Mieltä osoitettiin ympäri Yhdysvaltoja. Texasin Austinissa yksi ihminen sai surmansa ampumisessa.
Mielenosoittajat ovat jälleen marssineet kaduilla ympäri Yhdysvaltoja, ja viranomaiset ovat käyttäneet kyynelkaasua, pippurisumutetta ja tainnutuskranaatteja protestien pysäyttämiseksi.
Texasin Austinissa yksi ihminen kuoli mielenosoituksen keskellä tapahtuneessa ampumisessa. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on viime aikoina käyttänyt liittovaltion joukkoja poikkeuksellisella tavalla Oregonin Portlandissa, jossa vailla tunnuksia toimineet joukot ovat käyttäneet kovia otteita mielenosoittajia vastaan ja ottaneet heitä kiinni ilman selityksiä.
Liittovaltion viranomaisia ollaan lähettämässä myös Chicagoon ja New Mexicon Albuquerqueen. Presidentti on perustellut liittovaltion joukkojen lähettämisen tarvetta "lain ja oikeuden" retoriikalla.
Trumpin suunnitelmat ovat saaneet voimakasta vastustusta useiden suurten kaupunkien pormestareilta. Monet heistä ovat demokraatteja, ja he syyttävät Trumpia ongelman paisuttelusta poliittisen hyödyn vuoksi presidentinvaalien ollessa sadan päivän päässä.
Tällä viikolla Trump kertoi, että viranomaisia lähetetään myös Chicagoon ja New Mexicossa sijaitsevaan Albuquerqueen osana niin sanottua Operaatio Legendaa.
Missourin Kansas Cityyn lähetettiin aiemmin 200 liittovaltion viranomaista. Heidän kerrotaan lähtevän rauhanomaisemmin tavoittein kuin Portlandissa, mutta kummankin kaupungin demokraattipormestarit ovat vastustaneet operaatiota.
– Olen ottanut hyvin tiukan linjan. Me emme hyväksy liittovaltion joukkoja kaupunkiimme, Chicagon pormestari Lori Lightfoot kertoi uutiskanava CNN:llä.
– Me emme suvaitse sitä, että nimeämättömät agentit ottavat ihmisiä kadulta, loukkaavat heidän oikeuksiaan ja pitävät heitä kiinni otettuina.
Auto ajoi väkijoukkoon ja kuljettaja otti aseensa esiin
Alun perin rasismin ja poliisiväkivallan vastaiset mielenosoitukset alkoivat sen jälkeen, kun musta mies George Floyd kuoli Minneapolisissa poliisin käsissä pidätystilanteessa.
Mielenosoittajat marssivat viikonloppuna myös Texasin Austinissa, Kentuckyn Louisvillessä, Nebraskan Omahassa, New Yorkissa sekä Kaliforniassa sijaitsevissa Oaklandissa ja Los Angelesissa.
Texasin osavaltiossa sijaitsevassa Austinin kaupungissa tapahtui lauantai-iltana paikallista aikaa kuolemaan johtanut ampuminen. Austin Statesman -lehdelle puhunut silminnäkijä Michael Capochiano kertoi autolla liikkeellä olleen miehen kääntyneen kadulle, jolle oli kokoontuneena mielenosoittajia.
Mies jatkoi ajamista kohti väkijoukkoa, kunnes auto oli huutavien mielenosoittajien ympäröimä. Yksi mielenosoittajista lähestyi Capochianon mukaan autoa kivääri kädessään.
Tämän jälkeen ajoneuvon kuljettaja työnsi aseen ulos autonsa ikkunasta ja ampui lukuisia laukauksia. Capochianon mukaan hän ehti osua kiväärimiestä ennen kuin kiihdytti pakoon tapahtumapaikalta. Ampuja on poliisin huostassa, ja hän on ollut poliisin mukaan yhteistyöhaluinen.
Poliisi pidätti 45 ihmistä Seattlessa
Seattlessa poliisi pidätti 45 ihmistä väkivaltaisissa protesteissa yön aikana. Mielenosoittajat olivat muun muassa sytyttäneet trailereita tuleen. Poliisi julisti Seattlessa tapahtumat mellakaksi ja tyhjensi kadut pippurisumuttimien ja tainnutuskranaattien avulla.
– Mellakoitsijoilla ei ollut mitään arvostusta yhteisön turvallisuutta, poliisien turvallisuutta tai tuhoamiaan yrityksiä ja omaisuutta kohtaan, paikallinen media kertoo poliisipäällikkö Carmen Bestin kommentoineen tapahtumia.
Uutiskanava CNN:n mukaan mielenosoittajat heittivät poliisia kivillä, pulloilla, ilotulitteilla ja muilla räjähteillä. Yhteensä 21 poliisin kerrotaan loukkaantuneen, mutta suurin osa heistä pystyi palaamaan töihin. Yksi poliisi joutui sairaalaan räjähteen aiheuttaman jalkahaavan vuoksi.
Oikeustalon aita kaatui
Portlandissa poliisi ja liittovaltion agentit käyttivät jälleen kyynelkaasua ja hajottivat mielenosoituksia aikaisin sunnuntaina paikallista aikaa.
Lauantaina Portlandin mielenosoitukset alkoivat rauhanomaisina. Kaupungille kokoontuneet ihmiset soittivat musiikkia ja tanssivat sekä puhalsivat saippuakuplia ja kiinnittivät punaisia ruusuja barrikadeihin.
Monien edeltäjiensä tavoin rauhanomainen protesti sai oikeustalolla tapahtuneen yhteenoton myötä kyyneleisen lopun sakean savun saattelemana.
Brittilehti Guardianin mukaan mielenosoittajat onnistuivat vetämään maan tasalle oikeustalon ympärille pystytetyn aidan. Tämän jälkeen poliisi käytti muun muassa kyynelkaasua saadakseen tuhatpäiset väkijoukot perääntymään.
Poliisi julisti Guardianin mukaan alueen tapahtumat mellakaksi ja pidätti ihmisiä liittovaltion joukkojen kanssa. Guardianin mukaan yli 5 000 ihmistä oli saapunut paikalle mielenosoitukseen, joka järjestettiin tasan kaksi kuukautta Floydin kuoleman jälkeen.