Yhdysvaltalainen transnainen hakee turvapaikkaa Suomesta: "En aio mennä takaisin"

Transsukupuolinen Rynn Willgohs hakee turvapaikkaa Suomesta 4:17
VIDEO: Transsukupuolinen Rynn Willgohs kertoo saaneensa uhkausviestejä somen kautta myös Suomessa.

Yhdysvaltalainen Rynn Willgohs väsyi kotimaassaan transsukupuolisiin kohdistuvaan vainoon ja päätti hakeutua Eurooppaan. 

Fargosta, Pohjois-Dakotasta kotoisin oleva Rynn Willgohs on käynyt läpi sukupuolenkorjausleikkauksen ja hänen passissaan sukupuolena on nyt nainen. Hän kertoo joutuneensa kotimaassaan vainon ja häirinnän kohteeksi. Alun perin hänen oli tarkoitus lähteä Islantiin töihin, mutta lopulta Suomi näytti sopivammalta vaihtoehdolta.

Katso yllä olevalta videolta, miten Rynn päätyi Suomeen ja millä perusteilla hän hakee turvapaikkaa

Yhdysvalloissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia heikennettiin viime vuonna useissa osavaltioissa.  Kohteena ovat olleet erityisesti transihmiset. Willgohs on myös trans-oikeuksien puolesta puhuva aktivisti ja perustanut kotimaassaan TRANS-port -järjestön, joka auttaa muita vainon kohteeksi joutuneita etsimään uutta asuinmaata

Migriin tulee vuosittain noin sata GLBT-perusteista hakemusta

Rynn Willgohsin turvapaikkahakemus on parhaillaan käsittelyssä maahanmuuttovirastossa. Kysymykseen siitä, mitä hän tekee, jos ei saa turvapaikkaa, hän vastaa huokaisemalla pitkään.

– En todellakaan tiedä. Myin Yhdysvalloista lähtiessäni kaiken omaisuuteni. Minulla ei ole siellä mitään. En aio mennä sinne takaisin.

Maahanmuuttovirastosta arvioidaan, että virasto saa vuosittain noin sata GLBT-perusteista hakemusta (englannin sanoista gay, lesbian, bisexual, transgender – suomeksi HLBT) eri puolilta maailmaa. Peruste turvapaikan hakemiseen voi olla vaino, jonka kohteeksi henkilö joutuu tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen vuoksi. 

Alla olevalla videolla maahanmuuttovirasto kertoo, kuinka GLBT-perusteisia hakemuksia käsitellään.

Suomi saa vuosittain noin sata GLBT-perusteista turvapaikkahakemusta 2:28
Maahanmuuttovirastossa on omat käytäntönsä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen turvapaikkahakemusten käsittelyyn.

Lue myös:

    Uusimmat