Yhdysvallat valmistautuu Bidenin ja Trumpin tv-mittelöön – yli 70 % äänestäjistä aikoo katsoa

Biden ja Trump kohtaavat vaaliväittelyssä 2:12
Katso myös Mari Karppisen raportti Yhdysvalloista: Biden ja Trump kohtaavat vaaliväittelyssä

Yhdysvalloissa miljoonien katsojien odotetaan arvioivan maan presidenttiehdokkaita Joe Bidenia ja Donald Trumpia tv-väittelyssä, joka pidetään ensi yönä Suomen aikaa.

Väittely on ensimmäinen, jossa maan virassa oleva presidentti väittelee entisen presidentin kanssa.

Kyse on kaksikon ensimmäisestä väittelystä sitten vuoden 2020 vaalien. Mittely on myös toinen vain kahdesta tällä vaalikierroksella pidettävästä väittelystä.

Väittely pidetään Georgian osavaltion pääkaupungissa Atlantassa tv-kanava CNN:n päämajassa.

Väittely on lähtölaukaus kesän musertavaksi odotetulle kampanjointikimaralle maassa, jonka toipuminen vuoden 2020 vaalien jälkeisestä kaaoksesta ja väkivallasta on yhä kesken.

Ikä ja rikostuomiot käsittelyssä

Puolitoistatuntisen väittelyn aikana Joe Bidenin odotetaan pyrkivän vakuuttamaan, ettei tämän ikä haittaa toimintakykyä, kun taas Donald Trump pyrkinee viemään huomion pois rikostuomioistaan.

Äänestäjät tuovat esille 81-vuotiaan Bidenin iän paljon todennäköisemmin kuin Trumpin, vaikka tämä on vain kolme vuotta Bidenia nuorempi.

Molemmista ehdokkaista on esitetty julkisuudessa varsin nuivia arvioita, ja odotukset ovat matalalla. 

Entisen ulkoministerin Hillary Clintoninmukaan Trumpille onnistumiseen voi riittää, jos hän ei "kirjaimellisesti sytytä itseään tuleen". 

Vaaliväittelyitä aiemmin moderoineen toimittaja Megyn Kellyn mukaan Bidenille riittää, jos hän pysyy väittelyn ajan elossa.

Samalla panokset ehdokkaiden kilpailussa ovat korkealla. Bidenin kampanja on pyrkinyt määrittelemään vaalit kysymykseksi demokratian tulevaisuudesta.

Asiantuntija: Paljon täytyy mennä pieleen, että Biden häviää vaalit 3:09
Katso myös: Asiantuntija: Paljon täytyy mennä pieleen, että Biden häviää vaalit

Vähiten pidetyt ehdokkaat vuosikymmeniin

Trumpilla on pieni etulyöntiasema tärkeissä vaa'ankieliosavaltioissa, jotka eivät ole selvästi jommankumman ehdokkaan takana. 

Yleisesti ehdokkaiden suosio näyttää erittäin tasaiselta.

Tuoreen Quinnipacin yliopiston mielipidemittauksen mukaan ehdokkaat ovat tasaväkisiä, mutta Trumpin kannatus on noussut 49 prosenttiin ohi Bidenin, jota kannattaa 45 prosenttia.

Jopa yli 70 prosenttia äänestäjistä sanoo mittauksessa, että aikoo todennäköisesti seurata väittelyä. Valtaosa ehdokkaansa valinneista ei kuitenkaan ole valmis muuttamaan mieltään.

Tutkimuskeskus Pewin tuoreen tutkimuksen mukaan tänä vuonna neljänneksellä yhdysvaltalaisista on negatiivisia mielikuvia molemmista ehdokkaista. 

Trump ja Biden ovat Pewin mukaan siis maan vähiten suositut presidenttiehdokkaat ainakin kolmeen vuosikymmeneen.

Lue myös:

    Uusimmat