Osassa suomalaista kunnista yksityinen päivähoito kattaa jo yli kolmasosan kaikista päivähoitopaikoista. Yksityinen päivähoito yleistyy erityisesti suurissa kaupungeissa.
Esimerkiksi Oulussa yksityisen päivähoidon osuus lähenee jo 40 prosenttia. Kuntaliiton mukaan valtakunnallinen keskiarvo on alle 10 prosenttia, mutta kuntien välillä on valtavia eroja.
Suurissa kaupungeissa tarjontaa on enemmän. Monissa pienissä kunnissa varhaiskasvatusalan yksityisiä toimijoita ei ole ollenkaan.
– Yksityisen päivähoidon lisääntymisen on osaltaan mahdollistanut palvelusetelien ottaminen käyttöön, kertoo Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen.
Palvelusetelillä tai yksityisen hoidon tuella kunnat tukevat perheitä, jotka valitsevat yksityisen päivähoidon.
Palvelusetelin käyttöä perustellaan usein edullisuudella kunnalliseen päivähoitoon verrattuna, mutta Pakasen mukaan kustannukset eivät aina ole vertailukelpoisia.
– Tämä on hiukan kyseenalaista, koska yksityinen yrittäjä määrittelee itse, millaista palvelua tarjoaa. Monet yksityiset päiväkodit eivät tarjoa esimerkiksi vuorohoitoa.
Yksityisen päivähoidon toimijat eivät ole samasta puusta. On kaikkea ulkomaisten sijoitusyhtiöiden omistamista ketjuista yhden yksikön pienyrityksiin.
– Monikansalliset ketjut valtaavat alaa. Suomeen on luotu hyvä markkinarako harjoittaa menestyksellistä liiketoimintaa varhaiskasvatuksen avulla, Pakanen sanoo.
Kuntaliiton erityisasiantuntijan Jarkko Lahtisen mukaan pienet yritykset voivat pärjätä paikallisilla eduilla, esimerkiksi kielipainotuksella tai Steiner-pedagogiikan tyyppisillä vaihtoehdoilla.