Yhdysvaltojen Teheranin suurlähetystön valtauksesta 40 vuotta – ajatollah Ali Khamenei puheessaan: "Yhdysvallat ei tule tekemään mitään myönnytyksiä"

ali_khamenei_aop
Iranin ylin johtaja ajatollah Ali Khamenei piti muistopuheensa eilen. AOP
Julkaistu 04.11.2019 05:15

MTV UUTISET – STT

Tänään tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä kun ryhmä radikaaleja opiskelijoita valtasi Iranissa Yhdysvaltojen Teheranin-suurlähetystön ja otti 52 ihmistä panttivangeiksi. 

Iranin ylin johtaja ajatollah Ali Khamenei ilmoitti sunnuntaina tapahtuman muistopuheessa, ettei maa vieläkään ole valmis neuvottelemaan Yhdysvaltojen kanssa.

–  He, jotka näkevät Yhdysvaltojen kanssa neuvottelun ratkaisuna jokaiseen ongelmaan, erehtyvät. Mitään hyvää ei seuraa keskustelusta Yhdysvaltojen kanssa, sillä he eivät varmuudella tule tekemään mitään myönnytyksiä, hän sanoi virallisen nettisivunsa mukaan.

Yhdysvallat asetti uusia pakotteita Iranille – kohteena maan rakennussektori 

Valtaus tehtiin alle yhdeksän kuukautta sen jälkeen kun Yhdysvaltojen tukeman Iranin shaahi oli syösty vallasta. Opiskelijat vaativat Yhdysvaltoja luovuttamaan entisen hallitsijan, jota hoidettiin yhdysvaltalaisessa sairaalassa.

Kriisi kesti 444 päivää, ja päättyi vasta 20. tammikuuta 1981. Kriisi johti Yhdysvaltojen ja Iranin diplomaattisuhteiden katkeamiseen.

Ajatollahin mukaan konflikti alkoi jo 1950-luvulla

Khamenein mukaan konfliktin juuret syntyivät kuitenkin jo kauan ennen marraskuun 4. päivän valtausta.

–  Kaikki sai alkunsa vuoden 1953 vallankaappauksesta, jolloin Yhdysvallat kaatoi koalitiohallituksen, joka oli erehtynyt luottamaan heihin, ja perusti korruptoituneena nukkehallituksen Iraniin, Khameini kirjoitti eilen Twitterissä.

CIA:n masinoima ja Britannian tukema kaappaus kaatoi Iranin suositun pääministerin Mohammad Mossadeghin, joka vastasi Iran öljyteollisuuden kansallistamisesta.

Sen seurauksena maan viimeisin shaahi, Mohammad-Reza Pahlavi, palasi valtaan. Hän oli paennut maasta elokuussa 1953 yritettyään erottaa Mossadeghin.

Jännitykset ovat kasvaneet Iranin ja Yhdysvaltojen välillä sen jälkeen kun presidentti Donald Trump viime vuonna vetäytyi Iranin ydinvoimasopimuksesta vuodelta 2015 ja määräsi uudelleen yksipuolisia pakotteita.

Khamenei nosti esiin Pohjois-Korean neuvottelut Yhdysvaltojen kanssa esimerkkinä maan epäluotettavuudesta.

– He ottivat valokuvia ja ylistivät toisiaan, mutta amerikkalaiset eivät keventäneet pakotteita lainkaan.

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvallat