Kirjeenvaihtajan kommentti: Trump ja Biden kohtaavat TV-väittelyssä – demokraattien pahin pelko vaarassa käydä toteen

Biden ja Trump kohtaavat vaaliväittelyssä 2:12
Biden ja Trump kohtaavat vaaliväittelyssä

Demokraatit pelkäävät 81-vuotiaan presidentin jäätymistä illan televisioväittelyssä ja jäätymistä republikaanit puolestaan toivovat. Joe Biden on Yhdysvaltain historian vanhin presidentti ja vaikka haastaja Donald Trump täytti juuri 78 vuotta, nimenomaan Bidenin ikääntymistä seurataan tarkasti, kirjoittaa MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen

Odotetun televisioväittelyn tuottaja, uutiskanava CNN, turvautui kolikkoon debatin rytmityksiä päättäessä. Joe Bidenin kampanja voitti ensimmäisen kolikon heiton ja sai siten päättää Bidenin paikan televisiostudiossa. 

CNN:n mukaan Bidenin kampanja valitsi Bidenille paikan oikealle puolella televisioruutua, Donald Trumpin vasemmalle. 

Trumpin kampanja sai sen jälkeen päättää loppupuheenvuorojen järjestyksen. Trump päätti ottaa viimeisen puheenvuoron.

Asiantuntija: Paljon täytyy mennä pieleen, että Biden häviää vaalit 3:09
Katso myös: Asiantuntija: Paljon täytyy mennä pieleen, että Biden häviää vaalit

"Ole jo mies hiljaa!"

Odotettuun TV-väittelyyn liittyy paljon yksityiskohtia, mutta katsojalle kysymys on suorituksesta. 

Bidenin toiveesta väittelyä ei tule seuraamaan yleisöä. CNN on päättänyt mykistää mikrofonin siltä henkilöltä, joka ei ole puheenvuorossa. 

Yksi kuuluisimmista Bidenin hetkistä viime presidentinvaaleissa olikin, kun Biden huudahti TV-väittelyssä Trumpin jatkuvien keskeytyksien keskellä "Ole jo mies hiljaa".

Televisioillalle ovat suuret odotukset, sillä tämä on ensimmäinen kerta kun Biden tai Trump astuvat väittelemään sitten 2020 vaalien. 

Uutistoimisto AP:n kyselyn mukaan yli 60 prosenttia amerikkalaisista aikoo todennäköisesti katsoa tai kuunnella väittelyä tavalla tai toisella. 

Kummallakin on paineet onnistua, mutta isoimmat paineet on Bidenilla. Biden on istuva presidentti ja vaikka Trump on entinen presidentti, Trump on haastajan asemassa.

Biden ja Trump eivät voisi erilaisempia persoonia olla, ainoat asiat jotka heitä yhdistävät taitavat olla ikä ja halu presidentiksi. 

Erilaisuudesta kertoo jo tyyli valmistautua debattiin. Biden on ollut sulkeutuneena maaseutuhuvilalleen Camp Davidiin useiden päivien ajan, Trump puolestaan on testannut iskulauseita kannattajilleen eri puolella maata.

Merkittävä väittely

Väittely on vahvasti Trumpin mielessä, sillä olin paikalla viikonvaihteessa Philadelphian kampanjatapahtumassa, jossa Trump puhui debatista useita kertoja. Trump ilkkui Bidenille hänen vanhuudestaan ja kritisoi Bidenia erityisesti laittomista maahantulijoista ja korkeasta inflaatiosta. 

Trump kysyi kannattajiltaan, pitäisikö hänen olla kiva vai ilkeä Bidenille. Trump myös ehdotti jälleen kerran vapaaottelusarjaa laittomille siirtolaisille ja sai sille kannattajiltaan raikuvat aplodit. 

Bidenin kerrotaan puolestaan harjoittelevan Camp Davidissa Trumpin odotettuja hyökkäyksiä vastaan. Televisiostudiossa Bidenin odotetaan arvostelevan Trumpia aborttioikeuden rajoittamisesta, sillä liittovaltion aborttioikeus kumottiin Trumpin nimittämien korkeimman oikeuden tuomareiden avulla.

Väittelyllä uskotaan olevan merkittävät seuraamukset tasaiseen presidenttikisaan, varsinkin jos toinen ehdokas epäonnistuu. 

Demokraatit pelkäävät, että Biden saa niin sanotun seniorihetken. Osa maltillisista republikaaneista pelkää, että Trump ärhäköityy liikaa ja karkottaa mahdollisen uuden äänestäjän. 

Osa maan sitoutumattomista ei ole vielä päättänyt, ketä he äänestävät, joten tämä on kummallekin hetki vaikuttaa. 

Lue myös:

    Uusimmat