MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa keskiviikkona 1. marraskuuta 2023.
|
22.54: Ainakin kuusi suomalaista on yhä Gazassa
Kuusi Suomen kansalaista pääsi keskiviikkona Gazasta Egyptin puolelle, kertoi konsulipäällikkö Jussi Tanner ulkoministeriöstä viestipalvelu X:ssä keskiviikkoiltana. Tannerin mukaan ainakin kuusi suomalaista on edelleen Gazassa.
Hän kertoi keskiviikkona iltapäivällä STT:lle, että ministeriön tiedossa olevien 12 suomalaisen lisäksi alueella voi olla myös yksittäisiä suomalaisia, jotka eivät ole ulkoministeriön tiedossa. Tannerin mukaan merkittävä osa Gazassa olevista suomalaisista on pieniä lapsia.
Tanner ei kommentoinut STT:lle keskiviikkona illalla, onko alueella jäljellä olevien suomalaisten evakuointiaikataulusta tietoa tai onko nyt Gazasta Egyptin puolelle päässeiden joukossa lapsia. (STT)
22.10: Israel sanoo surmanneensa Hamasin tärkeän komentajan
Israelin asevoimat sanoo surmanneensa tänään keskiviikkona Hamasin tärkeän komentajan iskussaan Gazan kaistalle, kertoo Times of Israel.
Israelin mukaan surmansa saanut oli Hamasin panssarintorjuntaryhmän komentaja Muhammad Asar.
Hänen kerrottiin vastanneen Gazan kaistalla äärijärjestön kaikista panssarintorjuntayksiköistä, joista on tehty Israelin mukaan lukemattomia raketti-iskuja Israelin siviilejä ja sotilaita vastaan.
Hamas tai muut lähteet eivät ole vahvistaneet uutista.
Times of Israelin uutisesta ei selvinnyt, missä Asarin kerrottiin saaneen surmansa, mutta Israelin on kerrottu iskeneen sekä eilen että tänään muun muassa Jabalian pakolaisleirille. YK tuomitsi iskut siviilien tiheästi asuttamaan leiriin. (STT)
21.58: Ulkoministeri Valtonen Ylelle: Kuusi suomalaista päässyt ylittämään rajan Gazasta
Ensimmäiset suomalaiset ovat päässeet ylittämään rajan Gazasta, kertoo ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) Ylelle. Valtosen mukaan kuusi Gazasta ulos päässyttä suomalaista saapui illalla Egyptin puolelle.
Israelin pommittamasta Gazasta on tänään tehty ensimmäiset evakuoinnit Egyptiin sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin 7. lokakuuta.
Konsulipäällikkö Jussi Tanner kertoi aiemmin tänään STT:lle, että ulkoministeriön tiedossa on kaksitoista Gazassa olevaa suomalaista. Hänen mukaansa suomalaisten joukossa merkittävä osa on pieniä lapsia.
Gazassa voi Tannerin mukaan olla vielä yksittäisiä suomalaisia, jotka eivät ole ulkoministeriön tiedossa. (STT)
20.23: Ulkoministeriön tiedossa 12 Gazassa olevaa suomalaista
Ulkoministeriön tiedossa on kaksitoista Gazassa olevaa suomalaista, kertoi konsulipäällikkö Jussi Tanner STT:lle keskiviikkona. Merkittävä osa Gazassa olevista suomalaisista on Tannerin mukaan pieniä lapsia.
Viimeisimmät nimet tulivat ministeriön tietoon keskiviikkona aamupäivällä. Alueella voi Tannerin mukaan olla vielä yksittäisiä suomalaisia, jotka eivät ole ulkoministeriön tiedossa.
Lue lisää: Ulkoministeriön tiedossa 12 Gazassa olevaa suomalaista, merkittävä osa lapsia
19.43: Länsirannalla palestiinalaisalueella pelätään Gazan sodan leviämistä myös sinne
Länsirannan palestiinalaisalueella pelätään Gazan sodan leviämistä myös sinne, kertoo Länsirannalla tilannetta seuraava toimittajamme Niko Nurminen.
