairastuneiden paranemista. Lääkettä valmistaa yksinoikeudella lääkejätti Gilead Sciences.
Nyt Yhdysvaltain sosiaali- ja terveysministeriö on ilmoittanut ostaneensa yli 500 000 annosta remdesivir-lääkettä.
Määrä vastaa Gileadin remdesivir-lääkkeen koko heinäkuun tuotantomäärää, sekä 90 prosenttia yhtiön elokuun ja syyskuun tuotannosta.
"Donald Trump on tehnyt uskomattoman diilin"
Yhdysvaltojen massahankinta tarkoittaa sitä, että lääkettä jää muulle maailmalle todennäköisesti vain pieni määrä useiden kuukausien ajaksi.
Yhdysvaltojen sosiaali- ja terveysministeri Alex Azar iloitsee, että "Presidentti Donald Trump on tehnyt uskomattoman diilin".
– Haluamme varmistaa, että kuka tahansa remdesivir-lääkettä tarvitseva amerikkalainen voi saada sitä. Trumpin hallinto tekee kaikkensa, jotta kykenisimme säästämään enemmän henkiä koronavirusepidemian aikana, sekä takaamaan parhaimmat vaihtoehdot amerikkalaisille, Azar jatkaa.
Gileadia on kritisoitu viime päivinä siitä, että se on laskuttanut koronavirukseen sairastuneilta noin 1 770 euron maksun remdesivir-hoidosta. Hoidon saaneet ovat olleet julkisen terveydenhuollon ohjelmassa Yhdysvalloissa ja joissakin muissa kehittyneissä teollisuusmaissa.
Lue myös: Lääkejätti keskeyttää kokeet Trumpin hehkuttamalla koronalääkkeellä – syynä koehenkilöiden puute
Lääkkeen ei ole todistettu lisäävän potilaan selviytymismahdollisuuksia
Vaikka lääkkeen on todettu nopeuttavan koronavirukseen sairastuneen henkilön paranemista, sen ei ole todistettu lisäävän merkittävästi koronavirukseen sairastuneen mahdollisuuksia selvitä taudista hengissä.
– Liikumme lääkkeen hinnoittelun suhteen tutkimattomalla alueella. Kyseessä on täysin uudenlainen lääke pandemiaan, Gileadin toimitusjohtaja Dan O’Day on sanonut.
Toimitusjohtaja on perustellut, että lääkejätin on täytynyt "poiketa normaalioloista" ja hinnoitella lääke, jotta lääkettä saataisiin laajasti, eikä sen saatavuus perustuisi potilaiden arvottamiseen.
Lääkkeen hinnoittelua kuvaillaan pöyristyttäväksi
Kuluttajayhtiö Public Citizenin lakimies Peter Maybarduk on luonnehtinut lääkkeen hinnoittelua "pöyristyttäväksi".
– Remdesivirille tulisi olla tekijänoikeusvapaus, sillä lääkkeen kehitykseen myönnettiin 70 miljoonaa dollaria valtion rahoitusta, hän on sanonut.
Myös New Yorkin Memorial Sloan Kettering Cancer Center -syöpätutkimuslaitoksen terveysasiantuntija Peter Bach on kritisoinut lääkkeen hinnoittelua.
– Nyt ei todella voida sanoa, toimivatko kaikki lääkeyhtiöt "oikein", koska on pandemia. Hinnoittelu saattaisi olla hyväksyttävä, jos yhtiö olisi osoittanut, että lääkkeen avulla on pelastettu ihmishenkiä. Sitä ei kuitenkaan olla voitu todistaa, Bach toteaa.