MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa lauantaina 4. marraskuuta 2023
|
22.47: Suomalaisnainen pääsi pakenemaan lapsineen Gazasta
Suomalaispalestiinalainen Rasha Mahmoud on päässyt pakenemaan lapsineen Gazasta Egyptiin. Lapset olivat Mahmoudin mukaan Gazassa ensimmäistä kertaa, kun perhe joutui hengenvaaraan.
Keskiviikkona rajan yli Egyptiin pääsi kuusi Suomen kansalaista. Ulkoministeriön mukaan Gazassa on yhä alle kymmenen suomalaista.
Tiedossa ei ole, ovatko Kiinan television haastattelema suomalaisnainen ja hänen lapsensa Suomen viranomaisten tiedossa.
– Asun ja olen naimisissa Suomessa. Lapsilleni vierailu Gazassa oli heidän ensimmäisensä, Rasha Mahmoud kertoo matkastaan haastattelussa.
– Lapset tapasivat Gazassa isovanhempansa. Mutta valitettavasti sota syttyi, mikä oli sokki.
Mahmoud kuvailee Israelin pommituksia kansanmurhaksi.
– Toivon, että maailma näkisi mitä sisällä tapahtuu, koska ulospäin näkee vain prosentin tai kaksi kaikesta. Tätä sotaa ei kohdisteta vain Hamasiin, kuten he (Israel) väittävät. Se kohdistuu siviileihin, palestiinalaisiin.
Lue lisää: Vanhempiensa luona vieraillut suomalaisnainen pääsi pakenemaan lapsineen Gazasta – "Sydämeni on särkynyt perheeni vuoksi"
22.45: Ulkomaalaisten evakuointi keskeytyksissä
Äärijärjestö Hamas ilmoittaa, että kaksoiskansalaisten ja ulkomaalaisten evakuointi Gazasta on keskeytetty siihen asti, kunnes Israel sallii joidenkin haavoittuneiden palestiinalaisten päästä Rafahin rajanylityspaikan kautta sairaalahoitoon Egyptissä.
Gazan kaistaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin terveysministeriön mukaan Israelin hyökkäyksessä ja ilmaiskuissa on kuollut yli 9 400 gazalaista, joista yli 3 900 on lapsia. Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.
22.02: Israelin puolustusministerin mukaan Gazan kaupunki on saarrettu
Puolustusministeri Yoav Gallantin mukaan Israelin joukot ovat saartaneet täysin Gazan kaupungin. Etelä- ja pohjoispuolelta operoivat joukot ovat edenneet asutuille alueille, Gallant jatkoi.
Israelilaisjoukkojen tehtävänä on hänen mukaansa "löytää ja eliminoida" Gazan sisällä Hamasia johtava Yahya Sinwar.
Pian sodan alettua lähes kuukausi sitten Israelin armeija ilmoitti tärkeimmiksi kohteiksi juuri Sinwarin sekä Hamasin aseellisen siiven johtajan Mohammed Deifin.
Israelin turvallisuuslähteet Gazan ulkopuolella ovat sanoneet, että Sinwar ja Deif ovat nyt piiloutuneet maan alle rakennettuihin tunneleihin.
21.13: Lontoossa tuhannet ihmiset vaativat tulitaukoa Gazaan
Lontoossa tuhannet mielenosoittajat vaativat tänään tulitaukoa Gazaan. Poliisin arvion mukaan kaupungin keskustaan oli kokoontunut noin 30 000 ihmistä.
Suuria mielenosoituksia palestiinalaisten tukemiseksi on järjestetty Lontoossa sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin ja Israel aloitti sen jälkeen iskut Gazaan.
Lauantaina mielenosoittajat heiluttivat Trafalgarin aukiolla Palestiinan lippuja ja pitelivät julisteita, joissa vaadittiin välitöntä tulitaukoa.
Mielenosoituksia järjestettiin Lontoon lisäksi muun muassa Sheffieldissä, Manchesterissa ja Glasgow'ssa.
Palestiinalaisia tukevat ryhmät ovat sanoneet suunnittelevansa mielenosoitusmarssia myös ensi viikon lauantaiksi 11. marraskuuta, joka on ensimmäisen maailmansodan päättymisen muistopäivä. Se on molemmissa maailmansodissa ja myöhemmissä konflikteissa kaatuneiden muistopäivä.