Mielenosoituksia Länsirannalla on näinä päivinä kymmeniä vuorokaudessa, ja tänään myös yleislakko Israelin eilisen pakolaisleirin pommittamisen protestiksi.
Katso Nurmisen raportti Länsirannalta jutun alussa olevalta videolta.
Lue lisää: Länsirannalla odotetaan Gazan sodan leviävän sinnekin – ”Perheenjäseniämme tapetaan kansanmurhassa”
16.40: TASS: Hamasin Egyptiin evakuoitavien ihmisten listalla Suomen kansalaisia
Venäjän valtiollinen uutistoimisto TASS uutisoi, että Gazasta Egyptiin evakuoitavien ihmisten listalla on Suomen kansalaisia. TASS:in tiedot pohjautuvat palestiinalaisten julkaisemiin tietoihin.
Venäläinen uutistoimisto kertoo, että Hamasin listalla on Itävallan, Australian, Bulgarian, Indonesian, Jordanian, Suomen ja Tšekin ja Japanin kansalaisia. Lisäksi evakuoitavien listalla on Punaisen ristin sekä muiden järjestöjen työntekijöitä.
Evakuointilistalla on lisäksi sellaisia palestiinalaisia, joilla on kaksoiskansalaisuus. TASS:in mukaan listalla on ainakin 430 ihmisen nimet. Listalla mainituilla ihmisillä on lupa poistua Gazan kaistaleelta Egyptin puolella Rafahin rajanylityspaikan kautta.
2:18
16.33: Gazan sodan suututtama Jordania kutsuu lähettiläänsä kotiin Israelista
Jordania on kutsunut lähettiläänsä kotiin Israelista vastauksensa Gazan sotaan. Jordanian ulkoministeriön mukaan lähettiläs palaa Israeliin vain, jos Israel pysäyttää sotatoimet Gazassa sekä päättää alueelle syntyneen humanitäärisen kriisin.
Jordanian mukaan Jordaniasta kaksi viikkoa sitten poistunut Israelin lähettiläskään ei voi palata maahan, ennen kuin Jordanian asettamat ehdot sodan ja humanitäärisen kriisin päättämisestä täytetään. Israelin lähettiläs poistui maasta protestien keskellä. (Reuters)
14.50: Gazan suurimpaan pakolaisleiriin Jabaliaan on isketty jälleen
Israel on iskenyt Gazan suurimpaan pakolaisleiriin Jabaliaan toista kertaa kahden päivän sisällä, kertoo muun muassa qatarilaismedia al-Jazeera. Sen tietojen mukaan useita rakennuksia leirillä on tuhoutunut. Satojen ihmisten pelätään hautautuneen raunioihin.
Ennen iskua Israelin kerrotaan levittäneen alueelle lentolehtisiä, joissa palestiinalaisia kehotettiin lähtemään leiriltä.
Pakolaisleirille tiistaina tehdyssä iskussa kuoli tiettävästi kymmeniä siviilejä, mutta tiedot tarkasta määrästä ovat vaihdelleet. Israel on vahvistanut tiistaisen iskun ja sanonut kohdistaneensa sen Hamasin tunneliverkostoon.
14.43: Toimittajajärjestö sanoo toimittajiin kohdistuneen sotarikoksia Gazassa ja toivoo ICC:ltä tutkintaa
Tiedonvälityksen vapautta puolustava Toimittajat ilman rajoja (RSF) kertoi keskiviikkona tehneensä Kansainväliseen rikostuomioistuimeen (ICC) valituksen toimittajien kuolemista Israelin ja Hamasin välisessä sodassa. Järjestön mukaan valitus koskee sotarikoksia, jotka ovat kohdistuneet palestiinalaisiin toimittajiin Gazassa sekä israelilaiseen toimittajaan.
Kyse on kahdeksasta palestiinalaistoimittajasta, jotka Israel surmasi iskuillaan siviilialueille Gazassa, sekä Hamasin hyökkäyksessään surmaamasta israelilaistoimittajasta. Lisäksi valituksessa mainitaan kymmenien medioiden tilojen täysi tai osittainen tuhoaminen Gazassa.
