Suomalaistutkija ennustaa Yhdysvaltoihin äärimmäisen negatiivista ja kärjistynyttä vaalitaistelua. Kumpikin pääehdokkaista kokee, että toinen ei ole kelvollinen presidentin virkaan, kiteyttää ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.
Tämä ei Aaltolan mukaan ole Yhdysvalloissa kovin yleistä, sillä yleensä vastustajassa on pyritty näkemään jotain hyvää.
Vaalien taistelupariksi on uutistoimisto AP:n laskelmien mukaan varmistunut Donald Trump ja Hillary Clinton. Clinton on AP:n mukaan saanut tarpeeksi puoluekokousedustajia taakseen noustakseen demokraattien ehdokkaaksi.
Clintonin lähtökohtia vaaleihin Aaltola pitää erinomaisina. Jos vetoa pitäisi lyödä, hän löisi sitä Clintonin puolesta. Hän korostaa asetelman historiallisuutta.
– Suuren amerikkalaisen puolueen presidenttiehdokkaana on ensi kertaa nainen. Tämä on iso virstanpylväs Amerikassa.
– Toisaalta Trumpia ei voi täysin pois laskea, se on huomattu jo aiemmin, hän jatkaa.
Trumpilla on vahvaa kannatusta valkoisen Amerikan miesäänestäjien keskuudessa. Hän on karismaattinen, ja edustaa jopa karikatyyrinomaisesti vastakohtaa Barack Obaman Amerikalle, Aaltola analysoi.
– Monet amerikkalaiset eivät Obaman aikakaudesta ole pitäneet. Trump on vastamyrkky.
Clinton taas on presidentti Obaman perinnön jatkaja. Ensimmäisenä naispresidenttinä hän sopisi Aaltolan mukaan hyvin jatkamaan ensimmäisen afroamerikkalaisen presidentin perintöä.
Vastakkain ovat liberaali Yhdysvallat ja konservatiivinen Yhdysvallat. Nähtäväksi jää, kumpaa amerikkalaiset tukevat, Aaltola sanoo.
Sandersista riippumaton ehdokas?
On ihmetyksen aihe ja perinteiden vastaista, että Clintonin haastaja Bernie Sanders ei ole tarjoutunut luovuttamaan, Aaltola sanoo. Jatkamisen katsotaan hajottavan puoluetta.
Sitoutumaton demokraatti Sanders haluaa Aaltolan mukaan selvästikin ajaa omia asioitaan kuten suorempaa demokratiaa.
Aaltola pitää jossain määrin mahdollisena, että Sandersia saattaisi kiinnostaa tulla riippumattomaksi presidenttiehdokkaaksi.
– Tämä olisi melkoinen pommi ja nakertaisi Clintonin kannatusta.
Yhtenä syynä Sandersin sinnikkyydelle voi olla Clintonin sähköposteihin liittyvä kohu.
– On 1-2 prosentin mahdollisuus sille, että Clintonin ehdokkuus romahtaisi. Mutta en pidä tätä millään lailla todennäköisenä.