Britannian pääministeri Rishi Sunak sanoi eilen perjantaina, että muistopäiväksi suunnitellut protestit olisivat "provosoivia ja epäkunnioittavia".
19.14: Blinken toisti maansa tukevan humanitaarisia taukoja Gazassa, Egyptin ja Jordanian ulkoministerit vaativat välitöntä tulitaukoa
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken toisti tänään Yhdysvaltojen tukevan humanitaarisia taukoja avun toimittamiseksi Gazaan. Blinken puhui lehdistötilaisuudessa tavattuaan viiden arabimaan ulkoministerit Jordanian pääkaupungissa Ammanissa.
Blinken toisti myös sen, että Israelilla on oikeus puolustaa itseään äärijärjestö Hamasia vastaan. Hän kuitenkin korosti jälleen tarvetta ryhtyä toimiin siviilien suojelemiseksi.
Egyptin ulkoministeri Sameh Shoukry puolestaan vaati Gazaan välitöntä tulitaukoa ilman ehtoja, kertoi BBC. Shoukry sanoi myös, että hyökkäysten tuomitsemisessa ei pidä soveltaa kaksoisstandardeja ikään kuin "arabien veri" olisi vähempiarvoisempaa kuin muiden.
Myös Jordanian ulkoministeri Ayman Safadi vaati tiedotustilaisuudessa välitöntä tulitaukoa. Hän myös sanoi, että kyse ei ole uskonsodasta muslimien ja juutalaisten välillä.
19.09: USA: Avustuskuljetuksia ei kaapattu
Gazan kaistan eteläosaan on siirtynyt ainakin 800 000 ja mahdollisesti jopa miljoona ihmistä, arvioi Yhdysvaltain Lähi-idän humanitaarisen avun erityislähettiläs David Satterfield Jordaniassa. Satterfieldin toimittajille antamista kommenteista kertoi brittilehti Guardian.
Israelin ilmaiskut ja maavoimien operaatiot ovat keskittyneet erityisesti Pohjois-Gazaan, jossa Satterfield arvioi olevan yhä 350 000–400 000 ihmistä.
Jordanian pääkaupungissa Ammanissa puhuneen Yhdysvaltain erityislähettilään mukaan ei ole havaittu merkkejä siitä, että Gazaa hallitseva Hamas olisi kaapannut alueelle lähetettyjä avustuskuljetuksia.
19.05: YK:n järjestö vahvisti iskun kouluun Gazassa – rakennusta käytetty kotinsa jättäneiden majoitukseen
YK:n palestiinalaispakolaisia auttava järjestö (UNRWA) on vahvistanut iskun Gazassa Jabalian pakolaisleirissä sijaitsevaan kouluun, kertoi BBC tänään lauantaina. Koulua on käytetty kotinsa jättäneiden palestiinalaisten väliaikaiseen majoitukseen.
UNRWA on vastannut koulusta. Järjestön edustaja Juliette Touma ei osannut sanoa, kuka iskun takana oli.
Gazan kaistaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin terveysministeriön mukaan iskun takana on Israel. Sen mukaan iskussa kuoli ainakin 12 ihmistä. Uhrilukua ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.
Israelin asevoimien tiedottaja Peter Lerner kertoi BBC:lle Israelin tarkastelevan tapausta. Hänen mukaansa alueella on ollut tulitusta parin viime päivän aikana.
Qatarilaismedia al-Jazeeran mukaan uusi kouluisku olisi tapahtunut lyhyen ajan sisällä edellisestä, eri kouluun Gazassa tehdystä Israelin iskusta, jossa kuolleita olisi Gazaa hallitsevan Hamasin terveysministeriön mukaan ainakin 20.
Ministeriön mukaan molempia kouluja on käytetty kotinsa jättäneiden palestiinalaisten väliaikaiseen majoitukseen.
Ministeriö sanoi tänään, että Gazassa Israelin hyökkäyksessä ja ilmaiskuissa kuolleiden määrä oli noussut yli 9 400:n. Ministeriön mukaan kuolleista yli 3 900 on lapsia. Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.
17.33: Blinken: Tulitauko antaisi Hamasille mahdollisuuden järjestäytyä uudelleen
Yhdysvallat uskoo, että tulitauko Gazassa antaisi Hamasin mahdollisuuden ryhmittyä uudelleen.
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi, että Hamas voisi tulitauon jälkeen toistaa samanlaisia iskuja, kuin nähtiin lokakuun 7. päivä.