RSF katsoo, että palestiinalaistoimittajien kärsimät iskut ovat kansainvälisen oikeuden määritelmän mukaisia summittaisia hyökkäyksiä ja siten sotarikoksia. Israelilaistoimittajan kuolemaa RSF pitää Geneven sopimuksella suojellun henkilön tarkoituksellisena surmana ja niin ikään siten sotarikoksena.
YK:n turvallisuusneuvosto ja sopimusvaltiot voivat pyytää syyttäjää tutkimaan rikosta, mutta syyttäjä voi myös itse aloittaa tutkinnan saamiensa tietojen perusteella. RSF toivoo, että syyttäjä hyväksyy järjestön valituksen ja päättää tutkia tapahtumat.
RSF sanoi pyytäneensä syyttäjää tutkimaan kaikkien lokakuun 7. päivän jälkeen kuolleiden toimittajien tapaukset. Järjestön mukaan heitä on yli 30.
11.00: Ensimmäiset ulkomaiden kansalaiset päässeet poistumaan Gazasta Egyptiin
Ensimmäiset ulkomaiden kansalaiset ovat päässeet poistumaan sodan runtelemasta Gazasta Egyptiin Rafahin rajanylityspaikan kautta, AFP:n kirjeenvaihtajat kertovat. Rajanylityspaikka on avattu ensimmäistä kertaa äärijärjestö Hamasin Israeliin 7. lokakuuta tekemän hyökkäyksen jälkeen.
Noin 400:n ulkomaiden kansalaisen ja kaksoiskansalaisen odotetaan pääsevän lähtemään Gazasta tänään. Lisäksi Egypti on kertonut päästävänsä tänään noin 90 vakavasti sairasta tai haavoittunutta palestiinalaista rajan yli.
Egyptiläisten ja palestiinalaisten viranomaisten mukaan ambulanssit valmistautuvat kuljettamaan vakavasti haavoittuneita palestiinalaisia hoitoon sairaaloihin Egyptiin.
Lue lisää: Ensimmäiset apua tarvitsevat pääsivät Gazasta Egyptiin – kuuden Suomen kansalaisen nimi listalla
10.00: Lähde AFP:lle: Ryhmä ulkomaalaisia päästetään tänään Gazasta Egyptiin
Ensimmäinen ulkomaiden kansalaisten ryhmä päästetään tänään lähtemään sodan runtelemasta Gazasta Egyptiin, kertoo egyptiläisviranomainen Rafahin rajanylityspaikalla uutistoimisto AFP:lle. Viranomainen kertoo asiasta nimettömästi.
Egyptin tiedustelupalveluita lähellä olevat televisiokanavat ovat lähettäneet suoraa kuvaa ambulansseista matkalla Egyptin puolelta Rafahin rajaterminaaliin. Egyptiläisten ja palestiinalaisten viranomaisten mukaan ambulanssit valmistautuvat kuljettamaan vakavasti haavoittuneita palestiinalaisia hoitoon sairaaloihin Egyptiin.
9.30: Hamasia johdetaan sekä Gazan sisältä että maanpaosta
Gazaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin raaka terrori-isku Israeliin 7. lokakuuta teki Hamasin johtajien tuhoamisesta Israelille tärkeän tavoitteen. Hamasilla ei kuitenkaan ole yhtä selkeää johtohahmoa, jonka surmaaminen hajottaisi järjestön rivit.
Israel on jo vuosien ajan pyrkinyt eliminoimaan järjestön johtajia, mutta useimmat heistä ovat pysytelleet hengissä.
Osa Hamasin johdosta on maanpaossa, mikä tekee heistä vaikeampia kohteita Israelin asevoimille. Esimerkiksi Hamasin kokonaisjohtajana pidetty järjestön poliittisen siiven johtaja Ismail Haniya, 61, on asunut viime vuodet Gazan ulkopuolella.
Lue enemmän Hamasin johtoportaasta täältä.
5.43: Kaikki internet- ja puhelinyhteydet jälleen poikki Gazassa
Kaikki internet- ja puhelinyhteydet ovat jälleen poikki Gazan kaistalla, palestiinalainen tietoliikenneyhtiö Paltel kertoo viestipalvelu X:ssä eli entisessä Twitterissä.
