Uusi syöpähoito voi pelastaa vuosia kärsineen suomalaisnaisen työkykyiseksi – ”Voidaan puhua lääketieteellisestä läpimurrosta”

13:32imgLehtikuva
Julkaistu 17.10.2018 17:15
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Suomalainen perheenäiti sairasti vuosia syöpää. Hän sai perinteisiä syöpähoitoja, mutta syöpä uusi yhä uudelleen. Ennen tätä vuotta. Hän sai ensimmäisenä suomalaisena uutta, uraauurtavaa CAR-T-hoitoa, jota syöpätauteihin erikoistunut professori pitää läpimurtona.

Suomalaisnainen kärsi imukudossyövästä vuosia: solunsalpaajia ja sädehoitoja kokeiltiin, mutta eikä mistään ei ollut apua ja syöpä uusi yhä uudelleen.

Nyt kaikki on toisin. Tällä hetkellä tavoite on, että hän palaa piankin työelämään.

Hän on ensimmäinen suomalainen, joka on saanut CAR-T-syöpähoitoa.

– Hoidetun vointi on tällä hetkellä hyvä. Hän siirtyy seurantaan ja käy seurannassa vuosia. Toivottavasti tauti nyt pysyy poissa, kertoo naista hoitanut professori ja HUS:in syöpäkeskuksen ylilääkäri Sirpa Leppä.

Lue myös:

Lääketieteen Nobel kahdelle syöpätutkijalle

Syöpä on ovela, mutta hoitomuodot kehittyvät: "Uusilla lääkkeillä syöpää lyödään päähän niin, että se pysyy kurissa"

CAR-T hoito on Suomessa täysin uusi ja vasta tulossa osaksi esimerkiksi Käypä hoito -suosituksia, mutta Yhdysvalloissa se alkaa olla jo vakiintunut osa imukudossyövän sekä nuorten ja lasten lymfaattisten leukemioiden hoitoa.

Hoitotulokset ovat olleet hyvin lupaavia. Vaikeasti sairaat pitkälle edennyttä lymfooma- ja leukemiapotilaat ovat joissain tapauksissa parantuneet täysin ja hoitokertoja tarvitaan vain yksi.

– Tämä on ollut upea uusi hoitomuoto erittäin vaikeissa tilanteissa, joissa kaikki muut perinteiset lääkehoidot ja sädehoidot ovat osoittautuneet tehottomiksi, Leppä sanoo.

– Voidaan puhua lääketieteellisestä läpimurrosta.

”Hoidon tappotehoa ei pystytä kontrolloimaan”

Vaikka hoito on lupaava, se ei ole riskitön.

CAR-T-soluhoito toteutetaan niin, että potilaalta kerätään hänen oman puolustusjärjestelmänsä soluja ja niitä muokataan geneettisesti niin, että potilaan puolustusjärjestelmä sekä tunnistaa syövän paremmin että hyökkää sitä vastaan tehokkaammin kuin tavallisesti.

– Soluterapian avulla ihmisen oma puolustusjärjestelmä siis valjastetaan tunnistamaan ja tuhoamaan syöpäsoluja, jotka muuten ovat taitavia piiloutumaan puolustusjärjestelmän mekanismeilta, Leppä selittää.

Hoidon suurin riski liittyy siihen, että muokatuista soluista tulee liiankin aktiivisia.

1:26img

– Geenimuokattu CAR-T-solu voi aiheuttaa palautuksen jälkeen elimistössä reaktion, jota kutsutaan sytokiinioireyhtymäksi. Tämä ilmenee yleensä korkeana kuumeena, ja joskus myös verenpaineen laskuna tai hengityksen vaikeutumisena. On tapauksia, joissa haittavaikutukset edellyttävät jopa tehohoitoa.

– Sivuvaikutus ei tarkoita, että hoito olisi tehokas. Se kertoo solun kyvystä saada aikaan myös hyviä asioita. 

Kaavaillaan muidenkin syöpien hoitoon

Sivuvaikutuksia pystytään kuitenkin kontrolloimaan yhä paremmin ja hoitoa aiotaan soveltaa Suomessa jatkossakin seuraavien kuukausien aikana.

Tällä hetkellä tutkitaan myös mahdollisuutta, että hoitoa pystyttäisiin käyttämään muidenkin syöpien kuin leukemioiden ja imukudossyöpien hoitoon.

– Tässä vaiheessa sitä tutkitaan kiinteiden kasvainten hoitomuotona, Leppä kertoo.

Juttua muokattu 18.10. klo 0.07: Sitaatteja tarkennettu haastateltavan toiveiden mukaisesti.

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä