Yhdistyneita kansankuntia edustavat lääkärit raportoivat, että kymmenet rohingya-naiset ovat joutuneet Myanmarin turvallisuusjoukkojen tekemän raa’an seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Asiasta uutisoi The Independent.
Lääkärit luonnehtivat raiskauksia aggressiivisiksi ja epähumaaneiksi.
Kahdeksan Bangladeshissa YK:n tehtävissä toimivaa lääkäriä kertoo hoitaneensa elokuun lopun jälkeen ainakin 25:tä rohingya-naista, joilla on ollut seksuaalisesta väkivallasta johtuneita vakavia vammoja.
Lääkärit hoitivat satoja samanlaisista vammoista kärsiviä jo viime vuoden loka-marraskuussa, jolloin nyt käynnissä olevan konfliktin ensimmäinen aalto ajoi rohingyoja kodeistaan.
YK:n ylläpitämän klinikan johtaja Niranta Kumar kertoo, että raiskauksia oli elokuussa määrällisesti vähemmän kuin konfliktin alussa, mutta tehty väkivalta on aiempaa julmempaa. Naiset ovat Kumarin mukaan joutuneet hakkaamisen lisäksi myös väkivaltaisen yhdynnän ja sukuelinten viiltelyn ja ruhjomisen uhriksi.
– Julki tulleen seksuaalisen väkivallan määrä on todennäköisesti vain murto-osa oikeasti tapahtuneesta, sanoo Lääkärit ilman rajoja -järjestön Bangladeshissa toimiva australialainen koordinaattori Kate White.
Myanmarin hallitus, jota on YK:ssa syytetty etnisestä puhdistuksesta, on kiistänyt julmuudet ja sanonut suunnanneensa operaationsa terroristeja vastaan. Hallituksen edustaja on myös luvannut, että kaikki raiskausepäilyt tutkitaan.
Myanmarin turvallisuusjoukkoja on syytetty kymmenien rohingya-kylien polttamisesta ja summittaisista hyökkäyksistä pakenevia siviilejä vastaan.
Myanmarin tosiasiallinen johtaja Aung San Suu Kyi ei ole kommentoinut rohingya-naisten kohtaamaa seksuaalista väkivaltaa, mikä on aiheuttanut kritiikkiä Nobelin rauhanpalkinnonkin saanutta Suu Kyitä kohtaan. Suu Kyi puhui vielä vuonna 2011 voimakkaasti raiskauksia vastaan.
Satoja tuhansia pakolaisleireillä – joukossa ainakin 50 000 raskaana olevaa
Rohingyat ovat noin miljoonan suuruinen vähemmistö, joka asuu suurimmaksi osaksi läntisessä Myanmarissa olevassa Rakhinen osavaltiossa.
Rohingyojen ja hallituksen väliset yhteenotot puhkesivat viime lokakuussa ja kiihtyivät uudelleen viime kuussa, kun rohingyoja edustava aseellinen ryhmittymä Arsa hyökkäsi Myanmarin raja-asemia ja poliisia vastaan. Hyökkäykset johtivat Myanmarin turvallisuusjoukkojen verisiin vastatoimiin.
Arsan edustaja ilmoittaa Radio Free Asian haastattelussa järjestön haluavan "vapauttaa kansamme epäinhimillistävästä sorrosta, jota jokainen Myanmarin hallitus on harjoittanut".
Konfliktin alkamisen jälkeen on kuollut yli 1000 ja 429 000 on joutunut pakenemaan kodeistaan. Valtaosa on paennut naapurimaa Bangladeshin ylikansoitetuille pakolaisleireille, joilla he joutuvat elämään kansainvälisten avustusjärjestöjen ja auttamishaluisten paikallisten pienten apupakettien varassa.
Unicefin arvion mukaan ainakin 50 000 pakolaisista on raskaana olevia naisia.