"Yleisin syy, jonka perusteella vuokranantaja päättää vuokrasopimuksen" – tätä velvollisuutta suomalaiset eivät aina hoida

raha
Silloin tällöin vuokranantajille aiheuttavat murheita vuokralaiset, jotka eivät huolehdi velvollisuuksistaan.Shutterstock
Julkaistu 27.03.2016 16:12
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Vaikka suomalaiset ovat pääsääntöisesti luotettavia ja maksavat asumiskulunsa asianmukaisesti, ei ole tavatonta, että vuokrat jätetään kokonaan maksamatta.

MTV Lifestyle haastatteli Kiinteistöliitto Uusimaan lakimies Anne Vatasta ja selvitti, mitkä ovat yleisimpiä ongelmia vuokralaisten kanssa Suomessa. Selvisi, että yleisin ongelma vuokralaisten kanssa on se, että vuokrat jätetään maksamatta.

– Häiriöt vuokranmaksussa ovat yleisin ongelma. Seuraavana ovat vuokrasuhteen päättämiseen liittyvät tilanteet. Jonkin verran ratkotaan myös häiriöitä: joko vuokralaisen aiheuttamaa tai vuokralaisen itse kokemaa, Vatanen kertoo.

Jos vuokraa ei makseta, vuokranantaja joutuu usein päättämään vuokrasopimuksen

Asuinhuoneistosta saatu vuokratulo on tavallisesti syy siihen, miksi omistaja päättää vuokrata asuntonsa. Tästä syystä häiriöt vuokranmaksussa johtavat usein väistämättä siihen, että tyytymätön vuokranantaja päättää vuokrasuhteen ja etsii edellisen vuokralaisen tilalle uuden.

– Vuokran maksamatta jättäminen lienee yleisin syy, jonka perusteella vuokranantaja päättää vuokrasopimuksen. Joskus taustalla on vuokralaisen tilapäinen maksukyvyttömyys tukien maksamiseen liittyvien epäselvyyksien tai hetkellisen työttömyyden johdosta, Vatanen toteaa.

Asiantuntija kannustaa vuokranantajia olemaan viivytyksettä yhteydessä vuokralaisiin, mikäli vuokraa ei makseta ajallaan. Yhteydenoton kanssa ei kannata jäädä odottelemaan.

– Kun vuokra on myöhässä, vuokranantajan kannattaakin heti olla yhteydessä vuokralaiseen – paitsi vuokranmaksusta muistuttamiseksi, myös mahdollisten maksuvaikeuksien kartoittamiseksi. Myöhästyneen vuokraerän osalta voidaan tehdä esimerkiksi maksusuunnitelma. Näin lumipalloefekti voidaan mahdollisesti onnistua pysäyttämään hyvissä ajoin, eikä lisälaiminlyöntejä synny, Vatanen neuvoo.

Asiantuntija kannustaa myös vuokralaisia olemaan oma-aloitteisesti yhteydessä vuokranantajaan, mikäli vaikuttaa siltä, että vuokranmaksu tulee vaikeutumaan. Parhaimmillaan hyvissä ajoin toteutettu yhteydenotto johtaa siihen, että asiat saadaan sovittua jo etukäteen kumpaakin osapuolta tyydyttävällä tavalla.

– Sama pätee toki myös toisin päin: jos vuokralainen havaitsee, ettei tule selviytymään vuokranmaksusta, kannattaa vuokralaisen olla rohkeasti yhteydessä vuokranantajaan asian ratkaisemiksi. Vuokrarästit ja niitä seuraavat velkomisprosessit maksuhäiriömerkintöineen eivät ole kummankaan osapuolen etu, Vatanen muistuttaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Vuokra-asuminen