Blinken esitti kommenttinsa lehdistötilaisuudessa Ammanissa yhdessä jordanialaisten ja egyptiläisten kollegojensa kanssa, jotka ovat toistuvasti vaatineet väkivaltaisuuksien välitöntä lopettamista.
17.25: Israelin ja Libanonin välisellä rajalla tulitusta
Israelin asevoimat ja libanonilainen äärijärjestön Hizbollahin taistelijat ovat tulittaneet toisiaan Libanonin etelärajan tuntumassa.
Hizbollah sanoi aloittaneensa samanaikaisesti hyökkäyksiä Israelin kohteita vastaan, kun taas Israelin armeija sanoo iskeneensä Hizbollahin asemiin.
Tämän päivän yhteenotot tapahtuivat päivä sen jälkeen, kun Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah oli uhannut kaiken olevan mahdollista, jos Israelin toimet Gazassa tai Libanonia vastaan sitä vaativat. Hän ei kuitenkaan selvästi julistanut järjestönsä laajentavan hyökkäyksiään lähiaikoina.
Lue myös: Hizbollahin johtaja ylistää Hamasin hyökkäystä "suureksi siunatuksi operaatioksi"
15.18: Turkki kutsuu Israelin-suurlähettiläänsä kotiin
Turkki ilmoittaa kutsuvansa Israelin-suurlähettiläänsä kotiin. Syynä ovat Turkin ulkoministeriön mukaan Israelin hyökkäykset Gazan kaistalle ja maan kieltäytyminen tulitauosta.
Turkin mukaan Israelin siviileihin kohdistuvat hyökkäykset aiheuttavat humanitaarisen tragedian.
Viikko sitten Israel ilmoitti vetävänsä diplomaattisen henkilökuntansa takaisin Turkista maan presidentin Recep Tayyip Erdoganin arvosteltua kärkkäästi Israelia Gazaan tehdyistä iskuista.
15.15: Suomalaisia yhä jumissa Gazassa
Suomalaisia ei tiettävästi ole päässyt tänäänkään Gazan kaistalta rajan ylitse Egyptiin, kertoo ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner STT:lle.
Tuoreiden tietojen mukaan rajan ylitse ei pääse välttämättä nyt ketään. Vahvistamattoman tiedon mukaan Hamas olisi estänyt rajan ylittävän liikenteen kokonaan osana muita neuvotteluita, Tanner kertoo.
Ulkoministeriön tiedossa on, että Gazassa on jumissa nyt alle 10 suomalaista.
Viimeksi kuusi Suomen kansalaista pääsi keskiviikkona ylittämään Gazan rajan Egyptiin. Tiettävästi he ovat toistaiseksi myös viimeisimmät.
Lue lisää: Suomalaisia yhä jumissa Gazassa –"Kertoo siitä, miten herkkä tilanne on"
14.38: Jordanian ulkoministeri varoittaa: Israelin haluttomuus lopettaa sota uhkaa maailmanrauhaa
Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken tapasi tänään Jordanian ulkoministerin Ayman Safadin. Jordanian ulkoministeriö antoi torstaina lausunnon, jonka mukaan Safadi kertoo Blinkenille, että Israelin on lopetettava sotansa Gazassa, jossa se hänen mukaansa syyllistyy sotarikoksiin pommittamalla siviilejä ja asettamalla piirityksen.
Safadi varoitti Reutersin mukaan lausunnossaan, että Israelin haluttomuus lopettaa sota ajaa aluetta nopeasti kohti alueellista sotaa, joka uhkaa maailmanrauhaa. (Reuters)
13.45: Blinken "syvästi huolissaan" Libanonin ja Israelin rajakiistasta
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ilmaisi "syvän huolensa" tapaamisessaan Libanonin väliaikaisen pääministerin Najib Mikatin kanssa Ammanissa lauantaina ristitulitilanteesta Libanonin etelärajalla Israelin kanssa. Asiasta kertoi uutistoimisto CNN.
– Ulkoministeri Blinken kiitti pääministeriä hänen johtajuudestaan, jolla hän on estänyt Libanonia joutumasta sotaan, jota Libanonin kansa ei halua. Blinken kiitti myös hänen ponnisteluistaan alueellisten kumppaneiden kanssa pysyvän ja kestävän rauhan aikaansaamiseksi alueella, ulkoministeriön tiedottaja Matt Miller sanoi.
