Paperiliitto irtisanonut työehtosopimukset UPM:n kanssa

Paperiliitto on irtisanonut työehtosopimukset metsäyhtiö UPM:n kanssa tästä päivästä alkaen. Asiasta kertoi aiemmin Yle tietoihinsa nojaten.

STT:n mukaan tämä tarkoittaa sitä, että aloitetaan työehtosopimusneuvottelut, ja nykyiset sopimukset päättyvät reilun kuukauden kuluttua.

Sopimukset oli tarkoitettu nelivuotisiksi. Ne solmittiin vuonna 2022.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala perusteli STT:lle irtisanomista sillä, että UPM ei suostunut neuvottelemaan nyt sopimuskauden puolivälissä pelkästään rahakysymyksistä, vaan halusi pöydälle lisäksi tekstikysymyksiä.

UPM on kertonut ajavansa toimintoja alas useilla tehtaillaan muiden alojen poliittisten lakkojen takia. Kouvolan Sanomat kertoi maanantaina, että UPM:n Kymin paperitehtaan alasajo merkitsee työnteon ja samalla palkanmaksun keskeytymistä heti.

Näin kommentoi UPM

UPM kertoo tiedotteessaan, että Paperiliitto on irtisanonut UPM Pulp-, UPM Communication Papers-, UPM Specialty Papers-, UPM Raflatac- ja UPM Biofuels -liiketoimintojen kanssa solmimansa työehtosopimukset päättymään kesken sopimuskauden 21. tai 22.4.2024 sopimuksesta riippuen.

UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén pitää Paperiliiton päätöstä erittäin valitettavana.

– Toivoimme, että palkankorotuksista ja tuottavuusparannuksista olisi voitu keskustella rakentavasti myös ilman sopimusten irtisanomista. Haluamme löytää kaikkia hyödyttäviä ratkaisuja ilman tarpeettoman epävarmuuden luomista, hän sanoo tiedotteessa.

Tiedotteessa kerrotaan, että UPM:n liiketoiminnot ja Paperiliitto ovat käyneet neuvotteluita sopimuskauden kahteen viimeiseen vuoteen liittyen. UPM:n mukaan neuvotteluissa on toistaiseksi käyty läpi osapuolten tavoitteita. 

UPM kertoo, että liiketoimintojen toimintaympäristö on muuttunut merkittävästi sen jälkeen, kun sopimukset vuonna 2022 solmittiin. 

Yhtiö kertoo tiedotteessa pitävänsä tärkeänä sitä, että palkankorotukset määritellään suhteessa yhdessä sovittaviin tuottavuusparannuksiin.

– UPM haluaa palkita hyvistä työsuorituksista. Kilpailukyky on keskeistä UPM:n liiketoimintojen tulevaisuuden kannalta ja sen jatkuva vahvistaminen on kaikkien yhteinen etu, Hollmén sanoo tiedotteessa.

Poliittisilla lakoilla ei yhteyttä näihin työehtosopimusneuvotteluihin

Yhtiön mukaan neuvotteluita jatketaan Paperiliiton kanssa niin pian kuin mahdollista. Tiedotteessa täsmennetään, että työehtosopimusten irtisanominen ei tarkoita neuvotteluiden päättymistä.

Sekä Paperiliiton Vanhala että UPM painottavat, etteivät käynnissä olevat poliittiset lakot liity kyseisiin työehtosopimusneuvotteluihin.

Juttua täydennetty 13.3.24 klo 15.46 UPM:n tiedotteen perusteella.

Lue myös:

    Uusimmat