Yhdysvalloissa tehdään keuhkonsiirto-operaatioita koronaviruksen tuhoamien keuhkojen korvaamiseksi. Asiasta kertovan New York Timesin mukaan operaatioita ei tehdä paljoa, mutta määrä on kuitenkin kasvussa.
Koronaan sairastunut Mayra Ramirez, 28, muistaa viimeisenä asiana chicagolaisessa sairaalassa ennen hengityskoneeseen joutumistaan puhelun äidilleen, jossa hän kertoi, että äidin on tehtävä päätöksiä hänen terveydentilansa suhteen.
Hän heräsi vasta kuusi viikkoa myöhemmin, jolloin hän kuuli saaneensa elinsiirtona uudet keuhkot ensimmäisenä Yhdysvalloissa koronavirukseen liittyen.
– Olen aika varma, että toisessa sairaalassa hoito olisi vain lopetettu ja minun olisi annettu kuolla, Ramirez kertoo New York Timesille.
Suomessa ei ole tehty elinsiirtoja koronapotilaille
Yhdysvaltalaislehden mukaan keuhkojensiirtoa pidetään äärimmäisenä keinona, joka tehdään vain ihmisille, joiden keuhkot ovat peruuttamattomasti tuhoutuneet. Lääkärit eivät halua tehdä toimenpidettä, jos on pienikin toivo keuhkojen elpymisestä.
MTV Uutisten tietojen mukaan Suomessa koronapotilaille ei ole tehty elinsiirtoja.
Lue myös: Parikymppinen amerikkalaisnainen sai uudet keuhkot koronan tuhoamien tilalle – järkyttävä kuva paljastaa viruksen aiheuttamat karmeat vauriot
Välillä toimenpiteen toteuttamisesta on hankala päättää, sillä lääkärit tasapainoilevat keuhkojen elpymisen ja potilaan liian huono kunnon kanssa. Potilaan on oltava tarpeeksi vahva selvitäkseen operaatiosta.
– Tarvitsemme ajattelutavan muutosta. Keuhkonsiirtoa ei pidetä hoitokeinona infektiotauteihin, joten ihmisten pitää tulla tutummaksi asian kanssa, Ramirezin kirurgi Ankit Bharat kertoo.
"Korona ei ole vitsi"
Bharatilla oli vastaava tapaus heinäkuun alussa, jossa 62-vuotias Brian Kuhns oli viettänyt sata päivää hengityskoneessa ennen kuin hän sai elinsiirron.
Kuhns oli luullut koronavirusta huijaukseksi ennen tartunnan saamista.
– Jos tarinani jotain voi opettaa, niin korona ei ole vitsi, Kuhns sanoi.
Tohtori Barathin mukaan osa sairaaloista odottaa liian kauan elinsiirron ehdottamista. Hänenkin sairaalassaan yksi potilas näytti hyvältä ehdokkaalta keuhkonsiirron saajaksi, mutta häneltä löytyi suuri verenvuoto keuhkoista sekä munuaisongelmia.
"Luulin olevani sairaalassa vain pari päivää"
Ensimmäisen keuhkonsiirron saaneella Ramirezilla oli autoimmuunisairaus, johon hän sai immuunijärjestelmäänsä tukahduttavaa lääkitystä. Se saattoi osaltaan vaikuttaa koronatartunnan saamiseen.
Ennen koronatestiin hakeutumista hän oireili kaksi viikkoa ja kävi jopa kääntymässä sairaalassa, muttei mennyt testiin asti. Hän uskoi toipuvansa muutenkin.
26. huhtikuuta hänelle kuitenkin nousi yli 40 asteen kuume, joka heikensi hänen kuntonsa niin pahaksi, ettei hän pysynyt edes pystyssä.
Ramirezin kaveri ajoi hänet sairaalaan, jossa lääkäri sanoi naisen tarvitsevan hengityskonetta. Ramirez kertoo, ettei hän edes tiennyt mitä se tarkoittaa ja luuli sitä jonkinlaiseksi tuulettimeksi.
– Luulin olevani sairaalassa vain pari päivää, hän kertoo.
Lopputuloksena oli kuuden viikon jakso koneessa. Lisäksi hän tarvitsi konetta, joka antoi suoraan happea hänen verenkiertoonsa.
Aika hengityskoneessa oli täynnä painajaisia
– Koko hoitoajan näin painajaisia.
Useissa Ramirezin painajaisissa hän hukkui, perhe hyvästeli hänet ja lääkärit kertoivat, että hän kuolee.
Koronatauti eteni vain huonoon suuntaan 28-vuotiaalla naisella. Hänen keuhkoihinsa tuli arpia ja reikiä.
Tässä vaiheessa lääkärit kutsuivat hänen perheensä hyvästelemään yhden jäsenistään Chicagoon Pohjois-Carolinasta.
Ramirez kuitenkin taisteli ja karisti koronan kehostaan. Hänet asetettiin elinsiirtolistalle, ja kaksi päivää myöhemmin, 5. kesäkuuta, hän kävi läpi kymmenen tunnin operaation ja sai uudet keuhkot.
Hän heräsi toimenpiteestä erittäin janoisena ja puhekyvyttömänä.
Lääkärit kysyivät häneltä päivämäärää. Ramirez vastasi olevan toukokuu.
Hänelle kerrottiin vasta muutamaa päivää myöhemmin, että hän on saanut keuhkonsiirron.
– Kamppailin hengittämisen kanssa ja olin janoinen. Vasta viikkoja myöhemmin olin kiitollinen, Ramirez kuvailee.
Haluaa hypätä laskuvarjohypyn
Ramirez työskenteli täysipäiväisesti, juoksi ja leikki kahden koiransa kanssa ennen sairastumistaan. Nyt hän vieläkin totuttelee uusiin keuhkoihinsa ja voi kävellä vain lyhyitä matkoja.
Tohtori Bharatin mukaan Ramirezin kunto on jo hyvä nuoresta iästä ja hyvästä terveydestä johtuen. Keho voi vielä alkaa hylkiä uusia keuhkoja, mutta Bharat kertoo tämän olevan harvinaista. Ramirez ottaa myös estolääkitystä tätä varten.
– Ramirez kysyi minulta, voisiko hän hypätä laskuvarjohypyn. Luultavasti se on hänelle mahdollista parissa kuukaudessa, Bharat ennustaa valoista tulevaisuutta.
Lähde: NY Times.