YK:n ihmisoikeusneuvoston istunnossa yli 40 maata esitti Kanadan johdolla tiistaina vakavan huolensa Kiinan toimista Xinjiangin uiguurialueilla, Hongkongissa ja Tiibetissä.
– Olemme suuresti huolissamme ihmisoikeustilanteessa Xinjiangissa, sanoi Kanadan suurlähettiläs Leslie Norton.
Maiden yhteisessä julkilausumassa vaadittiin YK:n ihmisoikeuskomissaarin Michelle Bacheletin ja muiden puolueettomien tarkkailijoiden "välitöntä ja vapaata pääsyä" Xinjiangiin. Lisäksi vaadittiin loppua uiguurien ja muiden muslimivähemmistöihin kuuluvien "mielivaltaisille vangitsemisille".
Lausunnossa viitattiin raportteihin muun muassa pakkosteriloinneista sekä seksuaalisesta ja sukupuoleen perustuvasta väkivallasta.
Lausunnon takana olivat Kanadan lisäksi muun muassa Yhdysvallat, Australia, Britannia, Ranska, Saksa, Italia ja Japani.
Kiina on kiistänyt uiguurien kaltoinkohtelun. Sen mukaan kyse on ammatillisista koulutuskeskuksista, jotka on tarkoitettu vastustamaan ääriliikkeitä.
Kiina tiesi tekeillä olevasta julkilausumasta, joten se vastasi siihen jo ennen kuin se oli edes esitetty. Kiinan edustaja luki oman lausunnon, jossa ilmaistiin "syvä huoli vakavista ihmisoikeusloukkauksista Kanadan alkuperäisväestöä vastaan".
Kiinan lausunnon olivat allekirjoittaneet myös Valko-Venäjä, Iran, Pohjois-Korea, Venäjä, Sri Lanka, Syyria ja Venezuela, kertoi YK.