Aluehallintovirasto (avi) on ottanut Siikalatvan kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut valvontaansa maaliskuussa tehdyllä ratkaisulla, kertoo Yle. Sen mukaan pohjoispohjalaisen Siikalatvan kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisessä on paljastunut useita puutteita.
Yle kertoo, että avin mukaan Siikalatvan virkamiehet ovat luovuttaneet julkisen vallan käyttöön liittyviä sosiaalihuollon tehtäviä lainvastaisesti terveysalan yhtiö Mehiläiselle. Yrityksen työntekijät ovat Ylen mukaan muun muassa valmistelleet ja esitelleet kehitysvammaisten erityishuoltoa koskevia päätöksiä kunnan johtavalle viranhaltijalle. Päätöksen valmistelu ja esittely kuuluvat kuitenkin kunnalle.
Yle kirjoittaa avin näkevän, että päätösten riippumattomuus voi vaarantua, jos niitä valmistelevat Mehiläisen työntekijät. Mehiläinen on voinut hyötyä siitä, että sen työntekijät ovat valmistelleet päätöksiä, joita viranhaltijat ovat hyväksyneet.
Ylen mukaan aville on ollut epäselvää, miten ja millä laajuudella Siikalatva valvoo Mehiläisen toimia.
Vastaava tapaus julkisesta vallankäytöstä käsiteltiin ensi kerran Pohjois-Karjalan Rääkkylässä, joka ensimmäisenä suomalaisena kuntana ulkoisti kaikki sote-palvelunsa vuodesta 2011 alkaen.
Avi odottaa lausuntoa kunnalta ensi viikolla
Mehiläinen otti kunnan sote-palvelut haltuunsa vuonna 2017. Tämän jälkeen avi on antanut kunnalle ja yritykselle useita valvonta- ja kantelupäätöksiä, joissa kuntaa ja yritystä on pyydetty korjaamaan epäkohdat, Yle kertoo.
Riippumattomuuden vaarantumisen lisäksi ongelmia on havaittu muun muassa vanhustenhuollossa. Ylen mukaan erityisesti Mehiläisen palvelukeskus Pihlajistosta on tullut valituksia. Esimerkiksi palvelukeskuksen hoitajamitoitus on ollut liian pieni erityisesti yöaikaan, minkä avi havaitsi jo pari vuotta sitten.
Siikalatvan ja Mehiläisen sopimus on kokonaisulkoistus, jossa kunta maksaa yksityiselle yritykselle sote-palvelujen tuottamisesta. Pohjois-Suomen avista kerrotaan Ylelle, että kokonaisulkoistuksia on tehty useissa kunnissa. Muualla ei kuitenkaan ole havaittu saman laajuisia ongelmia kuin Siikalatvalla.
Siikalatvalla on toukokuun puoliväliin asti aikaa selvittää, miten toiminta on parantunut kunnassa.
Siikalatvan kunnanjohtajan Pauli Piilman mukaan kyseessä on vanha asia. Hänen mukaansa avi antoi jo viime vuoden marraskuussa Siikalatvan kunnalle listan asioita, jotka pitää korjata.
– Me ryhdyimme heti laittamaan asioita kuntoon, Piilma kommentoi STT:lle.
Kunnanjohtajan mukaan maaliskuussa tekemässään päätöksessä avi totesi, että valvontaa edelleen jatketaan.
– He jatkavat sitä niin kauan, kunnes olemme saaneet heille ilmoitettua ja heidät vakuutettua siitä, että kaikki korjaavat toimet on tehty. Tämä ei ole mikään uusi tilanne, vaan se (valvonta) on jatkunut ainakin 1,5 vuotta, Piilma sanoo.
Hänen mukaansa kunta on raportoimassa aville tässä kuussa, että asiat on korjattu.
Oikaisu 10.5. kello 15.14: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) olisi ottanut maaliskuussa tehdyllä ratkaisulla Siikalatvassa valvontaansa koko kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ja että tapaus oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Tosiasiassa avi päätti maaliskuisessa päätöksessä jatkaa sote-palveluiden järjestämisen, ei tuottamisen valvontaa.
Sote-palvelut järjestää kunta, ja Siikalatvassa niiden tuottaminen on ulkoistettu terveysalan yhtiö Mehiläiselle. STT kertoi Ylen uutisen mukaisesti torstaina, että Mehiläisen työntekijät ovat Siikalatvassa muun muassa tehneet julkiseen vallankäyttöön kuuluvia valmistelu- ja esittelytehtäviä, jotka kuuluvat ulkoistuksesta huolimatta kunnan virkavastuulle.
Lisäksi vastaavia valvontatapauksia julkisesta vallankäytöstä on ollut aiemminkin. Vastaava tapaus julkisesta vallankäytöstä käsiteltiin ensi kerran Pohjois-Karjalan Rääkkylässä, joka ensimmäisenä suomalaisena kuntana ulkoisti kaikki sote-palvelunsa vuodesta 2011 alkaen.