Viestintäyhteydet Gazaan olivat viime viikon lopulla pitkälti poikki lähes 36 tunnin ajan.
Qatarilaismedia Al-Jazeeran mukaan ihmisoikeusjärjestö Access Now'n edustaja syyttää Israelin käyttäneen aiempaa viestintäkatkoa peitelläkseen mahdollisia sotarikoksiaan. Hän kuvaili Israelin käyttävän internet-katkoksia sodankäynnin taktiikkana.
Edustajan mukaan yhteydet Gazaan ovat katkosten ulkopuolellakin satunnaisia ja epäluotettavia.
5.40: Bolivia katkaisee diplomaattisuhteet Israeliin
Bolivia katkaisee diplomaattisuhteet Israeliin tämän Gazaan kohdistuvan hyökkäyksen vuoksi, kertoo maan varaulkoministeri.
Bolivia on ensimmäinen Latinalaisen Amerikan maa, joka katkaisee diplomaattisuhteensa Israeliin sen jälkeen kun äärijärjestö Hamas teki yllätyshyökkäyksensä Israeliin lokakuun alkupuolella ja Israel aloitti iskunsa Gazan kaistalle.
Myös muut Latinalaisen Amerikan maat ovat kritisoineet Israelin toimia Gazassa.
Chile ja Kolumbia kertoivat eilen kutsuvansa Israelin-suurlähettiläänsä keskustelemaan tilanteesta.
5.25: EU:n Borrell tuomitsee israelilaissiirtokuntalaisten iskut Länsirannalla
EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell tuomitsee israelilaissiirtokuntalaisten palestiinalaisiin kohdistamat iskut Länsirannalla.
Borrellin kanslian mukaan hän on keskustellut tilanteesta lähialueen arabivaltioiden edustajien kanssa.
Gazaa viime viikot pommittanut Israel on kiihdyttänyt iskujaan myös miehittämällään Länsirannalla sen jälkeen kun äärijärjestö Hamas teki yllätyshyökkäyksensä Israeliin lokakuun alkupuolella. Palestiinalaishallinnon terveysministeriön mukaan Israelin joukot ja siirtokuntalaiset ovat surmanneet Länsirannalla yhteensä yli 120 palestiinalaista.
Alkuviikon iskuissa on kuollut terveysministeriön mukaan ainakin seitsemän palestiinalaista.
5.19: Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken Israeliin perjantaina
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vierailee tämän viikon perjantaina jälleen Israelissa, kertoo Yhdysvaltain ulkoministeriö.
Ulkoministeriön tiedottajan mukaan Blinken tapaa vierailullaan Israelin hallituksen edustajia.
Ulkoministerin on tarkoitus vierailla matkallaan myös muissa alueen maissa.
Blinken kävi edellisen kerran Israelissa noin kaksi viikkoa sitten.
1:25
Tiistai 31.20.2023
23.58: Egypti alkaa vastaanottaa haavoittuneita palestiinalaisia
Egypti kertoo alkavansa ottaa vakavasti haavoittuneita gazalaisia sairaalahoitoon. Tarkoitus on päästää 81 vakavasti loukkaantunutta Rafahin rajanylityspaikan kautta Egyptiin saamaan hoitoa.
23.05: Pakolaisleirissä Israelin iskuun kuolleiden määrästä erilaisia tietoja
Palestiinalaisten Punainen Puolikuu sanoo 25 siviilin kuolleen Israelin palestiinalaisten pakolaisleiriin tehdyssä hyökkäyksessä Gazassa, kertoo BBC.
Aiemmin Hamasin kontrolloiman alueen terveysministeriön mukaan Israelin iskussa kuoli ainakin 50 ihmistä.
BBC sanoo, ettei se ole pystynyt riippumattomasti varmistamaan kumpaakaan näistä luvuista.
22.56: Israelia syytetään vaikeita palovammoja aiheuttavan aineen käytöstä
Libanon syytti tiistaina Israelia valkoisen fosforin käyttämisestä hyökkäyksissä ja sanoi ilmoittavansa siitä YK:lle.
Ihmisoikeusjärjestöt ja libanonilaiset viranomaiset ovat toistuvasti syyttäneet Israelia valkoisen fosforin käytöstä. Israel on aiemmin kiistänyt syytökset.
