Lapsipakolaisten määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicefin tuore raportti. Unicefin mukaan Suomessa erityisesti perheenyhdistämisen kiristäminen vaarantaa pakenevien lasten oikeudet.
Suomeen saapui viime vuonna vajaat 32 500 turvapaikanhakijaa. Miltei joka viides tulija oli lapsi. Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki pitää viimeaikaisia ulkomaalaislain muutoksia ongelmallisina lapsen oikeuksien kannalta.
Hetemäen mukaan Suomi erottelee tietoisesti lapsia varallisuuteen perustuen takaamalla paremmin toimeentulevien vanhempien lapsille paremmat oikeudet. YK:n lapsen oikeuksien sopimus kuitenkin velvoittaa kohtelemaan kaikkia lapsia yhdenvertaisesti varallisuudesta riippumatta.
Lapsikaupan riski Euroopassa on kasvanut yksinliikkuvien lasten määrän lisäännyttyä. Euroopassa turvapaikkahakemuksen jätti viime vuonna 96 000 yksinliikkuvaa lasta. Suomeen saapui viime vuonna yksin yli 3 000 lasta.
– Suomessa lapsikaupan riskiä lisäävät myös ulkomaalaislain muutokset, joilla turvapaikkaprosesseja nopeutetaan ja perheenyhdistämistä vaikeutetaan, Hetemäki sanoo Suomen Unicefin tiedotteessa.
Suomen ratifioima YK:n lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa harkitsemaan ensisijaisesti, mikä on lapsen etu. Yleinen lakimuutoksiin liittyvä ongelma on, että tätä harkintaa tehdään puutteellisesti.
– Viimeaikaisissa lakimuutoksissa lapsen edun harkinta on kuitattu huomioiduksi, mutta sitä ei ole perusteltu mitenkään. Lapsen edun arviointi ei voi olla mielivaltaista, Hetemäki toteaa.
Lapset ovat yliedustettuina pakolaisten joukossa. Kolmannes maailman väestöstä on lapsia, mutta pakolaisista alle 18-vuotiaita on puolet.
Katso aiempia pakolaisaiheisia videoita:
2:00
1:27
1:12
0:26
1:10