Yksi maailman ikonisimmista valokuvista jouluaatolta vuonna 1968: Avaruuslennolla otettu kuva paljastaa maan kauneuden ja elämän haurauden – "Tämä on ainoa kotimme"

Earthrise 1968
Astronautti Bill Anders otti Earthrise-valokuvansa tasan 50 vuotta sitten Apollo 8 -lennolla.
Julkaistu 24.12.2018 19:50
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Jouluaattona 1968 kristillisessä maailmassa jo valmistauduttiin joulunpyhiin. Niin teki myös Bill Anders, jonka piti kollegoidensa kanssa lukea otetta Raamatusta tv-lähetykseen. Kesken kaiken Anders tarttui kameraansa ja syöksyi ikkunaan. 

Kuun takaa nousi Maa. Anders otti näkymästä useita kuvia. Tunnetuimmassa kuvassa etualalla näkyy Kuun pintaa sen takaa otettuna, taustalla kelluu Maa loputtomassa pimeydessä.

Runollisen kaunis ja hauras kuva

Planeetastamme näkyy noin puolet, ja se kuultaa sinisenä ja valkoisena. Meret ja pilvet. Kuva on runollisen kaunis. Samalla planeettamme näyttää haavoittuvalta ja yksinäiseltä kosmisessa autiudessa ja hiljaisuudessa, vaikka maailmankaikkeus on kaikkea muuta.

Anders oli astronauttina ensimmäisellä miehitetyllä Kuuta kiertäneellä avaruuslennolla, ja miehistö oli kiertämässä Kuuta neljättä kertaa, kun Anders otti kuvan avaruusmodulin ikkunasta.

Se oli ensimmäinen kerta, kun ihminen näki asuinplaneettansa näin. Kuvaa sanotaan Maannousuksi (Earthrise), ja siitä on vuosikymmenien mittaan tullut yksi maailman tunnetuimmista valokuvista. 

Guardian-lehden mukaan Anders oli jo ehtinyt kyllästyä Kuun kuvaamiseen lennolla.

"Ainoat värit maailmankaikkeudessa"

– Kuun kuvaamisesta tuli aika nopeasti tylsää. Se näytti likaiselta hiekkarannalta. Sitten yhtäkkiä näimme kohteen, jota sanotaan Maaksi. Sen värit olivat ainoat värit maailmankaikkeudessa, Anders kertoo Guardianille. 

Kuvasta on tullut ikoninen ympäristömme ja ilmastomme kohtaamien ongelmien takia. Se on ilmestynyt lukuisissa julkaisuissa, julisteissa ja t-paidoissa, muun muassa. 

Anders kuvaa Guardianissa itseään "kylmän sodan ajan arkkisoturiksi", mutta sanoo ymmärtäneensä kuvan merkityksen ihmiskunnalle.

"Tämä on ainoa kotimme"

– Tämä on ainoa kotimme, ja siitä huolimatta kiiruhdamme ampumaan toisiamme, uhkaamme ydinsodalla, ja pukeudumme itsemurhapommittajan liiveihin. Tämä on hätkähdyttävää. 

Anders oli kuvansa ottohetkellä 35-vuotias. Vuosi 1968 oli ollut hullu, levoton ja lukemattomien nuorten mielestä myös vapauttava vanhoista ja konservatiivisista kahleista, ja sukupolvien perinteistä ja paineista.

Anders ei kuulunut opiskelijaradikaaleihin jo ikänsä puolesta. Hän ei ehkä muutenkaan ollut erityisen mullistuksia ja muutosta haluava. Joka tapauksessa ottamansa kuva ja näky muutti häntä perusteellisesti.

Kuva mursi Andersin uskon

– Se todella horjutti uskonnollista vakaumustani. Ajatus siitä, että asiat pyörivät paavin ympärillä, ja tuolla ylhäällä on jokin supertietokone pohtien sitä, oliko Billy eilen hyvä poika? Tuossa ei ole mitään järkeä. Minusta tuli suuri Richard Dawkinsin kaveri.

Richard Dawkins on tunnettu evoluutiobiologi ja ateisti. 

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus