YK:n turvallisuusneuvosto keskustelee tänään Hongkongista epämuodollisessa kokouksessa

LK Hongkong mielenosoitus
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 29.05.2020 05:21(Päivitetty 29.05.2020 05:39)

MTV UUTISET–STT

YK:n turvallisuusneuvoston on tarkoitus keskustella Hongkongin tilanteesta perjantaina, kertovat diplomaattilähteet uutistoimisto AFP:lle. Kokouksen kutsuivat koolle Yhdysvallat ja Britannia.

Kiina torjui aiemmin viikolla virallisen turvallisuusneuvoston kokouksen asiasta. Koronavirusaikana turvallisuusneuvoston kokoukset pidetään videokokouksina, ja yhdenkin pysyvän jäsenen vastustus torppaa kokouksen pitämisen. Perjantain kokouksen on kuitenkin tarkoitus olla epämuodollinen kokous, jollaisen järjestämistä Kiina ei pysty estämään.

Hongkong nousi jälleen kuumaksi kansainväliseksi puheenaiheeksi, kun Kiinan parlamentti hyväksyi torstaina esityksen Hongkongin uudeksi turvallisuuslaiksi. Kiinan mukaan lailla aiotaan kieltää "terroristinen, kumouksellinen ja Kiinan kansallista turvallisuutta vaarantava" toiminta alueella.

Laki antaisi Kiinalle paremmat mahdollisuudet suitsia Hongkongin demokratialiikkeitä. Yhdysvaltojen mielestä laki tuhoaa Hongkongin aseman itsehallintoalueena.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on jo todennut, ettei Yhdysvallat enää voi pitää Hongkongia itsehallinnollisena alueena, mikä saattaa viedä Hongkongilta edullisen kauppasuhteen Yhdysvaltojen kanssa.

Kiina on ollut haluton käsittelemään tilannetta turvallisuusneuvostossa, sillä sen mielestä Hongkongin asiat ovat Kiinan sisäisiä asioita.

Kiina otti turvallisuuslain omiin käsiinsä

Pitkään Britannian hallintaan kuulunut Hongkong siirtyi Kiinalle vuonna 1997. Osapuolet sopivat alueen tulevaisuuden periaatteeksi "yksi maa, kaksi järjestelmää". Hongkongille jäi siten vuoteen 2047 saakka laajat oikeuden päättää omista asioistaan puolustusta ja ulkopolitiikkaa lukuun ottamatta.

Hongkongin perustuslaissa oli kuitenkin myös maininta siitä, että alueen pitää hyväksyä Kiinan kansallista turvallisuutta edistäviä lakeja. Hongkongin oma parlamentti ei ole saanut sitä tehdyksi laajasta vastustuksesta johtuen, joten Kiinan keskushallinto otti asian omiin käsiinsä.

Asia tuli Kiinalle entistä ajankohtaisemmaksi viime vuoden valtavien demokratiamielenosoitusten myötä. Hongkongin tilanteen on nähty muodostuneen Kiinan johdolle uskottavuuskysymykseksi.

Hongkongin erityisaseman vaaliminen on ollut Yhdysvalloille tärkeää. Turvallisuuslaki kiristää entisestään Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteita, jotka ovat ennestäänkin tulehtuneet koronaviruksen ja kauppakiistojen takia.

Tuoreimmat aiheesta

Kiina