– Ministeri keskusteli Yhdysvaltojen pyrkimyksistä varmistaa humanitaarinen apu Gazan siviileille. Hän totesi, että Libanonin on valittava presidentti, joka johtaa maata sekä alueellisen että sisäisen kriisin läpi.
Iranin tukema libanonilainen puolisotilaallinen Hizbollah-ryhmä on käynyt 8. lokakuuta lähtien päivittäin yhteenottoja Israelin joukkojen kanssa Libanonin ja Israelin rajalla.
Perjantaina Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah piti ristitulta "ennennäkemättömänä taisteluna", mutta vaati tulitaukoa Gazaan ja ilmoitti olevansa haluton laajentamaan vihanpitoa Israelin kanssa.
13.16: Palestiinalaisen terveysministeriön mukaan Israelin hyökkäyksessä kuoli 19 päivän aikana 7 028 ihmistä, joista 2 913 on lapsia
Hamasin johtaman palestiinalaisten terveysministeriön mukaan 19 päivän aikana, 7.–25. lokakuuta välisenä aikana, ainakin 7 028 ihmistä, joista 2 913 lasta, on saanut surmansa Israelin hyökkäyksissä Gazaan.
Ministeriö julkaisi 26. lokakuuta kattavan raportin, jossa luetellaan yksityiskohtaisesti 6 747 uhrin nimet, iät, sukupuolet ja henkilötunnukset.
– Maailman on ymmärrettävä, että jokaisen numeron takana on tarina henkilöstä, jonka nimi ja henkilöllisyys tunnetaan, ministeriön tiedottaja sanoi.
Luettelo ei sisältänyt 281 ihmisen nimiä, joiden tunnistaminen oli ministeriössä tuolloin vielä kesken. Asiasta uutisoi Al Jazeera.
12.59: Guardian: Jopa miljoona ihmistä paennut sotaa Gazassa
Gazan kaistan eteläosaan on siirtynyt ainakin 800 000 ja mahdollisesti jopa miljoona ihmistä, arvioi Yhdysvaltain Lähi-idän humanitaarisen avun erityislähettiläs David Satterfield Jordaniassa. Satterfieldin toimittajille antamista kommenteista kertoo brittilehti Guardian.
Israelin ilmaiskut ja maavoimien operaatiot ovat keskittyneet erityisesti Pohjois-Gazaan, jossa Satterfield arvioi olevan yhä 350 000–400 000 ihmistä.
Jordanian pääkaupungissa Ammanissa puhuneen Yhdysvaltain erityislähettilään mukaan ei ole havaittu merkkejä siitä, että Gazaa hallitseva äärijärjestö Hamas olisi kaapannut alueelle lähetettyjä avustuskuljetuksia. (STT)
9.54: Iranissa mielenosoituksia Gazan tueksi
Eri puolilla Irania järjestettiin lauantaina valtion järjestämiä mielenosoituksia Yhdysvaltain suurlähetystön valtauksen muistoksi vuonna 1979.
Mielenosoituksessa huudettiin "Kuolema Amerikalle" ja "Kuolema Israelille" Israelin pommitusten kohteeksi joutuneiden palestiinalaisten tukemiseksi Gazassa.
Radikaalit iranilaiset vallankumousopiskelijat hyökkäsivät suurlähetystöön pian Yhdysvaltain tukeman shaahin kaatumisen jälkeen 44 vuotta sitten ja pitivät 52 amerikkalaista panttivankina 444 päivää.
Teheranissa mielenosoittajat marssivat lauantaina Palestiinan aukiolta pääkaupungin sydämessä muutaman kilometrin päässä sijaitsevalle Yhdysvaltain entiselle suurlähetystölle.
Valtion televisiossa näytettiin, kuinka mielenosoittajat polttivat Israelin lippua ja kantoivat kuvia Israelin iskuissa Gazaan kuolleista palestiinalaislapsista.
8.42: Israelin iskussa ambulanssiin kuollut 15 ihmistä ja yli 60 loukkaantunut
Gazan terveysviranomaiset kertoivat, että 15 ihmistä sai surmansa Israelin ilmaiskussa ambulanssiin. Israelin armeijan mukaan iskun oli tarkoitus kohdistua Hamasin taistelijoihin.
Israelin isku osui ambulanssiin, joka oli osa saattueesta, joka kuljetti haavoittuneita palestiinalaisia Gazan suurimpaan sairaalaan, al-Shifaan, kertoivat Hamasin johtaman erillisalueen terveysviranomaiset perjantaina.
