EU-alueen poliittiset johtajat pääsevät ruotimaan von der Leyenin ehdotuksia ensi viikolla huippukokouksessa.
EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin odotetaan keskiviikkona tarjoavan lisäkonkretiaa siihen, miten EU:n kilpailukykyä voisi parantaa.
Kilpailukyvystä on tullut nopeasti hyvin keskeinen puheenaihe Euroopassa Yhdysvaltojen vihreän elvytyspaketin takia. Yhdysvaltojen paketti sisältää yhdistelmän protektionistista sääntelyä ja noin 370 miljardin dollarin arvosta tukiaisia, minkä on pelätty imevän kohtuuttomasti investointeja Euroopasta.
Von der Leyen on valottanut jo muun muassa Davosin talousfoorumissa keinovalikoimaa, josta Euroopan unionin ratkaisut ongelmaan voisivat löytyä.
Tuon puheen perusteella ratkaisu voisi löytyä neljältä alueelta, joita ovat erilaiset rahoitusratkaisut, sääntely-ympäristö eli esimerkiksi investointeihin liittyvät lupaprosessit, osaamistason parantaminen ja kauppasopimukset eri maiden kanssa.
Suomelle vaikeita hetkiä
Kaikkein vaikeimmat kohdat ehdotuksesta liittyvät rahoitukseen. Kyse on siitä, että von der Leyen ja eräät komissaarit ja unionin jäsenmaat ovat väläytelleet ratkaisuiksi myös unionin alueen valtiontukisäännöistä hölläämistä ja uutta suvereniteettirahastoa. Jälkimmäinen on muun muassa Suomessa ja eräissä muissa maissa lisännyt pelkoa uudesta eurooppalaisesta yhteisvelasta.
Toistaiseksi tulitukea Suomelle on antanut muun muassa Saksan penseä suhtautuminen uuteen yhteisvelalla rahoitettuun rahastoon, mutta valtiontukisääntöjen kanssa tällaista ylellisyyttä ei ole suomalaispäättäjille tarjolla. Valtiontukien jakamisessa isoilla mailla on pieniä maita suuremmat mahdollisuudet rahan jakamiseen, mikä aiheuttaa epäluuloja Suomen kaltaisissa pienissä ja viennistä elävissä maissa.
Osa jäsenmaista ja komissaareista näkee yhteisvelalla rahoitetun rahaston keinoksi tasata maiden välistä epäsuhtaa kyvyssä jakaa valtiontukia.
Ensi viikolla unionin alueen poliittiset johtajat kokoontuvat huippukokoukseen Brysseliin. Tällöin jäsenmaat pääsevät keskustelemaan EU-komission hahmotelmista.