Yhdysvaltain McCarthyn savustaminen puhemiehen pallilta voi vaikuttaa Ukrainaankin – "Onhan tämä erittäin huono tilanne"

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Kevin McCarthyn erottaminen lupaa vieläkin epävarmempia aikoja maan kongressiin. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Kevin McCarthyn kohtalosta päätettiin täpärässä äänestyksessä paikallista aikaa eilen tiistaina, kun McCarthyn puoluetoverin Matt Gaetzin erotusesitystä tuki demokraattien lisäksi kahdeksan republikaania.

– Onhan tämä erittäin huono tilanne. Ei ole kyse mistä tahansa puheenjohtajasta vaan edustajainhuoneen puhemies on vallanperimisjärjestyksessä kolmas. Hän on varapresidentin jälkeen seuraava hoitamaan presidentin tehtävää. Ei ole mikään pikkujuttu, sanoo Turun yliopiston professori Benita Heiskanen STT:lle.

Katso MTV Uutisten kirjeenvaihtajan Mari Karppisen raportti aiheesta tämän jutun yhteydessä olevalta videolta.

Ulkopoliittisen instituutin Yhdysvaltain tutkimuskeskuksen johtava tutkija Charly Salonius-Palsternak arvioi, että edustajainhuoneen tapahtumat kertovat laajemmasta ongelmasta, kun maan puoluekentällä on käytännössä vain kaksi puoluetta.

Hän näkee, että pattitilanteesta huolimatta kongressissa voidaan lähitulevaisuudessa järjestää äänestyksiä esimerkiksi budjetista ja liittovaltion rahoituksen jatkosta, mutta sovun löytyminen voi olla aiempaakin haastavampaa ilman neuvotteluissa mukana olevaa puhemiestä.

– Valkoisen talon näkökulmasta voi pohtia, kenen kanssa sovitaan, ja jos jotain sovitaan, pidetäänkö siitä kiinni, Salonius-Palsternak sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta mitään akuuttia ei kuitenkaan jää hallinnossa tekemättä, sillä päätökset eivät kuitenkaan linkity vain yhteen henkilöön.

McCarthy ampui omaan jalkaansa

Tammikuussa puhemieheksi valittu republikaanien McCarthy joutui valintansa yhteydessä tekemään myönnytyksiä puolueensa äärilaidalle. Yksi myönnytyksistä oli juuri sääntömuutos, jonka mukaan kuka tahansa edustajainhuoneesta voi esittää äänestystä puhemiehen poistamiseksi paikaltaan.

McCarthy sai viikonloppuna republikaanien radikaalisiiven vihat niskaansa, kun hän ajoi liittovaltion hallinnon sulun estäneen lakipaketin läpi demokraattien tuella.

– Ehkä olisi ollut mahdollista, että demokraatit olisivat tehneet yhteistyötä McCarthyn kanssa ellei hän olisi itse ampunut itseään nilkkaan. Hän suostui rettelöitsijöiden pyyntöön aloittaa virkarikossyyte (presidentti Joe) Bidenia vastaan ilman minkäänlaisia todisteita väärinkäytöksistä tai rikoksista, Heiskanen sanoo.

– Häneen ei luoteta.

Heiskanen kuvailee tilannetta täydelliseksi pattitilanteeksi. Hän sanoo, että ei ole olemassa yhteisymmärrystä siitä, kuka seuraavaksi puhemieheksi valittaisiin. Republikaanit asettaa ehdokkaansa jo lähiaikoina. Heiskanen muistuttaa, että alkuvuodesta McCarthyn valitseminen oli kaoottista ja kesti monta päivää.

McCarthyn syrjäyttäminen on historiallista, sillä kyseessä on ensimmäinen kerta edustajainhuoneen 234-vuotisen historian aikana, kun puhemies pakotetaan jättämään tehtävänsä

"Näyttää siltä, että Yhdysvaltain tuki Ukrainalle pehmenee"

McCarthyn läpi ajama ja hänen kohtalokseen päätynyt lakipaketti ei pitänyt sisällään Ukrainan rahoitusta, jota republikaanipuolueen radikaalisiipi on vastustanut. Yhdysvallat on ollut Ukrainan merkittävin tukija, ja se on toimittanut maahan tukea kymmenien miljardien Yhdysvaltain dollarien edestä.

– Sama ryhmä, joka nytkin aiheuttaa soraa, on sitä mieltä, että Yhdysvaltain ei tulisi kanavoida Ukrainaan, vaan pikemminkin se raha tulisi laittaa USA:n ja Meksikon rajan militarisointiin, Turun yliopiston Heiskanen sanoo.

Ennen puhemiehen syrjäyttämistä presidentti Joe Biden kehotti McCarthya pitämään sanansa ja varmistamaan, ettei Yhdysvaltain tuki Ukrainalle lopu missään olosuhteissa.

– Sen tämä ainakin osoittaa, että yksittäinen presidentti ei pysty (yksin) päättämään eikä lupaamaan mitään. Tämä on elävä esimerkki, Heiskanen sanoo.

Ulkopoliittisen instituutin Salonius-Palsternak näkee, että Yhdysvalloissa on jo pitkään rakoillut ymmärrys maan ulkopolitiikasta. Se näkyy hänestä pohdinnoissa, pitäisikö Yhdysvaltojen keskittyä Kiinaan, tukea Ukrainaa vai Euroopan puolustusta, ja mitä maan tulisi tehdä Lähi-idässä.

– Ikävä kyllä näyttää siltä, että Yhdysvaltain tuki Ukrainalle pehmenee, ei tarkoittaen, että se olisi häviämässä minnekään.

Salonius-Palsternak sanoo, että Yhdysvalloissa moni näkee, että suhteessa pienellä tukisummalla Ukrainaan voidaan vähentää riskiä, että Yhdysvallat tulisi käymään Euroopassa sotaa osana sotilasliitto Natoa. Hän kuitenkin huomauttaa, että samalla monen kansalaisen näkemys on, että maa on jo nyt käyttänyt valtavat summat rahaa sotilaallisiin operaatioihin Afganistanissa ja Irakissa.

Kilpailu edustajainhuoneen puheenjohtajan paikasta käynnistyi jo keskiviikkona edustajainhuoneen enemmistöjohtajan Steve Scalisen ja edustajainhuoneen jäsenen Jim Jordanin ilmoittauduttua ehdolle. Republikaanipoliitikkojen ehdolle asettumisesta uutisoi muun muassa uutiskanava CNN.

Lue myös:

    Uusimmat