Yhdysvaltojen ja Talebanin edustajat tapaavat ensimmäistä kertaa Afganistanista vetäytymisen jälkeen

taleban
Kuvituskuva. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Talebania aiotaan penätä kunnioittamaan naisten ja tyttöjen oikeuksia ja muodostamaan laajapohjaisen hallituksen.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 09.10.2021 05:20

MTV UUTISET – STT – AFP

Yhdysvaltain ja äärijärjestö Talebanin edustajat keskustelevat tänä viikonloppuna kasvotusten ensi kertaa sitten Yhdysvaltain joukkojen vetäytymisen Afganistanista.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan yhdysvaltalaisdelegaatio tapaa Talebanin edustajia Qatarin Dohassa lauantaina ja sunnuntaina. Tapaaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Yhdysvallat tunnustaisi Taleban-hallinnon.

–  Talebanin täytyy ansaita laillinen asema omilla teoillaan, ulkoministeriön edustaja sanoi.

1:52img

Afganistanissa äärijärjestö Taleban kiristää otettaan laajalla rintamalla – miesten ulkonäköä säädellään tarkasti

Ulkoministeriön mukaan Talebania aiotaan penätä kunnioittamaan naisten ja tyttöjen oikeuksia ja muodostamaan laajapohjaisen hallituksen.

Taleban otti vallan Afganistanissa elokuussa samaan aikaan, kun Yhdysvaltain vetäytyminen maasta oli loppusuoralla. Kansainvälisesti tunnustetun hallinnon romahtaminen ja Talebanin valtaannousu tapahtui niin nopeasti, että Yhdysvallat ja muut länsimaat joutuivat järjestämään lyhyellä varoitusajalla suuren määrän evakuointilentoja pääkaupunki Kabulista.

Lue myös: Amnesty: Taleban tappoi antautuneita sotilaita – iskun siviiliuhreissa 17-vuotias tyttö

Yhdysvallat ja Taleban ovat pitäneet yhteyttä elokuun kaoottisten tapahtumien jälkeenkin, mutta Dohan tapaaminen on ensimmäinen kasvotusten käytävä keskustelu osapuolten välillä Yhdysvaltain vetäytymisen jälkeen.

Presidentti Joe Bidenin hallinnolle on ollut tärkeää, että Taleban päästää Afganistanissa vielä olevat Yhdysvaltain kansalaiset sekä Yhdysvaltoja avustaneet paikalliset lähtemään maasta. Yhdysvaltojen mukaan Taleban on ollut tässä asiassa enimmäkseen yhteistyökykyinen.

Tuoreimmat aiheesta

Taleban