YK:n turvallisuusneuvosto on kehottanut Libyassa toimivaa niin sanottua kansanarmeijaa pysäyttämään hyökkäyksen kohti pääkaupunki Tripolia. Neuvosto on ollut koolla Libyan pahenevan tilanteen vuoksi.
Libyalaisupseeri Khalifa Haftarin johtamat joukot ovat pitäneet hallussaan maan itäosia, ja ne käynnistivät hyökkäyksen kohti pääkaupunkia torstaina. Joukot ovat uhonneet valtaavansa Libyan länsiosan "puhdistaakseen sen terroristeista ja palkkasotureista".
– Turvallisuusneuvoston jäsenet ovat hyvin huolissaan Tripolin lähellä tapahtuvasta sotilaallisesta toiminnasta, joka asettaa vaaraan maan vakauden sekä mahdollisuudet YK:n rauhanvälitykseen ja kattavan poliittisen ratkaisun löytymiseen, sanoi Saksan YK-lähettiläs Christoph Heusgen turvallisuusneuvoston kokouksen jälkeen.
Ranskassa koolla olleet G7-maiden ministerit vaativat hyökkäyksen välitöntä keskeyttämistä ja varoittivat siviilien olevan vaarassa.
Haftarin joukkojen ja hallitusta tukevan allianssin välille puhkesi aseellisia yhteenottoja noin 50 kilometriä Tripolin eteläpuolella, hallituslähde kertoi. Myös Haftarin edustaja vahvisti tiedon taisteluista. Yhteenotot ovat nostattaneet pelkoja hyökkäyksestä kaupunkiin.
Aiemmin päivällä Haftarin sotilaat olivat edenneet 30 kilometrin päähän Tripolista, mutta uutistoimisto AFP:n mukaan joukkoja saatiin perääntymään.
Sotapäällikkö ei aio perääntyä
Vetoomus hyökkäyksen lopettamiseksi sai YK:n turvallisuusneuvostolta yksimielisen tuen. Sitä kannatti myös Venäjä, joka on aiemmin sijoittanut erikoisjoukkojaan Libyan rajan tuntumaan Egyptissä. Venäläisjoukkojen läsnäolon on arveltu liittyvän Haftarin tukemiseen.
Tripolissa valtaa pitää ainakin näennäisesti kansainvälisen yhteisön tunnustama pääministeri Fayez al-Sarraj. Käytännössä myös pääkaupungissa sotivat eri aseryhmät. Libya on kärsinyt kilpailevien asejoukkojen välisistä taisteluista vuodesta 2011, jolloin itsevaltainen Muammar Gaddafi syöstiin vallasta ja surmattiin.
YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tapasi aiemmin perjantaina upseeri Haftarin Bengasin kaupungissa. Guterres kertoi tapaamisen jälkeen lähtevänsä Libyasta hyvin huolissaan ja raskain sydämin ja sanoi toivovansa, että verinen yhteenotto voidaan välttää. Pääsihteeri oli Libyassa edistämässä sopua vaalien järjestämisestä, kun Haftar ilmoitti hyökkäyksestä.
Guterresin erityisedustaja Ghassan Salame kertoi turvallisuusneuvostolle Haftarin tehneen pääsihteerille selväksi, että hän ei aio perääntyä pääkaupungin valtausaikeistaan.