YK:lta järkyttävä raportti Burundista: joukkohautoja ja systemaattisia raiskauksia

burundi
Arkistokuva Burundin levottomuuksista.
Julkaistu 15.01.2016 11:58

MTV UUTISET - Reuters

Itä-Afrikan Burundissa turvallisuusjoukkojen jäsenet ovat YK raportin mukaan systemaattisesti raiskanneet opposition kannattajia kotietsintöjen yhteydessä.

Lisäksi raporttiin haastateltujen todistajien mukaan maasta löytyy useita joukkohautoja ja maassa on tapahtunut myös etnisiä tappoja, kertoo uutistoimisto Reuters. 

– Joulukuun 11. päivän hyökkäyksien jäkeen maassa on tapahtunut laajalla alueella useita ihmisoikeusrikkomuksia ja viimeaikaiset levottomuudet ovat laukaisseet hyvin järkyttäviä väkivallan muotoja, YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al Hussein kertoo.

YK on analysoinut raporttiin satelliittikuvia todistajalausuntojen pohjalta ja raportin mukaan maassa epäillään olevan ainakin yhdeksän joukkohautaa Bujumburan alueella. Yksi joukkohaudoista on sotilastukikohdassa. Haudat sisältävät jopa sata ruumista.

Raiskaukset ovat tapahtuneet kotietsintöjen yhteydessä. Turvallisuusjoukot ja sotilaat ovat eristäneet naiset muista ja raiskanneet tai joukkoraiskanneet naiset. Nuoria miehiä on samalla pidätetty ja heitä on raportin mukaan myöhemmin kidutettu, viety tuntemattomaan paikkaan tai tapettu. 

Yksi todistajista on kertonut YK:lle, että sotilaat olivat pahoinpitelyn jälkeen kertoneet teon olevan hinta sille, että nainen oli tutsi. Toinen todistaja on kertonut tutsien olevan systemaattisen tappamisen kohteena, kun hutut säästetään. Burundissa käytiin vuosina 1993-2005 verinen sisällissota hutujen ja tutsien välillä.

YK on varoittanut, että maa on jälleen sisällissodan partaalla. Maasta on paennut YK:n tietojen mukaan 200 000 ihmistä.

Burundin levottomuudet alkoivat tänä keväänä, kun presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti pyrkivänsä perustuslain vastaisesti kolmannelle kaudelle. Tämä käynnisti armeijan epäonnistuneen vallankaappausyrityksen toukokuussa.

Nkurunziza voitti vaalit heinäkuussa. Vaalit eivät kuitenkaan olleet YK:n mukaan lailliset tai vapaat.

Presidentin uudelleenvalinnan jälkeen maassa on ollut useita aseellisia yhteenottoja.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat