Suomessa vuokramarkkinoilla liikkuu häikäilemättömiä huijarivuokralaisia, jotka keplottelevat vuokrien maksuissa jättäessään vuokranantajat ikävään vuokratappioon.
Kuvitteellinen esimerkkitapaus: Antti vuokraa asunnon yksityishenkilöltä. Antti asuu asunnossa muutaman kuukauden maksaen vuokran normaalisti, mutta tämän jälkeen hän alkaa jättää vuokria maksamatta.
Vuokranantaja ottaa yhteyttä vuokralaiseen ja kyselee maksamattomien vuokrien perään. Häätöä hän ei kuitenkaan voi laittaa käyntiin heti, sillä häätöprosessi voidaan aloittaa vasta, kun 2–3 kuukauden vuokrat ovat rästissä.
Hyvässä lykyssä vuokraaja on pyytänyt vuokralaiselta vakuuden, esimerkiksi muutaman kuukauden vuokran talletuksen, joka voidaan ottaa käyttöön, jos vuokrat ovat maksamatta. Jos vakuutta ei ole, vuokranantajan täytyy vain odottaa häätöprosessin aloittamista. Häätöprosessi vie kuitenkin aikaa.
– Käräjäoikeuden käsittely ja ulosottovaihe eli häätö saattavat kestää useita kuukausia sen jälkeen kuin purkuoikeus maksamattomien vuokrien vuoksi on syntynyt. Vuokralainen saattaa vitkutella asunnossa jopa yli puoli vuotta, kertoo vuokranantajien toiminnanjohtaja ja juristi Mia Koro-Kanerva.
Mikäli vuokralainen todetaan oikeusprosessin aikana maksukyvyttömäksi, vuokranantaja ei saa vuokrarahoja koskaan takaisin.
Näistä merkeistä tunnistat huijarin
Koro-Kanervan mukaan epäilyttäviä merkkejä huijarivuokralaisista on nähtävissä.
– Yksi varoittava signaali huijarista on kiire. Jos vuokralaisella on tolkuton kiire saada asunto, saattaa jotain olla vialla. Myös prepaid-liittymä, epämääräiset tarinat henkilön muutosta ja töistä saattavat viestiä huijarista. Vuokralainen ei myöskään saa kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, Koro-Kanerva paljastaa.
Ongelmia voivat aiheuttaa:
- suullinen sopiminen
- ei pyydetä mitään dokumentteja ja ei tarkisteta vuokralaisen taustoja
- jo vuokra-asuntoilmoitus on hyvin ylimalkainen eikä ilmoituksessa ole kuvattu niitä keskeisiä ehtoja, joita sopimuksessa edellytetään
- minimaalinen haastattelu tai ei ollenkaan haastattelua
- se, että ei kuvata omia toimintaperiaatteiden vuokralaiselle
- huoneiston kuntoa ei käydä huolella läpi
- ei käydä tarkasti läpi vuokranmaksun seurannan politiikkaa (maksujen eräpäivät ja miten toimitaan jos maksut viivästyvät)
Lähde Suomen vuokranantajien toiminnanjohtaja
Myös VVO:n asiakkuusjohtajalle Juha Heinolle ilmiö on tuttu.
– Kyllä näitä huijareita on ollut ja tulee aina olemaan. Esimerkiksi maksuhäiriötön työssäkäyvä ihminen, joka vuokraa omaa maksukykyä suuremman asunnon, pistää ihmetyttämään, Heino kertoo.
Loputtomiin vuokralaiset eivät pysty huijauksia tekemään, sillä lopulta joku vuokranantaja päätyy todennäköisesti viemään asian oikeuteen, jolloin huijarivuokralaiselle tulee merkintä luottotietoihin. Vuokranantajalle on kuitenkin jo saattanut syntyä useiden kuukausien vuokratappiota.
– Joskus saadaan rahat takaisin ja joskus ei. Varattomat eivät voi niitä maksaa, Heino toteaa.
Huijarit voivat keplotella myös vuokran vakuudella. Vuokran purku-oikeus syntyy myös, jos vakuutta ei ole maksettu. Mikäli vakuuden toimittamisen eräpäivää ei ole merkitty mihinkään, on vaikea todeta, milloin purkuoikeus syntyy.
– Voi olla, että vakuus on sovittu, mutta sitä ei koskaan toimiteta. Vuokrasopimukseen on saattanut jäädä merkitsemättä vakuudenmaksun eräpäivä, jolloin vakuus jää saamatta, Koro-Kanerva kertoo.
Suomen vuokranantajien tietojen mukaan useimmiten vuokran maksamatta jättämisen syy liittyy muihin elämän ongelmiin, kuten äkilliseen työttömyyteen. Varsinaisia huijari-ilmoituksia tulee Suomen vuokranantajille noin kerran viikossa.