Kiinan ihmisoikeusrikkomukset uiguurivähemmistöä kohtaan kiristävät maan ulkosuhteita.
Brittein saarilla keskustelua on herättänyt viime syksynä verkkoon vuodettu video, jossa poliisi valvoo käsiraudoissa olevia uiguureita. Vankien silmät ovat sidotut ja päät ajeltu. STT:n mukaan monet asiantuntijat ovat arvioineet videon muslimivangeista olevan aito.
Video on kirvoittanutkin keskustelua Kiinan uiguurivähemmistöjen tilanteesta, joka ei suinkaan ole ollut salaisuus. YK:n mukaan yli miljoona Kiinan muslimivähemmistöihin kuuluvaa ihmistä on suljettu niin kutsutuille uudelleenkoulutusleireille.
Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Kiina on pyrkinyt sulkemaan uiguureja, kazakkeja ja muita muslimivähemmistöjä massiivisille vankileireille Xinjiangissa jo vuodesta 2017.
– Kiinassa on käynnissä vastenmielisiä, räikeitä ihmisoikeusloukkauksia, ulkoministeri Dominic Raab sanoo BBC:n haastattelussa.
Kiina on kiistänyt väitteet ihmisoikeusrikkomuksista.
Kiina-suhteita ei haluta katkaista kokonaan
Länsimaat joutuvat todennäköisesti miettimään suhteensa Aasian talousjättiläiseen uusiksi, ainakin jollain tasolla. Kiina ja länsimaat ovat jo napit vastakkain Hongkongin kansalaisvapauksia rajoittavan uuden turvallisuuslain takia. Siispä tulehtuneet ulkosuhteet nostavat esille myös aiemmin esille tulleet Kiinan rikkomukset uiguureita ja muita muslimivähemmistöjä kohtaan.
Britannian pääministeri Boris Johnson muistuttaa että Britannia ei hylkää kaikkia sitoumuksia Kiinan kanssa, vaikka britit ovat huolestuneita sekä Hongkongin että uiguurien tilanteesta.
– Kiina tulee olemaan suuri tekijä meidän elämässämme, lastemme ja lastenlastemme elämässä, Johnson kertoo.
Suhteiden heikkeneminen lienee kuitenkin vasta alkusoittoa. Britanniassa on nimittäin väläytelty myös uusia sanktioita Kiinaa kohtaan.