Yhdysvaltain korkein oikeus turvasi aborttilääkkeen saatavuuden – tilanne voi vielä muuttua

Aiemmin asetetut rajoitteet poistuivat, mutta lääkkeen laillisuus saattaa vielä muuttua valituksen myötä.

Yhdysvalloissa korkein oikeus on päättänyt toistaiseksi turvata maassa aborteissa yleisesti käytetyn lääkeaineen saatavuuden. Päätös on luonteeltaan tilapäinen, ja lääkkeen laillisuus voi vielä muuttua valituksen myötä.

Korkeimman oikeuden päätöksen myötä valitustuomioistuimen aiemmin asettamat rajoitukset lääkkeen käytölle poistuvat.

Kaksi konservatiivituomaria esitti julkisesti eriävän mielipiteensä tuomioistuimen päätöksestä. Tuomareiden mielipiteiden tarkka jako ei kuitenkaan käy ilmi julkaistusta päätöksestä, kertoo New York Times.

Lehden mukaan yksi tai kaksi muuta tuomaria on saattanut esittää eriävän mielipiteensä ilman sen julkistamista. Tehdyn päätöksen kannalla on siis ollut vähintään viisi yhdeksästä tuomarista.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden julkaisi korkeimman oikeuden tuoreimman päätöksen jälkeen lausunnon, jossa vakuutti varjelevansa naisten terveyttä poliittisilta hyökkäyksiltä.

– Panokset eivät voisi olla korkeampia naisille ympäri Amerikkaa, presidentti sanoo.

Oikeustaistelu alkoi Texasista

Päätös koskee mifepristoni-ainetta, jota käytetään osana kahden aineen kuuria lääkkeellisissä aborteissa. Vuodesta 2000 lähtien käytössä ollut lääkeaine joutui oikeustaistelun hampaisiin, kun tuomari Texasissa päätti lääkeaineen myyntiluvan perumisesta valtakunnallisesti.

Bidenin hallinnon oikeusministeriön mukaan tämä päätös perustui syvästi virheelliseen arvioon lääkkeen turvallisuudesta. Totaalikielto kumottiin nopeasti valitustuomioistuimessa, joka kuitenkin asetti aiempaa tiukemmat rajoitukset aineen käytölle. Tämän jälkeen pallo siirtyi korkeimman oikeuden haltuun.

Kyseessä on merkittävin aborttioikeutta koskeva korkeimman oikeuden tapaus Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun tuomioistuin kumosi perustuslaillisen oikeuden aborttiin vajaa vuosi sitten. Tuomioistuin on vankan kuuden tuomarin konservatiivienemmistön hallussa.

Korkeimman oikeuden aiemman päätöksen jälkeen yli 10 osavaltiota on joko kieltänyt abortin kokonaan tai rajoittanut sitä.

Lue myös:

    Uusimmat