Yle on saanut Julkisen sanan neuvostolta (JSN) langettavan päätöksen Pressiklubi-ohjelman juontajan Sanna Ukkolan kolumnin julkaisusta.
Sanna Ukkola selitti puolustuspuhekolumnissa, miksi oli yhteydessä häntä sosiaalisessa mediassa kritisoineen henkilön työnantajaan.
Neuvosto katsoi, että Yle toimi harkitsemattomasti ja rikkoi Journalistin ohjeiden kohtaa 4, jonka mukaan toimittaja ei saa käyttää asemaansa väärin.
JSN katsoi, että Ukkola puolusteli kolumnissa omaa epäasiallista toimintaansa leimaamalla tunnistettavissa olevan yleisön edustajan yksipuolisella ja liioittelevalla tavalla.
Soppa alkoi siitä, kun Ukkola käytti Pressiklubissa intiaanipäähinettä käsitellessään kulttuurista omimista. Twitterissä aktiivinen henkilö teki aiheesta kyselyn, jossa sai äänestää, pitäisikö Ukkolan käyttää seuraavassa ohjelman jaksossa päähineenä esimerkiksi Ku Klux Klan -huppua tai pullollista Erikeeper-liimaa.
Ukkola koki tviittaajan kyselyn loukkaavaksi ja otti yhteyttä tämän työnantajaan.
Neuvoston mukaan yleisön edustajan tviiteissä oli kyse ainoastaan kärjekkäistä ja satiirisista kommenteista ja JSN piti Ukkolan toimintaa paheksuttavana. JSN:n mukaan Ukkolalla oli vahingoittamistarkoitus, kun hän toivoi, että tviittaajaa puhuteltaisiin hänen työpaikallaan.
– Tällainen toimintatapa on omiaan rajoittamaan sananvapautta, jota journalistien tulisi kaikin keinoin puolustaa, päätöksessä sanotaan.
Ylen päätoimittaja: "Ei vaikuta Ukkolan asemaan"
Mediailmiöitä ruotivassa Pressiklubissa on jäljellä kaksi jaksoa. Ohjelma loppuu ensi viikolla. Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen ottaa JSN:n päätöksen vastaan kiertelemättä.
– Asia on viime syksynä tapahtunut, ja nyt tuli siitä rapsut ja otamme opiksemme, Jokinen sanoo.
Hänen mukaansa torstaina iltapäivällä Ylessä ei ollut käyty keskustelua siitä, että päätös vaikuttaisi jollakin tavalla Ukkolan asemaan.
– Ei se minun näkemykseni mukaan vaikuta millään tavalla Ukkolaan.
Hän kertoo, että Ukkola ei ole myöskään voinut tehdä julkaisupäätöstä yksin.
– Siinä on aina toimittaja vuorossa, joka katsoo ne läpi hyvinkin tarkkaan ja ne käsitellään. Ei meillä missään nimessä toimittaja itse pääse tällaista kommenttitekstiä julkaisemaan, eikä tietenkään muutenkaan pääse.
Yhteydenotto ei ollut Ylen vastuulla
JSN katsoi, että toimittajan epäasiallinen yhteydenotto ei kuitenkaan ollut Ylen vastuulla, eikä sitä ole sen vuoksi mahdollista tulkita Journalistin ohjeiden näkökulmasta.
Toisesta samaan kolumniin kohdistuneesta kantelusta neuvosto antoi Ylelle vapauttavan ratkaisun, koska kolumnissa ei ollut siihen tehdyn korjauksen jälkeen olennaisia asiavirheitä.