Valkoinen fosfori voi aiheuttaa ihmisille vaikeita palovammoja.
– Olen ohjeistanut Libanonin YK-lähetystöä tekemään turvallisuusneuvostolle uuden aloitteen, jossa tuomitaan Israelin valkoisen fosforin toistuva käyttö hyökkäyksissä Libanonia vastaan, sanoi Libanonin ulkoministeri Abdallah Bou Habib.
Aiemmin tiistaina ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoi, että sillä on "todisteita Israelin laittomasta valkoisen fosforin käytöstä" eteläisessä Libanonissa 10.–16. lokakuuta.
Valkoisen fosforin käyttö aseissa ei ole kiellettyä, mutta sen käyttö siviilikohteissa on sotarikos. Valkoinen fosfori syttyy tuleen, kun se joutuu kosketuksiin hapen kanssa. Se aiheuttaa nopeasti leviäviä tulipaloja, joita on vaikea sammuttaa.
20.37: Israel vahvisti iskeneensä pakolaisleiriin Gazassa
Israelin asevoimat vahvistaa iskeneensä palestiinalaisten pakolaisleiriin Gazassa. Iskussa tapettiin Israelin mukaan äärijärjestö Hamasin keskeinen komentaja Ibrahim Biari, joka on liitetty Hamasin Israeliin tekemään hyökkäykseen 7. lokakuuta.
Hamasin kontrolloiman alueen terveysministeriön mukaan Israelin iskussa kuoli ainakin 50 ja haavoittui 150 ihmistä. Lisäksi kymmenien kerrottiin olevan hautautuneina raunioiden alla.
19.53: Hamas kertoo vapauttavansa osan ulkomaisista panttivangeistaan
Äärijärjestö Hamas sanoo vapauttavansa lähipäivinä osan hallussaan olevista ulkomaisista panttivangeista. Järjestö sanoo ilmoittaneensa asiasta välittäjinä toimiville tahoille.
Qatarin pääministeri, sheikki Mohammed bin Abdulrahman al-Thani puolestaan kertoi vierailulla olevalle Thaimaan ulkoministerille Parnpree Bahiddha-Nukaralle, että ponnisteluja on meneillään panttivankien vapauttamiseksi.
Äärijärjestö Hamasin ottamien yli 230 panttivangin joukossa on 22 thaimaalaista.
Jo aiemmin Qatar ja Egypti ovat toimineet välittäjinä Israelin ja Hamasin konfliktissa.
Päivitetty lisätiedoilla kello 20.22.
18.17: Kymmeniä kuolleita iskussa pakolaisleiriin, Hamas syyttää Israelia
Ainakin 50 ihmistä on kuollut ja noin 150 haavoittunut Israelin ilmaiskussa Jabalian pakolaisleiriin Gazan pohjoisosassa, sanoo äärijärjestö Hamasin kontrolloiman alueen terveysministeriö. Israelin asevoimat ei ole vielä kommentoinut asiaa.
Jabalia on suurin Gazan kahdeksasta pakolaisleiristä. YK:n heinäkuussa tekemän rekisteröinnin mukaan siellä oli hieman yli 116 000 pakolaista, kertoo BBC.
Ensimmäiset pakolaiset saapuivat leiriin vuoden 1948 sodan jälkeen. Leiri on kooltaan vain 1,4 neliökilometriä, mutta se on tiheästi asuttu.
Shatin pakolaisleirin ohella Jabalia sijaitsee alueella, jonka Israel on määrännyt evakuoitavaksi.
17.47: Mielenosoittajat vaativat tulitaukoa Yhdysvaltain senaatissa
Yhdysvalloissa kätensä punaiseksi värjänneet mielenosoittajat keskeyttivät senaatin määrärahakomitean istunnon ja vaativat tulitaukoa Israelin ja äärijärjestö Hamasin konfliktissa.
Mielenosoittajat vaativat myös, että Yhdysvallat lopettaa Israelin sotatoimien rahoittamisen.
Komitean istunnossa ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin olivat puhumassa miljardien dollarien sotilasavusta muun muassa Israelin ja Ukrainan tukemiseksi.