– Saavuttuaan al-Shifaan Israel otti suoraan kohteekseen saattueen toisen ajoneuvon ja syyllistyi hirvittävään verilöylyyn, joka vaati 15 ihmisen hengen ja haavoitti yli 60:tä, terveysministeriön tiedottaja Ashraf al-Qidra sanoi. (Reuters)
2:21
8.35: Yhdysvallat: Ponnistelut panttivankien vapauttamiseksi jatkuvat
Yhdysvaltain virkamiehet kertovat ponnistelevansa saadakseen panttivangit vapautetuksi Hamasin valvonnasta Gazassa. Onnistumisesta tai aikataulusta ei ole takeita, sanoi Bidenin hallinnon korkea-arvoinen virkamies perjantaina.
Nimettömänä toimittajille kertonut virkamies sanoi, että "epäsuoraa sitoutumista" tehdään, jotta löydettäisiin puitteet panttivankien vapauttamiseksi Gazasta, mutta työ on erittäin vaikeaa. (Reuters)
6.00 Gazan terveysministeriö: Ainakin 20 sai surmansa tykistötulessa kouluun
Gazan pohjoisosassa ainakin 20 ihmistä on saanut surmansa kouluun kohdistuneessa tykistötulessa, sanoo Hamasin hallinnassa toimiva Gazan terveysministeriö. Lisäksi ministeriö sanoo kymmenien loukkaantuneen.
Ministeriön mukaan koulua oli käytetty kotinsa jättäneiden palestiinalaisten väliaikaisena leirinä. Terveysministeriö sanoo kouluun osuneen useita panssarivaunun kranaatteja.
Ministeriö sanoi perjantaina, että Gazassa Israelin hyökkäyksessä ja ilmaiskuissa kuolleiden määrä oli noussut yli 9 200:n. Ministeriön mukaan kuolleista yli 3 800 on lapsia ja päälle 2 400 naisia. Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.
6.00 Yhdysvaltain ulkoministeri tapaa viiden arabimaan ulkoministerit Jordaniassa
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken tapaa tänään Jordanian, Egyptin, Saudi-Arabian, Arabiemiraattien ja Qatarin ulkoministerit Jordanian pääkaupungissa Ammanissa. Ministerit keskustelevat Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisestä sodasta.
Jordanian ulkoministeriön lausunnon mukaan myös palestiinalaishallinnon edustaja osallistuu neuvotteluihin.
6.00 Israelin toimille kritiikkiä Latinalaisesta Amerikasta
Honduras ilmoitti perjantaina kutsuvansa Israelin-suurlähettiläänsä Gazan tilanteen vuoksi neuvotteluihin Hondurasin pääkaupunkiin Tegucigalpaan. Asiasta kertoi Väli-Amerikassa sijaitsevan Hondurasin ulkoministeri Enrique Reina viestipalvelu X:ssä eli entisessä Twitterissä.
Reinan mukaan tähän päädyttiin, koska palestiinalaissiviiliväestö kärsii vakavasta humanitaarisesta tilanteesta Gazan alueella.
Aiemmin tällä viikolla Bolivia ilmoitti katkaisevansa diplomaattiset suhteet Israeliin Gazaan kohdistuvan hyökkäyksen vuoksi. Asiasta ilmoittanut maan varaulkoministeri Freddy Mamani kuvaili Israelin hyökkäystä aggressiiviseksi ja epäsuhtaiseksi.
Bolivia katkaisi suhteet Israeliin myös vuonna 2009, jolloin syynä oli niin ikään Israelin toiminta Gazassa. Maiden diplomaattisuhteet olivat sen jälkeen poikki noin vuosikymmenen ajan.
Bolivia on ensimmäinen Latinalaisen Amerikan maa, joka katkaisee diplomaattisuhteensa Israeliin sen jälkeen kun äärijärjestö Hamas teki yllätyshyökkäyksensä Israeliin lokakuun alkupuolella ja Israel aloitti iskunsa Gazan kaistalle.
Israelin suuntaan on tullut kritiikkiä myös muualta Latinalaisesta Amerikasta. Hondurasin tavoin Chile ja Kolumbia kertoivat tällä viikolla kutsuvansa Israelin-suurlähettiläänsä keskustelemaan tilanteesta.