Aiemmin kokeellinen syöpähoito on hyväksytty Yhdysvalloissa viralliseksi tavaksi hoitaa leukemiaa. AP Newsin mukaan hoito on tepsinyt leukemiaan paremmin kuin mikään aiemmista ja nyt tutkitaan, voisiko samalla menetelmällä hoitaa muitakin syöpiä.
Yhdysvaltain terveysviranomaiset ovat hyväksyneet uuden leukemiahoidon, jossa potilaan omia verisoluja muokataan ja käytetään taistelussa syöpää vastaan, kertoo AP.
Hoitoa käytettiin ensimmäistä kertaa vuosia sitten tyttöön, joka oli kuolla leukemian vuoksi. Nyt hän on elänyt terveenä viisi vuotta.
– Tämä on täysin uusi tapa hoitaa syöpää. Todella jännittävää, totesi tyttöä hoitanut ja hoitoa ensimmäisenä käyttänyt Stephan Grupp Philadelphian lastensairaalasta AP:lle.
Hoitomuodessa käytetään CAR-T-metodia, jossa sairauden aiheuttavia geenejä ei muokata, vaan potilaan immuunijärjestelmän T-soluja parannellaan. Syövät jäävät T-soluilta usein huomaamatta, mutta parantelun ansiosta ne on saatu hyökkäämään syöpäsoluja vastaan.
Tutkimuksessa 63 potilaasta 83 prosenttia alkoi toipua saatuaan paranneltuja soluja. Osan tila alkoi heiketä jälleen myöhemmin, mutta onnistumisprosentti on silti suurempi kuin minkään muun hoidon kanssa.
– On alkamassa uusi lääketieteellisten innovaatioiden aika, jossa pystymme ohjelmoimaan potilaan omat solut hyökkäämään kuolettavia syöpiä vastaan, totesi Scott Gottlieb Yhdysvaltain terveysvirastosta.
Vaikka viranomaiset ovat hyväksyneet hoitomuodon, se ei ole riskitön. Kuten muissakin geenihoidoissa, riskinä on, että elimistön oma immuunijärjestelmä hyökkää istutettuja soluja vastaan.
Tehokkuutensa ansiosta sitä tutkitaan kuitenkin parhaillaan myös muiden syöpien kuin leukemian hoidossa.
– Viranomaisten hyväksyntä on tärkeä askel, mutta vasta alkua, sanoo tutkimuksiin osallistuva tohtori David Maloney Fred Hutcinstonin syöpätutkimuskeskuksesta.